Η Εύη Κουτσοκώστα μας ¨παρουσιάζει¨ το αμερικανικό ποδόσφαιρο!

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Το αμερικανικό ποδόσφαιρο είναι το άθλημα με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως εδώ στην Ελλάδα οι περισσότεροι από εμάς δεν το γνωρίζουμε. Η συμπατριώτισσά μας ομογενής, Εύη Κουτσοκώστα, που έλκει την καταγωγή της από τη Μυρτιά Τριχωνίδας και τα Καλύβια Αγρινίου, μας μεταφέρει στον ¨μαγικό¨ κόσμο του αθλήματος.

Η Εύη Κουτσοκώστα έχει σπουδάσει Προσχολική Αγωγή και συνεχίζει μεταπτυχιακά στην Ειδική Αγωγή, στο Πανεπιστήμιο Μίλερσβιλ (Millersville) και είναι κόρη του Τέρυ Κουτσοκώστα και της Λεμονιάς (Λένιας) Κακαζιώτη, που διαμένουν στο Γιόρκ της Πενσυλβάνιας.

Πρόσφατα μάλιστα η Εύη, συνοδευόμενη από τον φίλο της Μπράντ Τσερτς παρακολούθησαν στην Βαλτιμόρη του Μέριλαντ, (ΗΠΑ) μια αναμέτρηση του αμερικάνικου πρωταθλήματος, μεταξύ των ομάδων Baltimore Ravens (Κοράκια) και Carolina Panthers (Πάνθηρες) στο κατάμεστο από 71 χιλιάδες θεατές στάδιο ¨M&T Bank¨. Το αμερικάνικο ποδόσφαιρο ή απλώς football για τους Αμερικανούς, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που εμείς λέμε ποδόσφαιρο και οι Βρετανοί football…!

Όπως μας εξηγεί η Εύη Κουτσοκώστα, «…το αμερικάνικο ποδόσφαιρο παίζεται με τα χέρια και θεωρείται ώς ένα από τα πιο περίπλοκα αθλήματα στον κόσμο, έχει πολλούς κανόνες και εξοπλισμό που το κάνουν μοναδικό, αλλά είναι επίσης συναρπαστικό να παίζετε αλλά και να παρακολουθείτε, καθώς περιλαμβάνει τον τέλειο συνδυασμό σωματικού παιχνιδιού και στρατηγικής μεταξύ δύο ανταγωνιστικών ομάδων».

Σύμφωνα με έρευνες, από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων, θεωρείται το αγαπημένο άθλημα των Αμερικανών.

Να διευκρινήσουμε ότι, το πρωτάθλημα της Εθνικής Κατηγορίας Φούτμπολ (National Football League) του NFL, είναι με μεγάλη διαφορά η δημοφιλέστερη διοργάνωση αμερικάνικου ποδοσφαίρου παγκοσμίως. Είναι ένα καθαρά επαγγελματικό πρωτάθλημα με παράπλευρες εμπορικές δραστηριότητες και διακίνηση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Σε αυτό συμμετέχουν 32 ομάδες χωρισμένες σε δύο λίγκες 16 ομάδων, AFC (American Football Conference) και NFC (National Football Conference).

Η Εύη Κουτσοκώστα μας εξηγεί: «Το αμερικάνικο ποδόσφαιρο είναι ιδιαίτερο και στην αρχή είναι ίσως δύσκολο να το καταλάβει κανείς, αλλά με το που μάθει κάποιος τα βασικά, βλέποντας λίγους αγώνες ή διαβάζοντας τους κανόνες, τότε το άθλημα τον ¨κερδίζει¨... Ίσως επειδή είναι εξαιρετικά έξυπνο, με βάθος και με εξίσου μεγάλη βάση στην ομαδική στρατηγική, αλλά και στην ατομική πρωτοβουλία, κατά τη γνώμη μου πιστεύω ότι, είναι το πιο συναρπαστικό ομαδικό άθλημα. Εγώ βέβαια υποστηρίζω την ομάδα Dallas Cowboys, από το Ντάλας του Τέξας, μια επαγγελματική ομάδα του αμερικάνικου ποδοσφαίρου.

Η ¨κορυφή¨ του αθλήματος είναι το «Super Bowl» δηλ. ο τελικός μεταξύ των δύο καλύτερων ομάδων του NFL που παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο (από το γήπεδο ή στο σπίτι).

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ομάδες ή παίκτες, όμως το φούτμπολ δεν είναι άγνωστο. Χάρη στις αθλητικές μεταδόσεις από την δορυφορική τηλεόραση, το παρακολουθούν αρκετοί και έχει αποκτήσει φίλους. Υπάρχει μάλιστα ιστότοπος με πληροφορίες και ειδήσεις στα ελληνικά για το NFL.

Επιμέλεια: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος

 

Φωτογραφίες: Εύη Κουτσοκώστα 

Phil Hoffmann - Baltimore Ravens Photos

https://www.baltimoreravens.com/photos/gameday-gallery-ravens-vs-panthers-week-11#a5cdaf6d-72f4-4262-9b69-dc117ef6665e