Οι γέφυρες του Αχελώου στην Αιτωλοακαρνανία

Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Κατά το μήκος του Αχελώου ποταμού έχουν κατασκευαστεί τα παλαιότερα χρόνια πετρόχτιστα γεφύρια, που χαρακτηρίζονται από την καλαισθησία τους και την εναρμόνισή τους με το φυσικό περιβάλλον, αλλά και σύγχρονες γέφυρες που ενώνουν περιοχές και διευκολύνουν τις συγκοινωνίες και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Ο μυθικός, άγριος Αχελώος, ο δεύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας, μπορεί να έχει αλλοιωθεί από τις πολλές παρεμβάσεις στη κοίτη του, αλλά συνεχίζει να δίνει ζωή με τα νερά του σε μια μεγάλη έκταση της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι αρχαίοι Έλληνες τοποθετούσαν τον Αχελώο στην κορυφή των θεών-ποταμών και θεωρούσαν ότι όλα τα νερά της Γης προέρχονται από αυτόν.

Ο συμπατριώτης μας Γιάννης Γιαννακόπουλος, μας παραθέτει όμορφες λήψεις από τις γέφυρες του Αχελώου, στην Αιτωλοακαρνανία.

1) Στην επάνω φωτογραφία η Γέφυρα Αυλακίου. Πέτρινη γέφυρα που βρίσκεται στην επαρχία Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας. Ενώνει το Νομό Αιτωλοακαρνανίας με τους Νομούς Καρδίτσας και Ευρυτανίας. Κατασκευάστηκε 1907-1911

2) Γέφυρα της Τέμπλας. Ενώνει το νομό Ευρυτανίας με τον νομό της Αιτωλοακαρνανίας. Κατασκευάστηκε το 1915.

 

3) Γέφυρα Τατάρνας. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1965-1970. Ενώνει Αιτωλ/νια με Ευρυτανία.

 

4) Γέφυρα Επισκοπής (λήψη από το Ψιλόβραχο). Ενώνει Αιτωλ/νια με Ευρυτανία. Κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1960

 

5) Γέφυρα Ματσουκίου ή κατά άλλους Γέφυρα Σπολάϊτας

 

6) Γέφυρα Στράτου. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1955-1960

 

7) Γέφυρα Καλυβίων (ΔΕΗ, 1990) Ενώνει το Αγρίνιο και τα Καλύβια, με τα χωριά του Ξηρομέρου και την δυτική πλευρά του νομού.

 

8) Γέφυρα Παλαιομάνινας. Κατασκευάστηκε τα τελευταία χρόνια επί της Ιόνιας Οδού.

 

9) Γέφυρα Κατοχής. Κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ΄50