Μεγάλωσαν... τα λελεκάκια!

Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Στον τρούλο της εκκλησίας του χωριού μας, η οικογένεια των πελαργών έχει… αυγατίσει από καιρό και τα μικρά πελαργάκια ετοιμάζονται σε 2-3 εβδομάδες να κάνουν τις πρώτες δοκιμαστικές εναέριες πτήσεις τους, πάντα με την καθοδήγηση των γονιών τους!

Ο πελαργός (Ciconia ciconia), το «λελέκι» του ελληνικού κάμπου, είναι ένα πραγματικά ανθρωπόφιλο πουλί, που φωλιάζει κοντά σε οικισμούς, σε περιοχές που γειτονεύουν με υγροτόπους, λιβάδια και καλλιέργειες.

Η πελαργοφωλιά φτιάχνετε πάντα σε ψηλό σημείο, ενώ στα Καλύβια βρίσκεται μόνιμα στον τρούλο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου!

Οι πελαργοί γεννούν 3-5 αυγά και η επώαση κρατά περίπου ένα μήνα. Στο κλώσσημα των αυγών εναλλάσσονται και οι δύο γονείς. Τα μικρά πραγματοποιούν την πρώτη τους πτήση έπειτα από εννέα έως δέκα εβδομάδες.

Ως ρυθμιστές του πληθυσμού πολλών άλλων οργανισμών (εντόμων, τρωκτικών κ.ά.) οι πελαργοί, έχουν μια σημαντικότατη θέση στα αγροτικά οικοσυστήματα. Είναι δείκτες της ισορροπίας του περιβάλλοντος και παράλληλα αποτελούν σύμβολο της αρμονικής συμβίωσης του ανθρώπου με τη φύση της υπαίθρου.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Γ. Ζαπαντιώτης

Πληροφορίες από dasarxeio.com