Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις

Το πλήρες όνομα του σχεδίου νόμου είναι «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και τη διενέργεια ελέγχων και επιβολή κυρώσεων». Υπέρ της αρχής του ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν. Η Ελληνική Λύση δήλωσε «παρών.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, που λόγω νόσησής του από τον κορωνοϊό μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης, επεσήμανε ότι «το νομοσχέδιο θα δώσει μεταρρυθμιστική πνοή σε έναν από τους πιο αναπτυξιακούς κλάδους της χώρας». Χαρακτηριστικά τόνισε: «Γίνεται μια μεταρρυθμιστική επανάσταση, ένα βήμα προς τα εμπρός, και μπαίνουν οι βάσεις για μια ισχυρή, βιώσιμη ελληνική κτηνοτροφία».

Σύμφωνα με τον κ. Λιβανό, «από τις 100.000 περίπου κτηνοτροφικές μονάδες που υπάρχουν στη χώρα μας, μόνο οι 16.000 είναι νόμιμα καταχωρημένες. Οι υπόλοιπες είναι αόρατες για το κράτος. Υπάρχουν, αλλά κάνουμε ότι δεν τις βλέπουμε. Με αυτό το νομοσχέδιο δίνουμε τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους μας να τις νομιμοποιήσουν, να τις εκσυγχρονίσουν και να σταθούν γερά στα πόδια τους».

Ακόμα, διαβεβαίωσε ότι «το υπουργείο είναι ανοικτό στο διάλογο για την συνδιαμόρφωση μίας εθνικής κτηνοτροφικής στρατηγικής», καλώντας ταυτόχρονα «φορείς, παραγωγούς και κόμματα να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή καταθέτοντας τις προτάσεις τους».

«Ο διάλογος θα συνεχιστεί με όλους τους οργανωμένους φορείς και τους κτηνοτρόφους. Θα εντάξουμε στην ομάδα εργασίας που έχει δημιουργηθεί στο υπουργείο μας και παραγωγούς από όλη τη χώρα, για να διαμορφώσουμε όλοι μαζί την εθνική στρατηγική. Αυτό το νομοσχέδιο είναι ο προάγγελος αυτών που θα ακολουθήσουν. Ακούμε και καταγράφουμε τις προτάσεις όλες, και σε λίγες μέρες θα γίνει η πρώτη σύγκλιση του εθνικού συμβουλίου για την διαμόρφωση κοινής εθνικής στρατηγικής έξω από κομματικούς διαξιφισμούς», επισήμανε καταληκτικά ο υπουργός.

Οι θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και οι απαντήσεις των κυβερνητικών στελεχών

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική στη κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι «δεν δίνει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα των Ελλήνων κτηνοτρόφων, που οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», ενώ χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο «πρόχειρο, αποσπασματικό και αναποτελεσματικό».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος, απέρριψε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης: «Η σημερινή κυβέρνηση είναι πάντα δίπλα στους αγρότες και στους παραγωγούς. Με συγκεκριμένα μέτρα στηρίζει τους αγρότες και ενισχύει με πράξεις τον πρωτογενή τομέα. Μέσα από τη νέα ΚΑΠ θα δοθούν κονδύλια πάνω από 100 εκ. ευρώ για την ελληνική κτηνοτροφία», επεσήμανε.

Για «γκρίζα σημεία, αοριστίες και παραλείψεις του νομοσχεδίου», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, τάχθηκε υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, αναγνωρίζοντας ότι απλοποιούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης, ιδιαίτερα των πρόχειρων καταλυμάτων, ωστόσο, όπως είπε, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους κτηνοτρόφους με μικροπολιτική λογική

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, υποστήριξε ότι οι νέες διατάξεις διαιωνίζουν το χαράτσωμα ακόμα και για τα πρόχειρα καταλύματα. Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Μπούμπας, ανέφερε ότι «είναι ένα νομοσχέδιο με αοριστολογίες και φωτογραφικές διατάξεις», ενώ ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, υποστήριξε ότι «νομιμοποιούνται οι αυθαίρετες κατασκευές σε βάρος του Δημοσίου και του περιβάλλοντος».

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή, χαρακτήρισε μεταρρυθμιστική τομή το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά δίνονται λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας, με στόχο την ενδυνάμωση και ανάπτυξη του τόσου σημαντικού για την οικονομία κλάδου. Παράλληλα, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, καταλογίζοντάς της μικροπολιτική και κοντόφθαλμη λογική.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου, κάλεσε όλα τα κόμματα να σταθούν ενωτικά και να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. «Το γραφείο μου είναι πάντα ανοικτό για να συζητήσουμε όλα τα θέματα. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι αυτό το νομοσχέδιο ανοίγει την πόρτα σε 100.000 κτηνοτρόφους για να μπούνε σε κοινοτικά προγράμματα», επισήμανε.

Αποσύρθηκε η τροπολογία διεύρυνσης άσκησης επαγγέλματος των γεωτεχνικών

Νωρίτερα, ο Σπήλιος Λιβανός απέσυρε το Άρθρο 2 της υπουργικής τροπολογίας που αφορούσε τη διεύρυνση άσκησης επαγγέλματος των γεωτεχνικών. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, η απόσυρση γίνεται για νομοτεχνικούς λόγους και θα επανέλθει σε άλλο νομοσχέδιο.

Η τροπολογία έδινε τη δυνατότητα και στους απόφοιτους των τμημάτων καινούργιων σχολών που προέκυψαν από συγχωνεύσεις Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, να μπορούν να εγγραφούν στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και να ασκούν το επάγγελμα του γεωτεχνικού

Πηγή: iefimerida.gr