Ο ¨πύργος¨ των Καλυβίων...

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Το παλιό υδραγωγείο, ένα πανύψηλο κτίσμα σαν πύργος, που βρίσκεται στη βορινή πλευρά των Καλυβίων, εδώ και λίγα χρόνια στέκει αγέρωχο και ακούνητο, ξεχασμένο και απόμακρο, σαν ένας σιωπηλός ¨παρατηρητής¨  του χωριού και του κάμπου…

Λόγω του ύψους τους, το υδραγωγείο και η εκκλησία του χωριού είναι τα ψηλότερα και πιο αναγνωρίσιμα κτίρια, αφού κάποιος μπορεί να τα δει από μεγάλη απόσταση.

Το υδραγωγείο άρχισε να κατασκευάζεται το έτος 1967 ενώ εγκαινιάστηκε το Μάρτιο του 1972 και βρίσκεται στη θέση  «Αλώνια».

Είναι πενταώροφο τσιμεντένιο κτίριο με δεξαμενή νερού στον τελευταίο του όροφο, το οποίο δεσπόζει στο χωριό, αφού φτάνει τα 30 μέτρα.

Η κατασκευή και λειτουργία του υδραγωγείου έδωσε την εποχή εκείνη, οριστική λύση στο πρόβλημα υδροδότησης του χωριού. Μέχρι τότε η υδροδότηση γίνονταν με βρύσες, τις ονομαζόμενες «τρόμπες», και ακόμη παλαιότερα από τέσσερα κοινοτικά πηγάδια που υπήρχαν, σε διάφορες γειτονιές.

Με την εφαρμογή του υποχρεωτικού Ν. 2539/97, σύμφωνα με τον οποίο ο Δήμος Αγρινίου ενέταξε στην περιοχή αρμοδιότητάς του την πρώην Κοινότητα Καλυβίων, η ΔΕΥΑΑ ανέλαβε πλέον την ευθύνη συντήρησης, διαχείρισης και αναβάθμισης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ το υδραγωγείο του χωριού σταμάτησε να λειτουργεί και τέθηκε σε ¨εφεδρεία¨.