Πλήθος πιστών στην περιφορά του Επιταφίου, στα Καλύβια

Τελέστηκε ο Όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ οι ψαλμωδίες από τα Στάσιμα «Η ζωή εν τάφω», «Άξιον εστί» και «Αι γενεαί πάσαι» ακούστηκαν από τον ιερέα π. Θεοδόση Αθανασόπουλο, τους ιεροψάλτες, την Χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων, με Χοράρχη τον κ. Νίκο Στρατόπουλο και από άλλους συγχωριανούς μας, δίνοντας έτσι το μήνυμα της υπέρτατης θυσίας του Θεανθρώπου, που σταυρώθηκε, για να λυτρώσει τους ανθρώπους από την αμαρτία και το θάνατο.

Στη συνέχεια οι πιστοί, ακολούθησαν την περιφορά του Επιταφίου ο οποίος ήταν στολισμένος με πολύχρωμα λουλούδια, γύρω από το ναό, και κατευθύνθηκαν προς το εξωκλήσι του παλαιού Ι.Ν. Αγίου Νικολάου.

Μετά την περιφορά του Επιταφίου και την επιστροφή του στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλυβίων, ο ιερέας απαγγέλει τον ψαλμό «ρατε πύλας, ο ρχοντες μν» και ακολουθεί ένα αλληγορικό δρώμενο:

ερες : ρατε Πύλας, ο ρχοντες μν, κα πάρθητε, πύλαι αώνιοι, κα εσελεύσεται Βασιλες τς δόξης.

ναγνώστης: Τίς (ποιός)στιν οτος Βασιλες τς δόξης;

ερες: Κύριος κραταις κα δυνατός, Κύριος δυνατς ν πολέμ. ρατε πύλας, ο ρχοντες μν, κα πάρθητε, πύλαι αώνιοι, κα εσελεύσεται Βασιλες τς δόξης.

ναγνώστης: Τίς στιν οτος Βασιλες τς δόξης;

ερες: Κύριος τν δυνάμεων, ατός στιν Βασιλες τς δόξης.

Οι κλεισμένες θύρες που ανοίγουν, με βίαιη είσοδο από τον ιερέα, συμβολίζουν τις πύλες του Άδη που συντρίφθηκαν με την Ανάσταση του Κυρίου όπως φαίνεται στην εικόνα της εις Άδου Κάθοδο.

Όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί μετά την κορύφωση του θείου δράματος, που βίωσαν κατά την Μεγάλη Εβδομάδα, αναμένουν να ακουστεί αύριο το χαρμόσυνο αναστάσιμο μήνυμα!