¨Χαμόγελο του Παιδιού¨ - Επίσκεψη στην Γέφυρα και τη γραφική Ναύπακτο

Πρώτος σταθμός ήταν οι εγκαταστάσεις της Γέφυρας ¨Χαρίλαος Τρικούπης¨ στο Αντίρριο, ακριβώς δίπλα στον σταθμό διοδίων όπου βρίσκεται το Κτίριο Λειτουργίας της Γέφυρας και υπάρχει οργανωμένη καλαίσθητη μόνιμη έκθεση που παρουσιάζει το ιστορικό δημιουργίας της. Από τους υπεύθυνους ξεναγούς δόθηκαν τεχνικές και άλλες πληροφορίες για την κατασκευή της, παρουσιάστηκαν επίσης παρόμοια έργα από άλλες χώρες, ενώ στο χώρο υπάρχει μεγάλη μακέτα του έργου και προβλήθηκε ενημερωτικό οπτικοακουστικό υλικό.
Εξέχουσα θέση ανάμεσα στα άλλα εκθέματα κατέχει η ιστορική αναφορά στον εμπνευστή της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου και θεμελιωτή της νεότερης Ελλάδας, Χαρίλαο Τρικούπη. Να θυμίσουμε ότι το τεράστιο και δύσκολο αυτό τεχνικό έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1998 και ολοκληρώθηκε το 2004.
Μετά την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της Γέφυρας, οι μικροί επισκέπτες και οι συνοδοί τους από την Ημερήσια Φροντίδα Καλυβίων Αγρινίου, το ¨Χαμόγελο του Παιδιού¨  κατευθύνθηκαν προς την πόλη της Ναυπάκτου.
Εκεί στάθμευσαν για λίγο στο γραφικό λιμανάκι που έχει σχήμα πετάλου και στην είσοδό του υπάρχουν δύο μικροί πύργοι, καθώς και ο ανδριάντας του πυρπολητή Γιώργου Ανεμογιάννη που έδρασε κατά την περίοδο της επανάστασης του 1821…
Στις μέρες μας το μικρό γραφικό λιμανάκι δέχεται καθημερινά, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, δεκάδες μικρά σκάφη και γιώτ με ευρωπαίους εκδρομείς αλλά και πολλούς άλλους επισκέπτες.
Σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της πόλης, την πλατανόφυτη παραλία του Γριμπόβου δίπλα στην θάλασσα, σταμάτησαν όλοι για φαγητό.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το κάστρο της Ναυπάκτου, χτισμένο στον λόφο πάνω απ’ την πόλη,  ένα από τα πιο όμορφα και καλοφτιαγμένα κάστρα στην Ελλάδα, στο οποίο συνδυάζονται με μοναδικό τρόπο η ισχυρή ορεινή ακρόπολη, η οχύρωση της πόλης και το χαρακτηριστικό λιμενόκαστρο, κάτω στη θάλασσα.
Η θέα από το κάστρο της Ναυπάκτου είναι υπέροχη καθώς αντικρίζει όλη την είσοδο του Κορινθιακού κόλπου και την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου μια θέα μοναδική.
Οι μικροί επισκέπτες από το ¨Χαμόγελο του Παιδιού¨ επέστρεψαν το μεσημέρι στην Ημερήσια Φροντίδα, στα Καλύβια Αγρινίου, ενθουσιασμένοι και γεμάτοι όμορφες εικόνες στις αποσκευές τους, ενώ είναι σίγουρο ότι αυτή η εκδρομή θα τους μείνει αξέχαστη!
Πληροφορίες από nafpaktos.gr, gefyra.gr, lepanto1571.gr