?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?> Εκδρομή του Γυμνασίου Καλυβίων σε Μυκήνες και Επίδαυρο

Εκδρομή του Γυμνασίου Καλυβίων σε Μυκήνες και Επίδαυρο

Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών

Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών μπορεί να χαρακτηρισθεί ένα από τα πλέον σημαντικά ιστορικά μνημεία του ελληνικού πολιτισμού, συγκεντρώνοντας πλήθος τουριστών από κάθε γωνιά της γης. Οι  Μυκήνες είναι  αρχαία πόλη του νομού Αργολίδας και βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, το οποίο υπήρξε το σημαντικότερο και πλουσιότερο ανακτορικό κέντρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (1350 π.Χ. -1200 π.Χ.) στην Ελλάδα.

Ξεκινώντας την περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο, μπορεί κάποιος να θαυμάσει τα σπουδαία ανάκτορα των Μυκηνών, τα οποία  άρχισαν να οικοδομούνται  περί το 1350 π.χ. στην Υστεροελλαδική  περίοδο, στο υψηλότερο σημείο του λόφου. Την ίδια χρονολογική περίοδο ξεκίνησε και η οχύρωση της ακρόπολης με τα τεράστια κυκλώπεια τείχη, των οποίων ο τρόπος κατασκευής αποτελεί ασύλληπτο επίτευγμα για εκείνη την εποχή. Εκατό χρόνια αργότερα, κτίσθηκε η Πύλη των Λεόντων, που αναπαριστά δύο λιοντάρια, ως φύλακες της Ακρόπολης και αποτελεί ιδιαίτερα αξιόλογο μνημείο για τον επισκέπτη του χώρου. Επίσης, αξιόλογα μνημεία μπορούν να χαρακτηριστούν  τα ταφικά συγκροτήματα των Μυκηνών, τα οποία αποτελούνται από τον Ταφικό Κύκλο Α, που διαμορφώθηκε σε χώρο προγονολατρείας και τον Ταφικό Κύκλο Β, ο οποίος συμπεριλαμβάνει τέσσερις θολωτούς τάφους. Ένας από αυτούς είναι ο θολωτός τάφος γνωστός ως «θησαυρός του Ατρέα», με  την ψηλή κυψελοειδή θόλο, ο οποίος είναι ένα ακόμα περίτεχνο έργο των αρχαίων ελλήνων.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Σε μια χαράδρα, το 340 π.Χ., ο αργείος αρχιτέκτονας Πολύκλειτος ο Νεότερος έκτισε, σύμφωνα με τον Παυσανία, το θέατρο της Επιδαύρου.

Από όλα τα αρχαία θέατρα το θέατρο της Επιδαύρου είναι το ωραιότερο και το καλύτερα διατηρημένο. Προορισμένο για τη διασκέδαση των ασθενών είχε χωρητικότητα 13.000 θεατών. Χωρίζεται σε δύο μέρη. Ένα των 21 σειρών καθισμάτων για το λαό και το κάτω, από 34 σειρές καθισμάτων, για τους ιερείς και τους άρχοντες.

Η θαυμάσια ακουστική του, αλλά και η πάρα πολύ καλή κατάσταση στην οποία διατηρείται συντέλεσαν στη δημιουργία του φεστιβάλ Επιδαύρου, θεσμός που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια.

Tο Nαύπλιο

Tο Nαύπλιο ή Aνάπλι, πρωτεύουσα του νομού Aργολίδος, αποτελεί μία από τις πλέον γνωστές και όμορφες πόλεις της Eλλάδος. Eκτός από διοικητικό είναι και σημαντικό τουριστικό κέντρο, με συνεχή κίνηση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η πόλη οφείλει το όνομά της στον οικιστή της Nαύπλιο, γιο του θεού Ποσειδώνα και της Aμυμώνης. Kατά την αρχαιότητα το Nαύπλιο βρισκόταν ουσιαστικά στη σκιά του Άργους, χρησιμεύοντας ως λιμάνι του από τον 7ο αιώνα π.X.

H πόλη έφτασε στο απόγειο της ακμής της όταν έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, από το 1827 ως το 1834. Στις 8 Iανουαρίου του 1828 αποβιβάστηκε στο Nαύπλιο ο πρώτος κυβερνήτης της νεότερης Eλλάδος, Iωάννης Kαποδίστριας.