Εκδήλωση  με θέμα την «Ενσυναίσθηση» στο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων

Μεταξύ άλλων ο κ. Χρήστος Σκαμνέλος ανέφερε ότι, ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να στεκόμαστε, ηθικά, συναισθηματικά πρακτικά, δίπλα στον άλλο, σε αυτή την περίπτωση στο παιδί, να συναισθανόμαστε με αυτό, αλλά όχι για αυτό. Να προσπαθούμε να το καταλάβουμε και ν' αξιολογούμε τι βιώνει, τι αισθάνεται. Αν το παιδί μας ή ένα κοντινό μας άτομο στενοχωριέται ή πονάει και συναισθανόμαστε πραγματικά τον πόνο του ή όταν χαιρόμαστε με τη χαρά του, σημαίνει αυτό που λέει και η ίδια η λέξη: Συν-αισθάνομαι, προσπαθώ να καταλάβω, να μπω στη θέση του, να μοιραστώ τα ίδια συναισθήματα με εκείνο, αλλά όχι για εκείνο! Είναι ένα χαρακτηριστικό που μας βοηθά να συνδεθούμε με τα παιδιά, συναισθηματικά, πρακτικά ηθικά !

Έτσι, όταν δείχνουμε ενσυναίσθηση προς το παιδί, σημαίνει ότι το κατανοούμε, συμπάσχουμε μαζί του, όχι για αυτό, του μαθαίνουμε το σωστό και το λάθος του δείχνουμε του αγάπη και αποδοχή, του δίνουμε αγάπη χωρίς όρους, αλλά με όρια!

Η Διευθύντρια του  Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων κα Χαρά Χριστοδούλου και ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αγγελοκάστρου κ. Γιώργος Βουγιουκλίδης,  συμμετείχαν στην συζήτηση που ακολούθησε με τους γονείς, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τους προβληματισμούς τους για την καθημερινότητα και την ανατροφή των παιδιών και ταυτόχρονα άκουσαν ενδιαφέρουσες απόψεις για τους τρόπους που μπορούν να κατανοήσουν τα συναισθήματα των παιδιών αλλά και πως μπορούν να τα βοηθήσουν και να τα συμβουλέψουν.

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στις φετινές εκπαιδευτικές δράσεις του σχολείου, αλλά και στα πλαίσια πρόληψης και ενημέρωσης, μαθητών και γονέων .