Στο Μουσείο Εκπαίδευσης ο Θεόδωρος Τσιλίκας, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, "ταξίδεψε" τους μικρούς μαθητές στο παρελθόν της εκπαίδευσης και των σχολείων του τόπου μας, ενώ στη συνέχεια στο ελαιοτριβείο ξεναγήθηκαν κι ενημερώθηκαν από τον κ. Χάρη Μήλα, για τις διαδικασίες παραγωγής και συσκευασίας λαδιού.
Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιτωλοακαρνανίας έχει δημιουργήσει και λειτουργεί υπό την εποπτεία της το Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας. Στεγάζεται στο Αγγελόκαστρο Αγρινίου, στο παλιό Δημοτικό σχολείο το οποίο κτίσθηκε το 1930 και έχει αναπαλαιωθεί και αναδιαμορφωθεί με σκοπό να στεγάσει τα εκπαιδευτικά εκθέματα του Μουσείου Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας. Δηλ. μιας θεματικής έκθεσης με θέμα το «Σχολείο», μιας αναπαράστασης της σχολικής αίθουσας προηγούμενων χρόνων, καθώς και όλων εκείνων των πραγμάτων που μαρτυρούν την συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Σκοπός της ενέργειας και της πρωτοβουλίας αυτής ήταν και είναι η συγκέντρωση, διάσωση, διατήρηση, διαφύλαξη, συντήρηση και παρουσίαση στο κοινό – μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών και πολιτών - των τεκμηρίων της Εκπαίδευσης διαχρονικά.
Κύριο μέλημα του Μουσείου είναι να παρουσιαστεί στους μαθητές και τις μαθήτριες, αλλά και στους πολίτες το πλούσιο εκπαιδευτικό - ιστορικό υλικό που βρίσκεται στις σχολικές μονάδες, (κλειστές και ενεργές) τις συνθήκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας της μάθησης, τα διδακτηριακά στοιχεία, τα μέσα διδασκαλίας, την οργάνωση αλλά και τους τρόπους που διεξαγόταν τα μαθήματα στο τότε,καθώς και τη σύγκριση με το σήμερα.
Επίσκεψη στο Ελαιοτριβείο και την εταιρεία «Μήλας – Τρόφιμα»
Η επιχείρηση λειτουργεί από το 1932 συμπληρώνοντας 90 χρόνια παράδοσης και πείρας στην ελαιουργεία. Παράλληλα λειτουργεί σύγχρονο Ελαιοτριβείο, ενώ παράγει, επεξεργάζεται και συσκευάζει τρόφιμα βασισμένα στην μεσογειακή διατροφή.
Η «Μήλας – Τρόφιμα» διαθέτει ιδιόκτητο χημείο και καθετοποιημένη μονάδα εμφιάλωσης ελαιολάδου, όπου ο κάθε ελαιοπαραγωγός μπορεί να τυποποιήσει το ελαιόλαδό του και να το πουλήσει στις αγορές του εξωτερικού, εισπράττοντας της υπεραξία του προϊόντος του, μόνος του.
Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείο Καλυβίων είχαν επίσης την δυνατότητα να πληροφορηθούν για τις δραστηριότητες της εταιρείας, αλλά και να γνωρίσουν τη διαδικασία επεξεργασίας των ελιών για την παραγωγή ελαιολάδου, καθώς και τα νέα προϊόντα που τυποποιεί η συγκεκριμένη επιχείρηση.
Δείτε φωτογραφίες από την εκπαιδευτική εκδρομή: