Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας «Οδυσσέας» πραγματοποίησε την Κυριακή στο απόγευμα την πρώτη φάση της ημερίδας στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο η οποία απευθύνονταν σε εκπαιδευτικούς σχολείων και σε γονείς και σχετίζονταν με το κομμάτι του διαδικτύου, των εικονικών φίλων αλλά και το ψυχολογικό κομμάτι.
Το δεύτερο κομμάτι της ημερίδας που ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι στον κινηματογράφο «Άνεσις» και περιελάμβανε την ανάλυση σε 600 μαθητές από σχολεία όλης της Αιτωλοακαρνανίας των κινδύνων του διαδικτύου και των στοιχείων που το καθιστούν ως «φίλο» και ως εργαλείο για την δουλειά από αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Αναπτύχθηκαν στην αίθουσα του κινηματογράφου “Άνεσις” αναλυτικά όλοι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν το διαδίκτυο κυρίως για τους χρήστες μικρών ηλικιών, αλλά και οι λόγοι που το καθιστούν ως «φίλο». Εξάλλου τα περσινά πρώτα (2019) δείγματα της έρευνας που είχε πραγματοποιηθεί σε σχολεία της Δυτικής Ελλάδας, είναι άκρως ανησυχητικά καθώς κατεγράφη εθισμός στο διαδίκτυο παιδιών κάτω των 12 ετών!
Η έρευνα είχε διεξαχθεί από την Σχολή Επιστημών Υγείας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με ευθύνη του πατρινού Msc Ψυχολόγου – κοινωνικού συμβούλου Μανώλη Σουρή και επικεντρώθηκε σε σύνολο 3.500 μαθητών, 60 Δημοτικών και Γυμνασίων όλης της Περιφέρειας.
Τότε, όπως και τώρα, ο «Οδυσσέας» είχε αντιδράσει άμεσα και είχε διοργανώσει ενημερωτική εκδήλωση μέσω της οποίας έδωσε τα «φώτα» σε γονείς, εκπαιδευτικούς και ενήλικες, οι οποίοι καθοδήγησαν τους μικρότερους σε ηλικία χρήστες του διαδικτύου.
Σύμφωνα με την Διοικητικά και Επιστημονικά υπεύθυνη του «Οδυσσέα» Dr. Αθανασία Δημητρίου «ισχύει πλέον η κουλτούρα της «μαζοποίησης», μέσω της οποίας οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θέλουν πολλούς φίλους και like για να νοιώσουν διαφορετικοί και δημοφιλής. Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δηλαδή οι περισσότεροι χρήστες επιχειρούν να καλύψουν τα κενά τους και αυτό αφορά όλους του χρήστες του διαδικτύου σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που είναι ειδικοί κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στο διαδίκτυο έχουν ως σκοπό την ευαισθητοποίηση των κοινοτήτων, των ενήλικων χρηστών και των γονέων, καθώς οι γονείς είναι το «κλειδί» της λύσης σχετικά με τον έλεγχο των παιδιών τους στο διαδίκτυο και την χρήση του ακόμη και ως προς το χρόνο χρήσης που είναι πολύ βασικό.
Τα παιδιά δεν διαθέτουν τις κατάλληλες άμυνες, ώστε να διαφοροποιηθούν και στο σημείο αυτό οι γονείς, μέσω της ενημέρωσής τους, μπορούν να αποτελέσουν το «εργαλείο» για να αντιληφθούν οι ανήλικοι τη σωστή χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής ενημέρωσης και τον τρόπο που μπορούν να το χρησιμοποιούν προς όφελός τους, αλλά και να καταλάβουν πως τα social media μπορούν να εξελιχθούν σε «φονικό όπλο».
Σύμφωνα με την Dr. Δημητρίου δόθηκαν οδηγίες για το κομμάτι της εξάρτησης, για τις φιλικές σχέσεις μέσω των social media, για τους τρόπους πρόληψης του εθισμού και άλλων κινδύνων, αλλά και την «τοξικότητα» των social media. «Θα πρέπει όλοι οι χρήστες του διαδικτύου και κυρίως των social media να αντιληφθούν την πολιτική του facebook, τι ισχύει με τις φωτογραφίες κλπ καθώς τα υπόλοιπα social media, που πλέον έχουν εξελιχθεί σε μέσο αποσυμπίεσης της καθημερινότητας για όλους μας» ανέφερε η Dr Δημητρίου.
Το διαδίκτυο έχει τέτοια τεχνική και υφή και από μόνο του που βάζει τον χρήστη «μέσα», πόσο μάλλον ένα παιδί που δεν έχει συγκροτήσει την προσωπικότητά του, δεν έχει τελειοποιηθεί – αναπτυχθεί ο εγκέφαλός του και έχει ελαστικές άμυνες. Τα παιδιά είναι ο εύκολος «στόχος» του εθισμού και έτσι μπορούν να οδηγηθούν και στην εξάρτηση. Σημασία έχει το πως φτάνει στην εξάρτηση ένα παιδί. Παρουσιάζονται συμπτώματα αλλαγής συμπεριφοράς, διαταραχές στον ύπνο, στο φαγητό, πτώση της σχολικής επίδοσης, αλλαγές στις σχέσεις με τους ανθρώπους.
Η οικογένεια σαν πρώτος παράγοντας και στη συνέχεια το σχολείο πρέπει να κάνουν κάτι γι’ αυτό, ώστε να μην φτάσει το παιδί στην εξάρτηση. Το διαδίκτυο δημιουργεί όμορα συμπτώματα σαν ένα φάρμακο, καθώς δημιουργείται σύμπτωμα στέρησης με επιθετικότητα ακόμη και αυτοτραυματισμούς ή ψυχωτικές συνδρομές.
Πηγή: sinidisi.gr