Εγχειρίδιο πρόληψης για μικρούς μαθητές από το Κέντρο Πρόληψης “Οδυσσέας”

Στη συγγραφική ομάδα συμμετείχαν και δυο εκπαιδευτικοί με Καλυβιώτικη καταγωγή, η Νεκταρία Καντζούρου και η Αναστασία Κοντοκώστα.

Συμμετείχαν επίσης, οι Δήμητρα Σπυροπούλου, Αθανασία Σωτηροπούλου, Ηλέκτρα Μηλαρά, Παναγιώτα Φλώρου, Αθηνά Διώτη, Ευαγγελία Παπαγιάννη.

Εποπτεία – Επιμέλεια: Δρ. Αθανασία Δημητρίου

Λίγα λόγια για τη συγγραφική ομάδα:

Η ομάδα “χώμα και νερό” δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2017.

Αποτελούταν από εκπαιδευτικούς λειτουργούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο χρόνος ζωής της έκλεισε τον Ιούνιο του 2018.

Ήταν μια ομάδα τριάντα εκπαιδευτικών που δημιούργησαν οι ίδιοι, με την παροχή εποπτείας, βιωματικά εικαστικά εργαστήρια για μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού, δουλεύοντας συναισθήματα.

Η ιδέα να γραφούν τα εργαστήρια, αποτελώντας ένα εγχειρίδιο Πρωτογενούς Πρόληψης για μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού, γεννήθηκε με το κλείσιμο της ομάδας.

Οκτώ εκπαιδευτικοί συνέθεσαν την ομάδα έργου του “χώμα και νερό” κι από το Σεπτέμβριο του 2018 έως και τον Ιανουάριο του 2019, δημιούργησαν το παρόν εγχειρίδιο.

Το όραμά τους είναι να εκπαιδευτούν από την ομάδα έργου, όσο το δυνατόν, περισσότεροι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, και να υλοποιηθεί ως μακρόχρονο πρόγραμμα στα σχολεία τους.

Θα δημιουργήσουν και ομάδες παιδιών νηπιακής και πρώτης σχολικής ηλικίας και εκτός σχολικού πλαισίου, για να δουλέψουν βιωματικά το “χώμα και νερό”, ολιστικά είτε επιλεκτικά στα εργαστήριά του.

“…οχτώ όνειρα…

με φόβο κι επιθυμίες και μιαν ευχή

μ’ απώλεια και συναίσθηση,

κι άλικες της φλόγας, πεταλούδες

με χώμα και νερό…”

Πηγή: kp-odysseas.gr