Προπώληση εισιτηρίων στο ταμείο του Μικρού Θεάτρου από 25 Φεβρουαρίου καθημερινά 19:00 έως 21:00 μ.μ.
Η « Γκόλφω» του Σπύρου Περεσιάδη, γράφτηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε θεατρικά στην Ακράτα Αιγίου, τον τόπο διαμονής του συγγραφέα, το 1893. Πολύ σύντομα όμως παραστάθηκε στις αθηναϊκές σκηνές, στην υπόλοιπη ελληνική επαρχία αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού με έντονο ελληνικό στοιχείο (Σμύρνη, Οδησσό, Παρίσι).
Η Γκόλφω είναι μια εύστοχη δραματοποίηση ενός παλαιού θρύλου της περιοχής του Χελμού, όπου και τοποθετείται η σκηνή του δράματος.
Η σκηνοθέτης Κατερίνα Καραδήμα σε σημείωμά της, αναφέρει:
"Το βιβλίο πίσω λέει ότι η Γκόλφω είχε αυτό που λέμε επιτυχία.
Από τα Αθηναϊκά θέατρα που την ανέδειξαν μέχρι τα μπουλούκια που την έφτασαν ως το τελευταίο χωριό. Καθώς επίσης και με αλλεπάλληλες επιτυχίες που γνώρισε σε αμερικάνικες σκηνές προσκεκλημένη ειδικά για τους Έλληνες. Έτσι όλος ο κόσμος έτρεχε να τη δει και να τη χειροκροτήσει.
Τι ήταν αυτό που την έκανε θρύλο;
Η ελληνική εκδοχή του Ρωμαίου και Ιουλιέτας, έρχεται να μιλήσει βαθιά μέσα στην καρδιά μας για δύο πράγματα που ο Έλληνας θα ρίσκαρε πολλά… Την αγάπη και το χρήμα!!
Η παράσταση χωρίζεται σε δύο εποχές. Την εποχή της αθωότητας όπου ο έρωτας και η αγάπη κυριαρχούν μέσα στα βουνά, στις ράχες, τα πουλιά και τον βουνίσιο αέρα και την εποχή της διαφθοράς, όπου το χρήμα και η μεγάλη ιδέα της αρχοντοβλαχιάς του Έλληνα θαμπώνει, τυφλώνει και πνίγει την αγάπη μέσα στα ίδια βουνά που κάποτε μύριζαν έρωτα.
Αχ η αγάπη μάνα μου»… λέει η Γκόλφω και ένας μεγάλος κόσμος ανοίγεται μπροστά μας όταν μιλάει για την αγάπη της. Ένας μεγάλος κόσμος που όταν η αγάπη της προδίδεται, αρχίζει και αλλοιώνεται, βγάζει φάλτσους ήχους, οι ανθρώπινες μορφές παραμορφώνονται, βγάζουν δόντια και πέφτουν να τη φάνε! Ή τουλάχιστον έτσι συμβαίνουν τα πράγματα μέσα στο μυαλό της.
Και όλα αυτά για τα λεφτά! Για τα λεφτά!
Όταν έλεγα έξω, ότι φέτος με το τμήμα των ενηλίκων θα κάνουμε την Γκόλφω, παρατηρούσα ότι όλοι τη γνωρίζανε αλλά κάτι περίεργο συνέβαινε με την έκφραση του προσώπου τους. Γελούσαν σχεδόν κοροϊδευτικά έχοντας στο μυαλό τους ότι πρόκειται για μια ιστορία αστεία με πρόβατα, γίδια και τσέλιγκες. Μια πολύ αστεία ιστορία, μιας και ακόμα και τα ονόματα φαίνονται αστεία «Ο Τάσος και η Γκόλφω».
Μα…. είναι μια πολύ δυνατή ιστορία αγάπης που μιλάει για τον έρωτα, την προδοσία, την απόγνωση, τον θυμό, την συγχώρεση, τη φυγή! Τι μεγαλείο αλήθεια! Και τώρα σκέφτομαι πόσο εύκολα μπορούν να μικρύνουν τα πράγματα όταν οι άνθρωποι, εμείς, τα μικραίνουμε! Πόσο εύκολα μια μερίδα κοινωνίας μικραίνει την ίδια την αγάπη προκειμένου να μεγεθύνει το χρήμα, τη δύναμη και πόσο εύκολα μπορεί να εξευτελίσει το αγνό, το υγιές και το αθώο! Κοίτα να δεις!
Γι’ αυτό ακριβώς μιλάει η παράσταση. Για μια Ελλάδα που την αγάπησαν, την γλέντησαν, της τάξανε και πέρασαν από πάνω της σαν οδοστρωτήρας και τώρα βλέπουμε ότι απέμεινε! Αυτή είναι η Γκόλφω μας!
Κατερίνα Καραδήμα
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
σκηνοθεσία: Κατερίνα Καραδήμα
σκηνικά-κοστούμια: Λίλη Κυριλή
βοηθός σκηνοθέτη: Σπυριδούλα Κουμπούρη
trailer-αφίσα: Αντώνης Μίκροβας
φωτογράφιση: Γιάννης Χοροζίδης
ΠΑΙΖΟΥΝ (ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ)
Βαλαώρας Νίκος, Βοττέα Ελένη, Δασκαλή Όλγα, Δελημήτσου Στεφανία, Διώτης Κωνσταντίνος, Καραγιάννης Φώτης, Καρβούνη Γεωργία, Κολώνιας Δημήτρης, Λιάγκας Τάκης, Μαυρομμάτης Γιώργος, Μέντα Άρτεμις, Παπαγεωργίου Σάσα, Παπάς Σπύρος, Φλωροπούλου Πόπη, Χαλκιοπούλου Φωτεινή.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
1,2,3,4,5,6 Μαρτίου 21:15
Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων στο ταμείο του Μικρού Θεάτρου από 25 Φεβρουαρίου καθημερινά 19:00 έως 21:00
Μικρό Θέατρο- Κέντρου 26 Αγρίνιο
Τηλ. 26410-46619
Το Μικρό Θέατρο ευχαριστεί το εργαστήρι παραδοσιακής φορεσιάς Νίκης Τζούβαλη-Παπατριανταφύλλου για την ευγενική του χορηγία.