Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος: Αγιογράφηση με πυρογραφία

Να σημειώσουμε ότι, η πυρογραφία είναι μια καλλιτεχνική δημιουργία και μάλιστα βρίσκει μεγάλη απήχηση στους καλλιτέχνες της αγιογραφίας. Είναι μια τεχνική απεικόνισης ζωγραφικού θέματος ή ενός διακοσμητικού μοτίβου. Η τεχνική αυτή γίνεται με πυρωμένη ακίδα στην επιφάνεια διάφορων υλικών, κυρίως ξύλου, αλλά και δέρματος, κόκαλου και χαρτονιού).

Τα ξύλα που χρησιμοποιούνται στην πυρογραφία είναι συνήθως από: μελιά, σφένδαμο, πύξο, καστανιά, αχλαδιά, κερασιά, φλαμουριά οξιά και άλλα...

Στη συνέχεια ο συμπατριώτης μας, Παναγιώτης Αθ. Αναγνωστόπουλος που διαμένει με την οικογένειά του στην Αθήνα, μας αναφέρει κάποια ενδιαφέροντα προσωπικά στοιχεία από την παράλληλη… καλλιτεχνική του πορεία:

«Οι συμμαθητές μου σίγουρα θα θυμούνται ότι ζωγράφιζα από το νηπιαγωγείο, είχα μία ανεξήγητη έφεση στη ζωγραφική που στο χωριό δεν μπορούσα να την εξελίξω. Στα 18 μου που ήρθα στην Αθήνα άρχισα να ζωγραφίζω καμβάδες με λάδια, τέμπερες, κάρβουνο καθώς και τοίχους σπιτιών (παιδικά δωμάτια και πολλά άλλα). Χωρίς να έχω πολύ ελεύθερο χρόνο λόγω της δουλειάς μου, πάντα τον έβρισκα.

Τα τελευταία δύο χρόνια πήρα έναυσμα από τον επικείμενο ερχομό του γιού μου, του Θανάση και άρχισα να καίω ένα ξύλο για να φτιάξω μια εικόνα για την κούνια του (έφτιαξα τον Αρχάγγελο Μιχαήλ τον Πανορμίτη). Δημοσιεύοντας την εικόνα στο facebook, από τα σχόλια και τα προσωπικά μηνύματα διαπίστωσα ότι, η πυρογραφία και ταυτόχρονα αγιογραφία στην Ελλάδα είναι σε ¨πρωτόγονο¨ στάδιο.

Μου αρέσει πλέον μετά από 35 χρόνια ζωγραφικής πορείας να καταπιάνομαι με την καθαρή ύλη. Η πυρογραφία με γοήτευσε για τα αποτελέσματά της… Ένα ξύλο, ένα εργαλείο που πυρακτώνεται και βγάζεις αποτέλεσμα, έτσι απλά…

Δεσμεύομαι να φιλοτεχνήσω την εικόνα του Αγίου Νικολάου και να την φέρω στην Εκκλησία μας σύντομα. Χαιρετίσματα σε όλους τους Καλυβιώτες και Χριστός Ανέστη!»

Εβδομάδες έως και μήνες χρειάζεται για να ολοκληρωθεί ένα έργο πυρογραφίας. Η δυσκολία της πυρογραφίας, μια όχι τόσο διαδεδομένη τεχνική, δεν στερεί από το έργο τη ζωντάνια, την έκφραση, τις φωτοσκιάσεις, το άρτιο αποτέλεσμα…

Με εφόδια την αγάπη του για την πυρογραφία, την υπομονή και την επιμονή, ο Παναγιώτης Αθ. Αναγνωστόπουλος κατορθώνει με τον ειδικό πυρογράφο του να δώσει «πνοή» στο ξύλο, χαράζοντας (καίγοντας) το, δημιουργώντας εκφραστικά θέματα, κυρίως θρησκευτικού περιεχομένου!

Δείτε ένα δείγμα της δουλειάς του:

Αρχάγγελος Μιχαήλ ο Πανορμίτης, πρώτο έργο (πυρογραφία σε ξύλο φλαμουριάς)

 

Άγιος Γεώργιος, (Πυρογραφία σε ξύλο οξιάς)

 

Άγιος Χριστόφορος,ο πολιούχος της πόλης καταγωγής μου, το Αγρίνιο.Πυρογραφία σε ξύλο οξιάς 30x40 

 

Αρχάγγελος Γαβριήλ, (Πυρογραφία σε ξύλο πεύκου)

 

Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας, (πυρογραφία σε ξύλο οξιάς)