Η «Μηχανή του Χρόνου» βρέθηκε στο Αγρίνιο

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Τηλεοπτικό  συνεργείο από την βραβευμένη εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» με επικεφαλή τον δημοσιογράφο Χρίστο Βασιλόπουλο, βρίσκεται στο Αγρίνιο, προκειμένου να ολοκληρώσει την εκπομπή-αφιέρωμα που ετοιμάζει για τις γυναίκες που συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση καθώς και για την ηρωίδα, Μαρία Δημάδη.

Τα γυρίσματα έγιναν σήμερα σε διάφορες τοποθεσίες του Αγρινίου, και περιελάμβαναν συνεντεύξεις προσώπων στις οποίες ακούστηκαν άγνωστες ιστορίες από τη ζωή της Μαρίας Δημάδη, ακόμη η ιδιαίτερη σχέση με τον Πλάτανο Καλυβίων, όπου είχε κτήμα η οικογένειά της, ενώ μεταξύ άλλων προσωπικές μαρτυρίες δόθηκαν προς τον Χρήστο Βασιλόπουλο, από τους συμπατριώτες μας, με καταγωγή από τον Πλάτανο Καλυβίων, Γιάννη Καρβούνη, Σπύρο Καρακώστα και Νίκο Δούναβη.

Ο μπάρμπα Γιάννης Καρβούνης έζησε στα κτήματα της Δημάδη, ενώ ο αείμνηστος αδελφός του Χρήστος, 6 χρόνια μεγαλύτερος, είχε ενεργή δράση στην διανομή των συνθηματικών μηνυμάτων με ¨χαρτάκια που του  έδινε¨η Μαρία Δημάδη και τα οποία παρέδιδε σε ανθρώπους της αντίστασης όταν νύχτωνε..

Ο μπάρμπα Σπύρος Καρακώστας, γεννημένος το 1931, θυμήθηκε με συγκίνηση την Μαρία και περιέγραψε λεπτομέρειες από την σύλληψή της, αφού έζησε στα κτήματα της Δημάδη, στον Πλάτανο Καλυβίων, μαζί με την οικογένειά του.

Ο Νίκος Δούναβης όταν ήταν μικρός, επισκέπτονταν συχνά τα κτήματα της οικογένειας Δημάδη, ενώ η μάνα της τον είχε παρηγοριά μετά τον θάνατο της Μαρίας… Μάλιστα θυμάται να του λέει: «αυτό το κρεβατάκι που θα κοιμηθείς, είναι της Μαρίας…».

Στην εκπομπή μίλησαν επίσης, μια αυτόπτης μάρτυρας της εκτέλεσης της Μ. Δημάδη, τον Αύγουστο του 1944, συγγενείς της Δημάδη, καθώς επίσης ιστορικοί και ερευνητές που σχολιάζουν και αναλύουν τα γεγονότα της ταραγμένης αυτής εποχής.

Πολύτιμη ήταν η συμβολή προς το δημοσιογραφικό συνεργείο, των Γιώργου Πανταζόπουλου, Θανάση Βαλαώρα και Σπύρου Καρανίκα, οι οποίοι βοήθησαν στην προετοιμασία των γυρισμάτων της εκπομπής.  

Αύριο Τρίτη, το τηλεοπτικό συνεργείο θα βρεθεί στην περιοχή της Μυρτιάς Τριχωνίδας, όπου θα γίνουν τηλεοπτικές λήψεις με αναφορές στη μάχη της Γουρίτσας, στις 10 Ιουλίου 1943, μεταξύ ανταρτών του ΕΛΑΣ και των Γερμανών και στο σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Μαρία Δημάδη, με τις πολύτιμες πληροφορίες που έστειλε προς τους αντάρτες.

Η γνωστή εκπομπή «Η Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται για 13η σεζόν, σε παραγωγή COSMOTE TV και το COSMOTE HISTORY, ενώ το επεισόδιο-αφιέρωμα στις γυναίκες στην Αντίσταση αλλά και την Μαρία Δημάδη, θα προβληθεί πιθανά παραμονές  Χριστουγέννων.

Επιμέλεια: Γιώργος Πανταζόπουλος

Φωτογραφίες: Σπύρος Καρανίκας