Ανδρέας Δρακόπουλος: Δεν φοβήθηκα την σύγκριση με την αδελφή μου

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος κατάγεται από τα Καλύβια Αγρινίου και ανήκει σε μια αγροτική οικογένεια που αγαπούσε πολύ την μουσική. Απόδειξη, ο πατέρας του, που ήταν τραγουδιστής, η αδελφή του, η Φανή Δρακοπούλου που μετράει πολλές επιτυχίες όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και ο ίδιος, που από μικρός είχε μόνο ένα όνειρο, το τραγούδι!

Ήταν μονόδρομος για τον ίδιο, να διαβάσει αρκετά, ώστε να δώσει Πανελλήνιες και να περάσει Θεσσαλονίκη, με σκοπό να κυνηγήσει το όνειρο του. Πήρε το πτυχίο του στο τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων στο ΤΕΙ Σίνδου και έκανε μεταπτυχιακό στην Στουτγάρδη. Ωστόσο, από το 2005, ξεκίνησε να τραγουδάει επαγγελματικά και να δίνει όλο του τον εαυτό για να πετύχει τον σκοπό του.

Έχει εμφανιστεί επιτυχημένα σε πολλά νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Πέρυσι, μας συστήθηκε με το «Κανένας Άλλος», ένα τραγούδι που έγραψε ο ίδιος, ενώ την Παρασκευή 20 Ιουλίου, κυκλοφόρησε το δεύτερο τραγούδι του, «Κανόνας», σε στίχους και μουσική, πάλι που υπογράφει ο ίδιος.

Η συνέντευξη

Κυκλοφόρησε το νέο σου τραγούδι «Κανόνας». Ένα τραγούδι που έγραψες εσύ ο ίδιος.

Το έγραψα πριν ένα χρόνο περίπου και το ενορχήστρωσε ο Γιώργος Γαλανός. Το «Κανόνας» είναι επιθετική λέξη, το έγραψα όταν περνούσα δύσκολα. Προφανώς, ήμουν σε μια σχέση που είχαμε χωρίσει και όταν γύρισε πίσω, είπα τώρα θα βάλουμε… «κανόνες».

Δηλαδή είναι αυτοβιογραφικό το τραγούδι;

Έτσι ακριβώς! Γενικότερα είμαι του κανόνα στην ζωή μου, του προγράμματος και της τάξης. Έτσι πιστεύω πρέπει να λειτουργούμε όλοι.

Πες μου έναν κανόνα που δεν παραβαίνεις ποτέ στην ζωή σου.

Τον λόγο μου! Ότι πω θα γίνει.

Και έναν κανόνα που μερικές φορές τον καταπατάς…

Επηρεάζομαι! Ακούω και τους άλλους, δεν κάνω πάντα αυτό που θέλω εγώ. Ενώ λέω συνήθως, τέρμα, θα κάνω αυτό που αισθάνομαι, πάντα θα υπάρξει κάποιος που θα με επηρεάσει.

Γράφεις μόνο αυτοβιογραφικά;

Όχι απαραίτητα. Το τραγούδι είναι πότε θα σου έρθει έμπνευση. Μπορεί να μου έρθει το βράδυ, το μεσημέρι ή και τώρα την στιγμή που μιλάμε. Μου αρέσει κυρίως να γράφω μπαλάντες, αλλά στην εποχή μας οι μπαλάντες είναι δύσκολο να προωθηθούν. Προτιμούν δυναμικά τραγούδια, για αυτό τα δυο τραγούδια που έχω βγάλει είναι χορευτικά.

Πως είναι δισκογραφικά τα πράγματα, για έναν νέο τραγουδιστή σήμερα;

Είναι δύσκολα, γιατί εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, οι νέοι τραγουδιστές οτι κάνουν το κάνουν μόνοι τους. Και οικονομικά αλλά και από θέμα υποστήριξης. Άλλα αν πετύχεις και μπεις σε έναν δρόμο σωστό, υπάρχει μέλλον, μπορείς να κάνεις ένα βήμα παραπάνω.

Ο ορισμός «δίσκος» υπάρχει σαν προοπτική πια;

Εγώ προσωπικά, εννοείται ότι κάποια στιγμή θέλω να κάνω δίσκο. Απλά τώρα η εποχή μας έχει καθιερώσει, όλοι να βγάζουμε 5-6 singles και μετά να τα βάζουμε όλα μαζί, προσθέτοντας 4 νέα τραγούδια, δημιουργώντας και κυκλοφορόντας έτσι έναν δίσκο. Πάντως πιστεύω πως τα πράγματα στην δισκογραφία θα αλλάξουν. Πάντα μετά από μια κρίση, υπάρχει «άνθιση».

Σε πάω λίγο πίσω. Πότε έφυγες από τα Καλύβια και ήρθες Θεσσαλονίκη;

Από τα Καλύβια Αγρινίου έφυγα το 2003 και ήρθα στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσω στο ΤΕΙ Σίνδου, στο τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων. Πήρα πτυχίο με 7,6 και έκανα ένα μεταπτυχιακό στην Στουτγάρδη. Από το 2005, άρχισα να τραγουδάω επαγγελματικά. Μέχρι τότε όμως, δούλεψα ως σερβιτόρος σε καφετέριες και έκανα και άλλες δουλειές

Διάβασα ότι ήρθες στην πόλη με 300 ευρώ. Ισχύει;

Ναι ισχύει. Το καλό με έμενα ήταν ότι είχα θράσος. Δεν μασούσα, είχα τσαγανό. Γρήγορα έβγαλα χρήματα, πήρα αμάξι, γνώρισα κόσμο και με συμπάθησε, γενικά το κυνηγούσα.

Πως όμως από το ΤΕΙ Σίνδου βρέθηκες σε μια πίστα;

Κοίτα, όταν ακόμα πήγαινα σχολείο, μου είπε η αδελφή μου: «Ανδρέα, για να έρθεις στη Θεσσαλονίκη, πρέπει να διαβάσεις, να έχεις ένα κίνητρο». Η Φανή ήταν ήδη στην Θεσσαλονίκη και τραγουδούσε τότε στις Μούσες. Έτσι το έβαλα στόχο, διάβασα και έβγαλα 17.000 μόρια, αν και η σχολή μου ήθελε μόνο 14.000 μόρια. Με επηρέασε μια καθηγήτρια μου για το ΤΕΙ, επέμενε ότι θα ήταν καλό για μένα, καθώς αμέσως θα μπορούσα να βρω δουλειά. Εγώ τότε, σκεφτόμουν μόνο, πως θα φύγω από το χωριό…

Ένιωθες «εγκλωβισμένος» στο χωριό;

Δεν υπήρχαν ευκαιρίες και πιθανότητα να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα στο χωριό. Από μικρός το όνειρο μου ήταν να γίνω τραγουδιστής. Ο πατέρας μου ήταν τραγουδιστής και βέβαια μας επηρέασε.

Την πρώτη σου δουλειά ως τραγουδιστής, πως την πήρες όμως;

Με βοήθησε η αδελφή μου. Πρώτη φορά τραγούδησα στο «Ρόδων» στη Θεσσαλονίκη και από τότε έχω τραγουδήσει σε όλες τις πόλεις της επαρχίας.

Τι θυμάσαι από εκείνη την νυχτερινή διασκέδαση της Θεσσαλονίκης εκείνη την εποχή;

Δουλεύαμε αρχικά 5 ημέρες. Υπήρχε περισσότερος κόσμος και όλα ήταν καλύτερα. Πιστεύω ο κόσμος τότε είχε λίγο παραπάνω όρεξη. Αλλάξανε λίγο από τότε τα πράγματα στο χώρο μας. Πλέον, ο καλός τραγουδιστής έχει δουλειά, ο μέτριος και ο κακός δεν δουλεύει. Έγινε ένα ξεσκαρτάρισμα στον χώρο μας. Έφυγε η μόδα είμαι ωραίος δουλεύω, είμαι άσχημος δεν δουλεύω. Πια μετράει και η φωνή, αυτό είναι καλό.

Από το χωριό σου τι αναμνήσεις έχεις;

Έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από τα Καλύβια. Δούλευα πολύ, καθώς είμαι από αγροτική οικογένεια. Στο χωριό ήμασταν πιο δεμένοι, περνούσαμε ως παιδιά πολύ καλά.

Τα ακούσματα σου ποια ήταν;

Εντάξει, ο πατέρας μου στο σπίτι άκουγε φανατικά Καζαντζίδη, Διονυσίου και Αγγελόπουλο. Έμενα μου αρέσουν όλοι οι καλλιτέχνες, γιατί πιστεύω ότι όποιος γίνετε γνωστός στον χώρο και έχει πορεία, έχει κάτι, δεν είναι τυχαίο. Τώρα, αν μου πεις να ξεχωρίσω κάποιον, θα σου πω ότι ξεχωρίζω τον Νίκο Βέρτη, για ένα σύνολο πραγμάτων. Μου αρέσει η δισκογραφία του, το στυλ του, ο τρόπος που οργανώνει τα μαγαζιά που τραγουδάει και οι επιλογές του.

Ίσως έχεις «πατήσει» πάνω του στην αρχή;

Όλοι οι τραγουδιστές, το κάνουμε αυτό. Πάντα στην αρχή μας έχουμε ένα πρότυπο. Έχω επηρεαστεί από πολλούς. Μου αρέσει ο Γιάννης Πλούταρχος, ο Παντελής Παντελίδης, ο Αντώνης Ρέμος…

Έμαθα ότι θες πολύ να συνεργαστείς με τον Αντώνη Ρέμο;

Ναι θέλω, είναι αλήθεια. Έχει ένα στυλ που ταιριάζει με τον χαρακτήρα μου. Είμαι ένας άνθρωπος που μου αρέσουν οι δημόσιες σχέσεις και στηρίζομαι σε αυτές. Ο Αντώνης Ρέμος, είναι ο πιο δυνατός τραγουδιστής σε αυτόν τομέα. Οι δημόσιες σχέσεις βοηθούν πάρα πολύ έναν καλλιτέχνη.

Όταν ξεκίνησες, η αδελφή σου είχε κάνει την πρώτη μεγάλη επιτυχία της, το «Θέλω να τα πιω». Δεν φοβήθηκες την σύγκριση;

Όχι δεν φοβήθηκα την σύγκριση με την αδελφή μου. Ίσα ίσα χάρηκα, γιατί όσο η Φανή δυνάμωνε, δυνάμωνα και εγώ. Η επιτυχία της Φανής, μου έκανε καλό και για εμένα, γιατί γνώριζαν την Φανή, γνώριζαν και εμένα. Πάντα υπάρχει σύγκριση, το καταλαβαίνω. Αλλά συνήθως η σύγκριση υπάρχει σε μεγάλους καλλιτέχνες που είναι ήδη καταξιωμένοι και τα παιδιά τους ακολουθούν τον δρόμο τους.

Άνοιξαν ¨πόρτες¨ λόγω του επιθέτου σου;

Κάποιες άνοιξαν αλλά και κάποιες έκλεισαν. Έτσι είναι αυτά. Αλλά οι περισσότερες άνοιξαν, γιατί τρέχω πολύ και το κυνηγάω. Ξέρουν όλοι το πάθος που έχω για την δουλειά μου και τους αρέσει.

Εσύ πότε ζήτησες την βοήθεια της αδελφής σου;

Στην αρχή, που ξεκινούσα. Αλλά πάντα με στηρίζει. Η Φανή είναι ένας άνθρωπος, που έβλεπε τα λάθος μου και με έπαιρνε τηλέφωνο για να μου το πει, ακόμα και για τα social media, αλλά και για τα βίντεο κλιπ και τα τραγούδια μου. Είναι ένας άνθρωπος που έχει γνώση των πραγμάτων και φυσικά, όπου πάει, πάει με το σπαθί της, το έχεις καταλάβει αυτό. Θέλει να είναι καθαρή ψυχικά και να έχει σταθερή πορεία.

Θυμάσαι την πρώτη συμβουλή που σου έδωσε;

Ναι… Να μην μιλάω πολύ! (γέλια). Όλοι οι τραγουδιστές το έχουμε αυτό η αλήθεια. Και να μην θέλουμε, πέφτουμε στην παγίδα. Η Φανή μου έλεγε «ακούς και δεν μιλάς».

«Χωράνε» σε μια οικογένεια δυο τραγουδιστές;

Και δέκα «χωράνε», αν είναι καλοί! (γέλια). Εγώ θα σου κάνω μια ερώτηση, θα σου άρεσε να με δεις με την Φανή σε μια σκηνή;

Πάρα πολύ...

Βλέπεις, είναι όμορφο πράγμα.

Το σκέφτεστε;

Βέβαια το σκεφτόμαστε. Όταν βρεθεί η κατάλληλη πρόταση, σίγουρα θα το κάνουμε. Ίσως να κάνουμε και ένα τραγούδι μαζί, το έχουμε σκεφτεί η αλήθεια.

Τραγουδάς πια επαγγελματικά 13 χρόνια. Σε έχει κουράσει κάτι;

Πολλά μπορεί να με έχουν κουράσει. Αρχικά οι αποστάσεις, γιατί δεν δουλεύουμε πάντα, δίπλα στα σπίτια μας. Είμαστε και στην επαρχία και σε άλλες πόλεις. Αλλά επειδή είμαι άνθρωπος με στόχο, δεν υπάρχει κάτι που με κούρασε, ώστε να σταματήσω. Δεν είμαι από αυτούς που απογοητεύονται εύκολα. Θέλω να πάω μπροστά. Δυσκολίες υπήρχαν πάντα, αλλά ήμουν τυχερός, πήγαινα σε καλά μαγαζιά και συνεργαζόμουν με καλούς επιχειρηματίες.

Φιλίες υπάρχουν στο χώρο;

Ναι έχω φίλους από τον χώρο. Είναι το πως θα πλησιάσεις τον καθένα και πως θα τον κάνεις να έρθει κοντά σου. Σίγουρα δεν πρέπει να το παίξεις διαφορετικός αλλά ούτε και απλός. Πρέπει να κρατάς μια απόσταση και ισορροπίες.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου;

Έχω επιχειρηματικό μυαλό. Θέλω να κάνω κάτι διαφορετικό μετά από πολλά χρόνια. Αγαπάω πολύ το τραγούδι, αλλά ταυτόχρονα θα ήθελα να κάνω και κάτι άλλο. Δεν ξέρω να σου πω ακριβώς, αλλά θέλω να έχω μια ομάδα και να κάνω μια επιχείρηση. Η επιχείρηση μπορεί να έχει σχέση με την δουλειά μου, μπορεί και όχι. Κάτι θα κάνω πάντως, είμαι σίγουρος.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος αυτή την περίοδο εμφανίζεται στο Voice Live Stage στην Βέροια και κάθε Τρίτη στο «Απλά Ελληνικά» στη Θεσσαλονίκη.

Συνέντευξη στον Θεολόγο Ηλιού (seleo.gr)

Ακούστε το νέο του τραγούδι με τίτλο "Κανόνας"

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=WIKKQLBJQJY