Μουσικές διαδρομές για δυο ξαδέρφια

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Δύο νέοι καλλιτέχνες, δυο ξαδέρφια με καταγωγή από τα Καλύβια Αγρινίου, χαράσσουν την δική τους ξεχωριστή πορεία στο χώρο της μουσικής. Πρόκειται για τους Σόλων Ραπτάκη και Χαράλαμπο Κ. Ρισβά, οι οποίοι από μικρή ηλικία ασχολήθηκαν με το πιάνο και το κλασικό ρεπερτόριο, ενώ το ευρύ κοινό έχει την ευκαιρία να τους ακούσει και να τους γνωρίσει περισσότερο, από τις εμφανίσεις τους σε ρεσιτάλ πιάνου…

Ο Σόλων Ραπτάκης πραγματοποιεί μεθαύριο Τετάρτη (18/04) ρεσιτάλ πιάνου με έργα Λίστ, Χάϊνδ, Λονγκό και Σοπέν, στο Θέατρο Ν. Ελβετίας του Δήμου Βύρωνα και ο πρώτος εξάδελφός του, Χαράλαμπος Κ. Ρισβάς, την περασμένη Παρασκευή (13/04) παρουσίασε μέρος του προγράμματος που εκτέλεσε για το δίπλωμα πιάνου, στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Σαντορίνη.

Λίγα λόγια για τον Σόλων Ραπτάκη

Ο Σόλων Ραπτάκης γεννήθηκε στον Βύρωνα το 1991. Η μητέρα του Μαρία Ρισβά κατάγεται από τα Καλύβια. Το 2012 έλαβε δίπλωμα πιάνου από το Αττικό Ωδείο με καθηγητή τον Διονύση Μαλλούχο, με βαθμό «Άριστα», πρώτο βραβείο και ειδική διάκριση (χρυσό μετάλλιο). Επιπλέον, έχει βραβευθεί σε μουσικούς διαγωνισμούς (Α΄ βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της UNESCO, Β΄ βραβείο στον Πανελλήνιο Αραφήνειο Διαγωνισμό). Παράλληλα, ολοκλήρωσε σπουδές ανώτερων θεωρητικών, λαμβάνοντας πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φυγής, με βαθμό «Άριστα». Έπειτα, παρακολούθησε τον μεταδιπλωματικό κύκλο σπουδών «Μουσική Χωρίς Σύνορα», στην ειδικότητα «πιάνο». Έχει συμμετάσχει ενεργά σε master classes των Daniel Blumenthal, Dmitry Bashkirov, Ευάγγελου Σαραφιανού, Lilia Boyadjieva, Ναταλίας Μιχαηλίδου και Nicholas Zumbro. Ακόμη, έχει παρακολουθήσει μαθήματα σύγχρονου τραγουδιού με τη Σοφία Βόσσου, καθώς και με τις Μαίρη Δαλάκου και Έλλη Αρτέμη στο Αττικό Ωδείο.

Το 2014 αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (κατεύθυνση Ιστορικής και Συστηματικής Μουσικολογίας) εκπονώντας πτυχιακή εργασία υπό την επίβλεψη του επίκουρου καθηγητή Ιωάννη Φούλια, ενώ από τον Νοέμβριο του 2015 είναι υποψήφιος διδάκτωρ του ιδίου Τμήματος. Είναι μέλος της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας, στην ερευνητική ομάδα «Μουσική Θεωρία και Ανάλυση». Επιστημονικά του άρθρα έχουν δημοσιευτεί σε μουσικολογικά περιοδικά έντυπα, ενώ έχει συμμετάσχει και σε επιστημονικά συνέδρια.

Ειδικεύεται στην ερμηνεία πιανιστικών έργων της ύστερης ρομαντικής περιόδου αλλά και της νεωτερικότητας μέχρι και τις μέρες μας (συμπεριλαμβάνοντας στο ρεπερτόριό του έργα των A. Webern, A. Schoenberg, A. Berg, J. Adams, Τ. Takemitsu, S. Barber κ.ά.). Τον Ιανουάριο του 2015 συμμετείχε με ατομικό ρεσιτάλ στον κύκλο συναυλιών «Οι νέοι για τους νέους» του Ωδείου Φίλιππος Νάκας και τον Μάρτιο στο φεστιβάλ «Σινιάλο, ένας φάρος πολιτισμού στον Φλοίσβο», ενώ παρουσίασε ρεσιτάλ και στην αίθουσα συναυλιών του Αττικού Ωδείου (2016). Επιπλέον, έχει λάβει πολλάκις μέρος στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Τμήματος Μουσικών Σπουδών («Μουσικός Μάης»). Είναι καθηγητής πιάνου στο Αττικό Ωδείο και στο Καλλιτεχνικό Εργαστήρι «Ζωγραφιά» και διδάσκει, επιπλέον, σύγχρονο τραγούδι και θεωρητικά. Δραστηριοποιείται, τέλος, ως χορδιστής πιάνων, έχοντας διδαχθεί από τον Γιάννη Ποντίκη.

Λίγα λόγια για τον Χαράλαμπο Κ. Ρισβά:

Ο Χαράλαμπος Κ. Ρισβάς γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Σαντορίνη. Ο πατέρας του Κώστας Ρισβάς είναι από τα Καλύβια. Το 2013 εισήχθη πρώτος στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου και αποφοίτησε αριστούχος και πρωτεύσας, το Δεκέμβριο του 2017.

Για την επιτυχία του στις πανελλαδικές εξετάσεις του χορηγήθηκε τον Ιανουάριο του 2014 από την Ελληνοαμερικανική Ένωση πλήρης υποτροφία για σπουδές στο Hellenic American University, όπου είναι τελειόφοιτος στον τομέα των ανώτερων θεωρητικών και της Σύνθεσης, στην τάξη του διαπρεπούς μουσικοσυνθέτη, μαέστρου και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών Θόδωρου Αντωνίου. Σπούδασε, τέλος, πιάνο στην τάξη του Σάββα Ζαφειρόπουλου, στο κεντρικό εκπαιδευτήριο του Εθνικού Ωδείου, απ’ όπου και έλαβε το Δίπλωμα Πιάνου τον Ιανουάριο του 2018 (Άριστα Παμψηφεί και 1ο Βραβείο).

Τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα αφορούν τη μελέτη της φροϋδικής και της δομικής  (λακανικής) ψυχανάλυσης σε σχέση με τον μουσικό τόκο. Συγκεκριμένα εξετάζουν την εμπλοκή του ασυνειδήτου και της επιθυμίας στη μουσική ερμηνεία και δημιουργία, την αποτύπωση των ψυχαναλυτικών αρχών μέσω του μουσικού συμβολικού και την ανάλυση μεγάλων μουσικών έργων αλλά και άλλων έργων της διάνοιας με τα εργαλεία της ψυχαναλυτικής θεωρίας και κλινικής.

Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ημερίδες και πανεπιστημιακές διαλέξεις με εισηγήσεις σχετικά με τους ψυχαναλυτικούς και ανθρωπολογικούς συμβολισμούς, το ζήτημα της ασυνείδητης επιθυμίας και απόλαυσης, το οιδιπόδειο σύμπλεγμα, την ασυνείδητη δομική γλώσσα και τη δομική σημαινότητα στα έργα του Sergei Rachmaninoff και στην «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» του Igor Stravisnky. Ταυτόχρονα, έχει εισηγηθεί σχετικά με την ενεργό σχέση της ψυχανάλυσης και της ορθόδοξης θεολογίας.

Για τα ακαδημαϊκά του επιτεύγματα έχει τιμηθεί με την «Κληρονομιά Παντιά Ράλλη» από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και με το «President’s Award for Academic Achievement» από το Hellenic American University.

Τον προσεχή Μάιο  θα παρουσιαστεί το έργο του «Ο Εφιάλτης του Freud» για ενόργανο σύνολο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στα πλαίσια του ετήσιου Εργαστηρίου Νέων Συνθετών. Το Εργαστήριο συνδιοργανώνεται από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών.

Στην έως τώρα εργογραφία του περιλαμβάνονται έργα για σόλο πιάνο, έργα για ποικίλα ενόργανα σύνολα, μια συμφωνία («Των Τύψεων») και χορωδιακά έργα.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους Σόλων Ραπτάκη και Χαράλαμπο Κ. Ρισβά, σε δυο νέους ανθρώπους, οι οποίοι με το σπουδαίο μουσικό ταλέντο τους, την σκληρή δουλειά, την αγάπη, την αφοσίωση στο πιάνο και την κλασσική μουσική, αρχίζουν να δρέπουν τους καρπούς μια κοπιώδους προσπάθειας.

Τους ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία, πολλές επιτυχίες και μεγάλες διακρίσεις στο μέλλον!