Εκδρομή στην Ι.Μ. Παναγίας Φανερωμένης στην Λευκάδα.

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Ο Σύλλογος Γυναικών Καλυβίων "Δήμητρα" διοργάνωσε προσκυνηματική εκδρομή σήμερα το πρωί στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης στην Λευκάδα.

Οι κυρίες του συλλόγου επισκέφθηκαν αρχικά την ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας και στη συνέχεια περιηγήθηκαν στην γραφική πόλη της Λευκάδας.

Η Ιερά Μονή Φανερωμένης είναι ένα ιστορικό Μοναστήρι που βρίσκεται στη Λευκάδα. Μόλις 3 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Λευκάδα, αποτελεί για αιώνες το θρησκευτικό κέντρο του νησιού ως το αρχαιότερο και μεγαλύτερο μοναστήρι. Η Παναγία Φανερωμένη είναι αφιερωμένη στη Κοίμηση της Θεοτόκου που είναι παράλληλα και η προστάτιδα και πολιούχος του νησιού. Είναι ανδρώο μοναστήρι με έναν Ηγούμενο και τέσσερεις μοναχούς. Ο κανονικός (επίσημος) τίτλος της Μονής είναι «Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Πεφανερωμένης Λευκάδος».

Μέσα στο ναό, σε ειδικό χώρο -το λεγόμενο «δεπόζιτο»- βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας. Σ’ αυτήν παρουσιάζεται η Κυρία Θεοτόκος, σαν βασίλισσα του Ουρανού και της Γης, να κάθεται σε ψηλό θρόνο. Στα γόνατά Της αναπαύεται ο μονογενής Υιός Της, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός. Δεξιά και αριστερά στέκονται όρθιοι οι δύο Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ, σε στάση ευλαβική, που φανερώνει ότι Την παρακαλούν να πρεσβεύει παντοτινά για το γένος των Χριστιανών και εξαιρετικά για τους Λευκαδίτες, στους οποίους δώρησε την ιερή εικόνα Της.

Το 1762 καταστράφηκε το καθολικό της Μονής από πυρκαγιά. Ενδεχομένως να οφειλόταν σε εμπρησμό από Ενετούς στρατιώτες. Η αχειροποίητη ιερά εικόνα της Παναγίας μολαταύτα παρέμεινε ανέπαφη. Καταστράφηκε κι αυτή όμως, μαζί με το ναό, όταν ξέσπασε νέα πυρκαγιά το 1886. Τότε οι μοναχοί παρήγγειλαν νέα εικόνα, αντίγραφο της παλαιάς, στο Άγιο Όρος. Αγιογραφήθηκε από τον ιερομόναχο Βενιαμίν Κοντράκη, με δαπάνες Αγιορειτών μοναχών, που κατάγονταν από το νησί της Λευκάδας. Έφτασε στο νησί την Κυριακή της Πεντηκοστής του 1887 και τοποθετήθηκε στον «Θρόνο» Της την επόμενη ημέρα, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Γι’ αυτό και την ημέρα αυτή κάθε χρόνο γίνεται η γιορτή Της. (πληροφορίες από imli.gr)