?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?> Εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις

ΤΟ ΠΑΝΗΓΎΡΙ

ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟΥ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ

Το πανηγύρι του χωριού γίνονταν τ’ Αι Γιωργιού. Ο αείμνηστος μπάρμπα Γιώργος Ταλαμάγκας, από το έτος 1947 οπότε άνοιξε το μαγαζί του στην απάνω γειτονιά του χωριού (αφού το μετέφερε από την πρώτη του θέση που βρίσκονταν στο ισόγειο του σπιτιού των Λυγδαίων, όπου λειτούργησε τα χρόνια 1946-1947)  βδομάδες πριν προετοιμάζονταν για το πανηγύρι. Έκλεινε τις συμφωνίες με τους λαϊκούς βάρδους της εποχής, αυτούς που ο λαός αποκαλεί αηδόνια για την καλλικέλαδη φωνή τους. Η ζυγιά του (το πάλκο με την λαϊκή ορχήστρα) ήταν πάντα από τις πιο περίφημες. Νοίκιαζε τα τραπεζοκαθίσματα που χρειάζονταν και τις ανάλογες ποσότητες από μπύρες, κρασιά, πορτοκαλάδες και τα άλλα ποτά που καταναλώνονταν στα πανηγύρια. Το πανηγύρι κρατούσε τρεις μέρες. Όλο το χωριό συμμετείχε στο παγκύρι τ’ Αι Γιώργη. Παρέες-παρέες, οικογένειες, και φίλοι από το Αγρίνιο και τα κοντινά χωριά καθώς η φήμη του πανηγυριού  μεγάλωνε χρόνο με το χρόνο κατέφταναν για να γλεντήσουν. Άλλωστε τα πανηγύρια τότε έδιναν μια καλή ευκαιρία διασκέδασης. Τα κορίτσια του χωριού, ντυμένες με τα καλά τους ρούχα, έβγαιναν βόλτα στους δρόμους του χωριού. Η τηλεόραση, αυτό που χαρακτηρίσθηκε ως «χαζοκούτι», δεν είχε έλθει ακόμη. Ο Ταλαμάγκας ήταν «άσσος» στην εξυπηρέτηση των πελατών. Η εμπειρία του μεγάλη. Είχε μάλιστα «σερβίρει» στην Αθήνα τον Σοφοκλή Βενιζέλο αλλά και τον τότε Βασιλιά Παύλο το 1962 στο Μεσολόγγι. Ο αείμνηστος Γιώργος Ταλαμάγκας για 25 περίπου χρόνια, μέχρι το έτος 1973, δεν είχε ανταγωνιστή στο πανηγύρι του χωριού. Από το πάλκο του πέρασαν οι μεγαλύτερες φίρμες της εποχής. Οι παλιοί θυμούνται ακόμη το πέρασμα, ως τραγουδιστών, της Αθηνάς Γόντικα, της Αργυρούλας Γόντικα, της Tασίας Βέρα, της Σοφίας Κολλητήρη, του Αλέκου Κιτσάκη, του Δημήτρη Ζάχου, του Σπύρου Κατσίκη, του Γιάννη Μαικαντή (από την Σπολάιτα), του Τάκη Καρναβά, των συγκροτημάτων των Χαλκιάδων, των Καλαμπαλικαίων, όπως επίσης των δεξιοτεχνών του κλαρίνου Βασίλη Σαλέα, Βασίλη Μπεσίρη («Τουρκοβασίλη»), Γιάννη Βασιλόπουλου, Βασίλη Σούκα αλλά και του κιθαρίστα Νίκου Μακρυγεώργου. Στο τελευταίο πανηγύρι, εκείνο του 1973, από το μαγαζί του Ταλαμάγκα με την φίρμα «ΚΟΣΜΙΚΟΝ ΚΕΝΤΡΟΝ ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ», έκανε μία από τις πρώτες του εμφανίσεις ο λαϊκός βάρδος Μάκης Χριστοδουλόπουλος. Οι γνωριμίες του Ταλαμάγκα και της κόρης του Λένας με τους καλλιτέχνες έφεραν ως επισκέπτες στο χωριό μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών, όπως τον Γιώργο Νταλάρα, την Χάρις Αλεξίου και την νεαρή Άννα Βίσση όταν στα 1977 ήρθαν στα Καλύβια και έγινε πανικός για να τους δει όλο το χωριό. Επίσης νωρίτερα στα 1973 επισκέφτηκε το χωριό ο λαοφιλής πρωταγωνιστής του κινηματογράφου Νίκος Ξανθόπουλος του οποίου οι ταινίες με συμπρωταγωνίστρια, συνήθως, τη Μάρθα Βούρτση «έσπαζαν ταμεία».

Η Γιορτή του αγίου Γεωργίου είναι στενά συνδεδεμένη με τη Λαμπρή και την άνοιξη. Όταν η 23η Απριλίου βρίσκεται μέσα στην σαρακοστή η γιορτή μεταφέρεται για την Δευτέρα του Πάσχα. Η γιορτή του αγίου Γεωργίου αποτελεί το πέρασμα από το χειμώνα στην άνοιξη. Ο άγιος Γεώργιος είναι ο προσφιλής άγιος των κτηνοτροφικών πληθυσμών καθώς θεωρείται, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ο σωτήρας των βοδιών του Θεόπιστου. Οι κτηνοτρόφοι έχουν την γιορτή του Αγίου ως χρονικό ορόσημο για τις μετακινήσεις των κοπαδιών τους από τα χειμαδιά για τα βουνά. Ο άγιος Γεώργιος θεωρείται, σύμφωνα με την παράδοση, ο φονιάς του άγριου θεριού που έλεγχε τα νερά της ζωοδότρας πηγής. Η γιορτή του αγίου είναι για τον λαό δεύτερο Πάσχα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ψήνουν αρνιά όπως κάνουμε και την ημέρα της Λαμπρής. Οι αγροτο-κτηνοτρόφοι συνήθιζαν να κάνουν τις συμφωνίες τους για τα μισθωμένα χωράφια, τα ζώα και για το εργατικό προσωπικό (σέμπρους, βοσκούς κ.λ.π).