Ο Κωνσταντίνος Μπακολίτσας, μένει μόνιμα στο Αγρίνιο, είναι Βιολόγος, Εκπαιδευτικός, Αντιπρόεδρος της Αστρονομικής και Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας, μέλος του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος "Η Αμαδρυάδα", αλλά και ερασιτέχνης σπηλαιολόγος, και αρέσκεται να ανακαλύπτει άγνωστους ή ανεξερεύνητους φυσικούς χώρους της Αιτωλοακαρνανίας ή νέους ουράνιους… κόσμους του σύμπαντος!
Η αστροφωτογράφιση είναι η φωτογράφιση αντικειμένων στο διάστημα. Οι φωτογραφίες μπορούν να τραβηχτούν με κάθε φωτογραφική μηχανή, από κινητό τηλέφωνο έως ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και τηλεσκόπιο προσαρτημένο σε μια ρομποτική Ισημερινή βάση. Το θέμα μπορεί να είναι οτιδήποτε, από τη Σελήνη έως το Γαλαξία (αστέρες, πλανήτες, αστεροειδή, κομήτες κ.λπ.)
Δείτε τις καταπληκτικές φωτογραφίες που μας παραχώρησε ο κ. Κωνσταντίνος Μπακολίτσας:
1 και 1α) Φωτογραφίες από το κοντινό ύψωμα Λιγοβίτσι, όπου βρίσκεται η ιστορική Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σε δεσποτική θέση στη κορυφή του λόφου. «Προσπάθεια να καταγράψουμε τον ουρανό πάνω από το Λιγοβίτσι, στοχεύοντας το νεφέλωμα του Ωρίωνα ... με μια μικρή "μετατόπιση" στον χώρο και στον χρόνο. Ο Αϊ Γιάννης ... το εκκλησάκι δίπλα στη Μονή Λιγοβιτσίου»
2) Από την καρδιά του βελανιδόδασους του Ξηρομέρου, είναι πράγματι μαγικό να απολαμβάνεις το νυχτερινό τοπίο, (τον Άρη πλάι στη Σελήνη), είτε κοιτώντας από το Λιγοβίτσι προς τον απέραντο κάμπο και την Λίμνη Οζερό, είτε προς το Παλαιόκαστρο…
3) Νυχτερινή θέα από ψηλά, με τη λίμνη Οζερός και στο βάθος τα φώτα της πόλης του Αγρινίου…
3) Αρχαία Στράτος: Το αρχέγονο φως που μας στέλνουν οι γαλαξίες και ο φακός μας λαίμαργα απορροφά, στολίζει τους Δωρικούς κίονες, που δυόμισι χιλιάδες χρόνια περιμένουν δίπλα στα ερείπια κάποιον να αναστηλώσει τον ναό του Δία, του βασιλιά των θεών...
4) Το ιερό του Δία στην Στράτο ήταν λατρευτικό και πολιτικό κέντρο όλων των Ακαρνάνων. Η ονομασία “Στράτιος” προέρχεται από την ονομασία της περιοχής, όπου εκεί γινόταν η στρατολόγηση, η στρατιωτικοποίηση και η συγκρότηση των Ακαρνάνων σε στρατεύματα.
Ο ναός είναι περίφημος δωρικός διαστάσεων 34,47 x 15,41, με 6 κίονες στη στενή και 11 στη μακριά πλευρά του. Κτίστηκε μεταξύ 321-312 π.Χ. Έμεινε όμως ημιτελής λόγω πολεμικών συγκρούσεων με τους Αιτωλούς. Η φωτογραφία του γαλαξία τραβηγμένη τον Ιούλιο με νέα Σελήνη.
5) Νεφέλωμα του Ωρίωνα ... το πιο μακρινό αντικείμενο του ουρανού πάνω από το Αγρίνιο (1344 έτη φωτός και η κοντινότερη στη Γη περιοχή παραγωγής νέων αστέρων) που καταγράψαμε χωρίς τηλεσκόπιο ... νικώντας το φως της Σελήνης και την φωτορρύπανση της πόλης...
6) Το φεγγάρι λίγο πάνω από τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας… τραβηγμένο με τηλεφακό 1200 mm και καΐκι ναυλωμένο για να πλεύσει σε ένα ακατοίκητο νησάκι του Ιονίου...
7) Αν και το κρύο ήταν δριμύ απόψε στο Αγρίνιο, κατάφερα να αποτυπώσω ένα απείρως μικρό τμήμα του ουρανού μας, τις Πλειάδες, οι οποίες βρίσκονται ανάμεσα στα άστρα που σχηματίζουν την ράχη του αστερισμού του Ταύρου. Από τα πιο όμορφα ανοιχτά αστρικά σμήνη που αντιπροσωπεύουν, όπως τις λέει ο λαός μας, την Πούλια. Είναι ένα κοντινό σε μας κι αρκετά χαλαρό ανοικτό σμήνος, περίπου 500 άστρων, γνωστό ως οι Επτά Αδελφές, που όλα τους είναι χρώματος ανοιχτού μπλε-λευκού: Αλκυόνη, Άτλας, Ηλέκτρα, Μαία, Μερόπη, Ταϋγέτη, Πλειόνη. Οι Πλειάδες, συντρόφισσες της θεάς Άρτεμης, ήταν οι εφτά κόρες του Τιτάνα Άτλαντα και της Ωκεανίδας Πλειόνης που γεννήθηκαν στο όρος Κυλλήνη (και θεωρούνταν θεότητες του βουνού) κατά την Ελληνική μυθολογία. Ήταν οι αδελφές των Εσπερίδων, των Υάδων, του Ύαντα και της Καλυψούς. Οι Πλειάδες ήταν Νύμφες στην ακολουθία της θεάς Άρτεμης, και μαζί με τις Υάδες αποκαλούνταν "Ατλαντίδες", "Δωδωνίδες" ή "Νυσιάδες", οι τροφοί και δασκάλες του μικρού θεού Διονύσου. Από την ένωσή τους με το θεό Δία, τον θεό Ποσειδώνα και τον θεό Άρη γεννήθηκαν θεοί και ήρωες....
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μπακολίτσας