Η Γιορτή της Μητέρας, τιμάται στα Καλύβια

Ομιλήτρια θα είναι η κα Δέσποινα Γεωργιοπούλου-Αναγνωστοπούλου, Φιλόλογος, με θέμα: «Αφιέρωμα στην γιορτή της μητέρας»

Θα ακολουθήσουν Εκκλησιαστικοί  Ύμνοι και μελοποιημένα ποιήματα,  από την Χορωδία Γυναικών Καλυβίων, με Χοράρχη  τον κ. Νικόλαο  Στρατόπουλο, ενώ η εκδήλωση τελεί υπό την ευλογία του ιερέως π. Θεοδόση Αθανασόπουλου.

Εορτή της Υπαπαντής

Η ελληνορθόδοξη παράδοση «επιβάλλει» τον εορτασμό της Μητέρας την ημέρα της Υπαπαντής, διότι μας συνδέει πνευματικώς περισσότερο με τη Μητρότητα της Παναγίας, της Μητέρας του Χριστού. Την ημέρα της Υπαπαντής, τιμάται το γεγονός ότι η νεαρή μητέρα Παναγία, πραγματοποιεί την πρώτη πράξη αποδοχής του νέου της ρόλου.

Σαράντα ημέρες από την κατά σάρκα γέννησή Του, ο Χριστός προσφέρθηκε στον Ναό, σύμφωνα με τα καθιερωμένα από τον νόμο. Και επειδή εκεί στον Ναό του έγινε υποδοχή από πνευματοκίνητους ανθρώπους, και μάλιστα επειδή ο Συμεών τον πήρε στην αγκαλιά του, γι’ αυτό και λέγεται Υπαπαντή. Η λέξη προέρχεται από το ρήμα «υπαντάω» και σημαίνει έρχομαι σε συνάντηση κάποιου. Ο Συμεών είχε προφητεία ότι δεν θα πεθάνει αν δεν δει πρώτα τον Σωτήρα Χριστό. Και όταν πράγματι τον πήρε στην αγκαλιά του, προφήτευσε ότι η Μητέρα του θα πονέσει – όπως και συνέβη με τα μαρτύρια που υπέστη και με τον σταυρικό του θάνατο. Η Εκκλησία καθόρισε η μεγάλη αυτή Δεσποτική – Θεομητορική εορτή (δηλαδή εορτή που έχει αναφορά συγχρόνως και στον Χριστό και στην Παναγία), να εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, γιατί αυτή η ημέρα είναι η τεσσαρακοστή από την 25η Δεκεμβρίου που εορτάζεται η Γέννηση του Χριστού κατά σάρκα.