Αναφορά ΚΚΕ της επιστολής του Δήμου Αγρινίου για την καταβολή αποζημιώσεων λόγω ακαρπίας

ΘΕΜΑ: «Καταβολή αποζημίωσης σε αγρότες του Δήμου Αγρινίου λόγω ζημίας που υπέστησαν από την ακαρπία στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών».

Όπως γνωρίζετε, ο αγροτικός πληθυσμός της περιοχής μας έχει περιοριστεί σε ελάχιστες καλλιέργειες και η προσπάθεια που καταβάλλουν να ζουν αξιοπρεπώς οι ίδιοι και οι οικογένειές τους είναι τεράστια. Να μην αναφερθούμε και στη νέα γενιά που βρίσκεται ένα βήμα πριν τη μετανάστευση.

Σε όλο αυτό το βαρύ κλίμα, έρχεται να προστεθεί και η φετινή ακαρπία στα εσπεριδοειδή, κυρίως λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων, που έπληξε περισσότερο τις κοινότητες Καλυβίων και Στράτου.

Σύμφωνα με την πρόσφατη απάντηση τον υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ, που εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου 3877/2010, οι ζημιές που ενδεχομένως παρατηρούνται στις καλλιέργειες από ακαρπία δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, αλλά μόνον οι άμεσες ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή των καλλιεργειών που προξενούνται από φυσικούς κινδύνους, όπως η βροχόπτωση, ο παγετός, το χαλάζι, κλπ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο υπουργός στην απάντησή του, οι ζημιές από μειωμένη παραγωγή λόγω ακαρπίας μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων αρμοδιότητας ΠΣΕΑ και με πόρους του κρατικού προϋπολογισμού, όπου εντάσσονται οι ζημιές που προξενούνται στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι θεομηνίες, οι ακραίες δυσμενείς συνθήκες και οι ασθένειες.

Εμείς από την πλευρά μας ως Δημοτική αρχή, υπεραμυνόμαστε του δικαιώματος των αγροτών στην λήψη αποζημίωσης, στηρίζουμε τις συνεχείς προσπάθειες τους προς την κατεύθυνση αυτή, (δείτε και τη συνημμένη επιστολή που έχουν αποστείλει) και σας καλούμε να προωθήσετε όλες τις διαδικασίες ώστε οι αγρότες του Δήμου μας, να αποζημιωθούν για την απώλεια της παραγωγής τους λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

ΜΕ ΤΙΜΗ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

 

 

Πηγή: agrinionews.gr