Υπόμνημα των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων Αιτωλ/νίας για τις οφειλές στην ΔΕΗ 

Ομόφωνα αποφασίστηκε όπως σχετικό υπόμνημα σταλεί στο γραφείο του κυρίου Πρωθυπουργού.

Αρμόδια επιτροπή η οποία θα συγκροτηθεί να επιδώσει το πιο πάνω υπόμνημα στους: 1) Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη, 2) Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου, 3) Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, 4) Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρίνιου, 5) Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ι.Π. Μεσολογγίου, 6) βουλευτές νομού Αιτ/νιας 7) Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα, 8) Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Καραπάνο, 9) Δήμαρχο Αγρινίου κ. Παπαναστασίου, 10) Αγροτικές Ενώσεις Αγρινίου και Μεσολογγίου – Ναυπακτίας,.

Το υπόμνημα:

Πράγματι οι οργανισμοί οφείλουν στη ΔΕΗ Α.Ε. κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας παρελθόντων ετών. Θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψιν ότι όλα τα αντλιοστάσια και τα δίκτυα των οργανισμών έχουν διάρκεια ζωής εξήντα (60) και πλέον χρόνων. Η πολιτεία δεν έχει ακουμπήσει στο πρόβλημα του εκσυγχρονισμού. Στο νομό Αιτ/νίας η ΔΕΗ έχει κατασκευάσει τρία (3) Υδροηλεκτρικά φράγματα χωρίς ποτέ να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη στην περιοχή. Στις πλημμύρες του 2016 και του 2017, λόγω του μεγάλου όγκου νερού που παροχετεύθηκε από τα υδροηλεκτρικά στη κοίτη του ποταμού Αχελώου είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν καλλιέργειες στους δήμους Αγρινίου και Μεσολογγίου. Από το Δεκέμβριο του 2017 οι δήμοι Αγρινίου και Μεσολογγίου είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Υπάρχουν όμως και μεγάλες οφειλές αγροτών οι οποίοι αδυνατούν λόγω της κρίσης να αποπληρώσουν τις οφειλές τους αφενός, αφετέρου στα ΤΟΕΒ υπάρχουν οφειλές του ελληνικού δημοσίου, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, από τέλη αποστράγγισης.

Εμείς ευελπιστούμε ότι, με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 για το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη η υποβολή αιτήσεων στις 15-5-2018, θα αντικατασταθούν τα δίκτυα και οι αντλίες των αντλιοστασίων προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης σας κάνουμε γνωστό ότι σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία η αρδευτική περίοδος έχει ξεκινήσει ήδη από τις 15-4- 2018 και αν η ΔΕΗ επιμείνει ως προς την διακοπή της Ηλεκτρικής Ενέργειας ο κάμπος του νομού Αιτωλοακαρνανίας, οι καλλιέργειες και τα δενδρώδη θα καταστραφούν. Με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να χάσει από τα ταμεία του αρκετά εκατομμύρια ευρώ από φορολογικές εισφορές που δε θα εισπράξει στα ασφαλιστικά ταμεία του και άλλα πολλά.

Με δεδομένο ότι η πρόταση της ΔΕΗ είναι αδύνατον να εφαρμοστεί, η πλειονότητα των ΤΟΕΒ θα οδηγηθεί σε παύση λειτουργίας και οι αγρότες θα καταστραφούν λόγω λειψυδρίας. Η δε ΔΕΗ θα οδηγηθεί σε οικονομική κατάρρευση, αφού η αδυναμία είσπραξης αυτών των οφειλών θα επιδεινώσει την ήδη κακή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Μετά όλα τα ανωτέρω αποφασίστηκε

1. Να μη γίνει καμιά διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλους τους υπογραφόμενους στο παρόν Υπόμνημα ΤΟΕΒ.

Διάφοροι λόγοι δεν επέτρεψαν να μειώσουν τις οφειλές τους προς την ΔΕΗ Α.Ε., όπως η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, οφειλές των αγροτών προς τους ΤΟΕΒ παρά τα μέτρα που έλαβαν οι διοικήσεις των κ.λπ. σε αντίθεση με άλλους ΤΟΕΒ που έχουν μόνιμα αυξημένες τις καλ­λιεργούμενες εκτάσεις τους με δένδρα, κηπευτικά κ.λπ. που δεν έχουν οι­κονομικά προβλήματα.

2. Διακανονισμός παλαιών οφειλών.

Να πληρωθούν οι παλιές οφειλές μας σε εκατόν είκοσι (120) δόσεις, αρχής γενομένης από τον παρόντα μήνα.

Σε περίπτωση που ζητηθεί εγγύηση για τις εκατό είκοσι δόσεις, να μπουν ως εγγύηση οι Πίνακες οφειλετών που βεβαιώνουν οι ΤΟΕΒ στις Δ.Ο.Υ., που σε πολλές περιπτώσεις καλύπτουν ακόμη και όλο το σύνολο των οφειλών τους.

3. Πληρωμές τρεχόντων λογαριασμών.

Να πληρώνονται οι τρέχοντες λογαριασμοί, ώστε να μειώνεται το χρέος μας προς την ΔΕΗ Α.Ε.

Δεδομένου ότι με τον παραπάνω τρόπο θα ρευστοποιηθούν οι οφειλές μας προς τη ΔΕΗ ευελπιστούμε στην αποδοχή της πρότασης μας

Αναμένοντας τις ενέργειες σας.»

Εκ μέρους του συντονιστικού οργάνου  των Ο.Ε.Β. Αιτωλ/νιας το υπόμνημα υπογράφουν ο πρόεδρος του ΓΕΟΒ Αχελώου, Κώστας Βήτας και ο αιρετός εκπρόσωπος των ΤΟΕΒ, Κ. Καραδήμας.

 

Την αναστολή της απόφασης διακοπής ηλεκτροδότησης στα αντλιοστάσια ζητά η Χρ. Σταρακά

Με επιστολή της στην διοίκηση της ΔΕΗ  η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, ζητά την αναστολή διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος αντλιοστασίων ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ της  Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας & ειδική ρύθμιση εξόφλησης οφειλών τους. Την επιστολή υπογράφει και  ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αχελώου κ. Βήτας

Αναλυτικά η επιστολή προς τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ  κ. Παναγιωτάκη:

«Κύριε Πρόεδρε,

Ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας, ο μεγαλύτερος  σε έκταση νομός της Ελλάδας, είναι κατά βάση αγροκτηνοτροφικός, ενώ  έχει περίπου 495.000 στρέμματα  αρδευόμενες εκτάσεις με παραγωγή μεγάλης ποικιλίας προϊόντων. Κατά συνέπεια η διακοπή ηλεκτροδότησης των ΤΟΕΒ, κυρίως κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή όπου έχει  ξεκινήσει η αρδευτική περίοδος, θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην οικονομική αλλά και στην κοινωνική ζωή του τόπου μας. Θα προκληθούν τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες ενώ οι αγρότες μας, η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, θα έρθουν αντιμέτωποι με την καταστροφή.

Οι φορείς που λειτουργούν τα Εγγειοβελτιωτικά Έργα αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω συσσωρευμένων χρεών, μεγάλο τμήμα των οποίων είναι  προς τη ΔΕΗ Α.Ε. Τα ΤΟΕΒ αδυνατούν να εισπράξουν τα οφειλόμενα από τους αγρότες κυρίως λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης. 

Επειδή είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια αλλά και πρόσφατα τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν στον εξοπλισμό των αγροτών, στην φυτική και ζωική παραγωγή τους, τεράστιες ζημιές από πλημμύρες και ανεμοθύελλες πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τις σχετικές (συνημμένες) Αποφάσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος περί κήρυξης περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

 

Παρακαλούμε για την άμεση αναστολή τυχόν διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος των αντλιοστασίων του Νομού και συγχρόνως την ρύθμιση των οφειλών των οργανισμών σύμφωνα με τις προτάσεις που σας έχουν καταθέσει».

Πηγή: agriniopress.gr