Απόγνωση στους παραγωγούς των Καλυβίων για την ακαρπία στα εσπεριδοειδή

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ

1) ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΥΒΙΩΝ 2) ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ 3) ΤΟΕΒ ΚΑΛΥΒΙΩΝ

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ 249/07-05-2018

ΠΡΟΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΛΓΑ, ΥΠΟΚ/ΤΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1. ΓΡΑΦΕΙΟ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 2. ΥΠΑΑΤ - Υπόψη κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ 3. ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΕΛΓΑ 4. ΠΕΡΙΦ. ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ - Υπόψη κ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ 5. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

«Ακαρπία εσπεριδοειδών ποικιλίας Ναβαλίνες κοινότητας Καλυβίων του Δήμου Αγρινίου»

Κύριε Διευθυντά

Δυστυχώς βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να επικοινωνήσουμε και πάλι μαζί σας και να σας αναφέρουμε το γεγονός της ακαρπίας στα εσπεριδοειδή ποικιλίας Ναβαλίνες της περιοχής μας.

Το φαινόμενο αυτό δεν συνέβη γιο πρώτη φορά, αλλά σ' αυτή την έκταση που μας έnληξε τη φετινή χρονιά, δεν έχει ξανασυμβεί.

Αναφερόμαστε σε εκτάσεις παραγωγών που η ακαρπία αγγίζει το 100%.

Κύριε Διευθυντά περιμένουμε σύντομα να καταγράψουν αυτό που σας αναφέρουμε τα ειδικά συνεργεία εκτιμητών που Θα αποστείλετε και αναμένουμε με αντικειμενικότητα και πλήρη επίγνωση του έργου που επιτελούν να καταγράψουν αυτό που Θα διαπιστώσουν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις γεωπόνων η ακαρπία οφείλεται στις συνεχείς μεγάλες βροχοπτώσεις του μήνα Μάρτη και στη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Δεν ζητάμε επιείκεια ούτε προσπαθούμε να προκαλέσουμε τον οίκτο σος είμαστε υπερήφανοι σαν τάξη και το μόνο που θέλουμε είναι η αντικειμενική και πλήρη αναγραφή της ζημιάς που υπέστη ο κάθε παραγωγός.

Κύριε Διευθυντά ασφαλώς και γνωρίζετε ότι ειδικά για την περιοχή μας το μοναδικό εισόδημα των παραγωγών είναι αυτό των εσπεριδοειδών . Οι άλλες καλλιέργειες (τριφύλλι - καλαμπόκι ) λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών αποδίδουν στο ελάχιστο.

Κύριε πρωθυπουργέ, κύριε Υπουργέ, κύριοι βουλευτές του Νομού μας, κύριε Περιφερειάρχα, πιστεύουμε ότι ήρθε και η ώρα της πολιτείας να σταθεί δίπλα μας και να πράξει το δέοντα. Να πράξει το δέοντα σε μια τάξη που προσφέρει πολλά στην εθνική οικονομία, σε μια τάξη που η επιβίωση της δυστυχώς πολλές φορές εξαρτάται από τα καιρικά φαινόμενα.

Κύριοι βουλευτές του Νομού μας στη συγκεκριμένη περίπτωση η επίσκεψη σας στην κοινότητα μας είναι επιβεβλημένη για να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι την αγωνία, ειδικά των νέων, για την επιβίωση τους. Των νέων που περιμένουν στη γη τους, των νέων που με μεγάλη δυσκολία ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην πολιτεία (πληρωμή φόρων -ΕΝΦΙΑ - ασφαλιστικών εισφορών κλπ.)

Σας γνωρίζουμε επίσης ότι η ετήσια ποσότητα πορτοκαλιών στην κοινότητα μας αγγίζει το τριάντα εκατομμύρια κιλά, ποσότητα η οποίο εξάγεται ολόκληρη στο εξωτερικό, εισφέροντας εκατομμύρια ευρώ συνάλλαγμα στην πολιτεία.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αρωγή σας θα είναι άμεση απέναντι στο πρόβλημά μας και ότι η πολιτεία θα μας βοηθήσει να σταθούμε στα πόδια μας και να βοηθήσει τους νέους να παραμείνουν στον τόπο τους.

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

1) ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΛΥΒΙΩΝ

2) ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝ/ΜΟΥ ΚΑΛΥΒΙΩΝ

 

3) ΤΟΕΒ ΚΑΛΥΒΙΩΝ

 

 

Πηγή: agrinionews.gr