Τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια επικερδή εργασία η συγκομιδή των καλαμιών και σε πολλά σημεία του οδικού και αγροτικού δικτύου του χωριού μας, συναντάμε συνεργεία που κόβουν καλάμια ή έτοιμες στοίβες από δεμάτια καλαμιών που περιμένουν τη σειρά τους για να «φύγουν» σε άλλες περιοχές.
Με κοπίδια, πριόνια και αλυσοπρίονα τα καλάμια κόβονται, τεμαχίζονται, δένονται σε δεμάτια και φορτώνονται στα τρακτέρ ή στα φορτηγά, για να μεταφερθούν κατόπιν σε αγοραστές αγροτικών περιοχών κυρίως της Ηπείρου και της Δυτ. Μακεδονίας!
Το να κόψει κάποιος καλάμια είναι μια εργασία που φαινομενικά δείχνει εύκολη, αλλά απαιτεί προσοχή για πιθανά ατυχήματα ενώ παράλληλα αποτελεί έναν τρόπο για όσους το πωλούν στην αγορά να βγάλουν ένα καλό εισόδημα.
Η καταλληλότερη εποχή της συγκομιδής για το καλάμι, είναι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Αυτή την εποχή το καλάμι είναι σχετικά παγωμένο, χωρίς χυμούς και έτσι αντέχει την μετέπειτα επεξεργασία, αλλά έχει και την μέγιστη αντοχή στις εξωτερικές κατασκευές. Χρησιμοποιείται σαν μέσο στήριξης φυτών, σε αγροτικές καλλιέργειες ντομάτας, φασολιάς, αρακά, αγγουριάς κ.ά. σε κατασκευές ελαφρές και ανθεκτικές όπως τα πρόχειρα καταλύματα (καλύβες) και μικρά θερμοκήπια.
Ο κύκλος ζωής του καλαμιού στην ρίζα του είναι το πολύ τρία χρόνια αν δεν κοπεί. Έχει την ικανότητα να λυγίζει στους ανέμους και να μην κινδυνεύει από την μανία τους. Μπορεί η καλαμιά να συγκρατήσει με τις ανθεκτικότατες ρίζες της εδάφη επικλινή και σαθρά. Μπορούμε να την κάψουμε αλλά αυτή θα αναγεννηθεί ξανά…