Οι ¨κομπίνες¨ αλωνίζουν στον κάμπο

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Αυτή την περίοδο αποτελεί πλέον γνώριμη εικόνα να συναντά κανείς στους δρόμους του χωριού, τις θεριζοαλωνιστικές μηχανές, τις γνωστές σε όλους μας «κομπίνες», που διασχίζουν από άκρη σε άκρη τον κάμπο για να συγκομίσουν τα καλαμποκοχώραφα των συγχωριανών μας!

Η καλλιέργεια του καλαμποκιού με τα χρόνια έχει μειωθεί και τα στρέμματα που καλλιεργούνται στις μέρες μας είναι περίπου στις 5.000 χιλιάδες.

Όπως λένε οι παραγωγοί, το κόστος αγοράς του καρπού, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, οι τιμές συγκομιδής και ξηραντηρίου, αλλά και οι χαμηλές τιμές πώλησης του προϊόντος είναι μη συμφέρουσες εκτός και αν αποθηκευτεί ο καρπός στα σιλό ή τις αποθήκες και πουληθεί αργότερα το χειμώνα.

Τη φετινή χρονιά ο αλωνισμός για τα πρωϊμότερα ξεκίνησε δειλά δειλά από τα τέλη Αυγούστου και μέσα στον Σεπτέμβριο θα μαζευτούν τα περισσότερα χωράφια που είναι όψιμα, όμως  πρέπει να πούμε ότι, υπήρξαν και πολλά προβλήματα για τους παράγωγους της περιοχής που προκλήθηκαν κύρια από τους καύσωνες του καλοκαιριού.

Παράλληλα και αναλόγως την τοποθεσία του χωραφιού, η στρεμματική απόδοση φέτος κυμαίνεται στα 850 με 1300 κιλά, υπάρχουν όμως και καλλιέργειες που απέδωσαν περισσότερα καρπό.

Η παραγωγή καλαμποκιού στο χωριό μας κατευθύνεται κυρίως σε χοιροτροφικές μονάδες και σε τοπικούς συνεταιρισμούς ή εμπόρους με την τιμή να είναι στα 0,18 λεπτά το κιλό.

Τα φορτηγά φορτωμένα μεταφέρουν στα ξηραντήρια το καλαμπόκι για να αποκτήσει ο καρπός το επιθυμητό επίπεδο υγρασίας και να μπορεί να αποθηκευτεί ή να προωθηθεί άμεσα στην αγορά.

Και κάτι τελευταίο, τα φύλλα και τα στελέχη που παραμένουν στον αγρό μετά τη συγκομιδή του καρπού μπορούν να συλλεγούν και να χρησιμοποιηθούν ακέραια ή τεμαχισμένα ως ζωοτροφές ή να βοσκηθούν επί τόπου.

Καλή και αποδοτική σοδειά!

Φωτογραφίες: Γιάννης Ν. Ψιλογιαννόπουλος, Διονύσης & Κώστας Οικονόμου, Γιώργος Καραθάνος, Γιώργος Πανταζόπουλος