Επιτυχημένη η εκδήλωση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Πολυπληθές ήταν το κοινό που παρακολούθησε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τ.Κ. Καλυβίων  την ενδιαφέρουσα ομιλία της κα Λιακοπούλου η οποία έγινε στα πλαίσια των δράσεων πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού¨ που προωθεί η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και εντάσσεται  στα πλαίσια διεθνούς προσπάθειας με στόχο την καταπολέμηση της ασθένειας.

Όπως τόνισε η κα Λιακοπούλου, η σημασία της σωστής πρόληψης και έγκαιρης θεραπείας είναι κατανοητή, αν αναλογιστούμε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος των γυναικών στην Ευρώπη.

Στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του μαστού δεν παρουσιάζει σημάδια ή συμπτώματα και δεν προκαλεί πόνο. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν συμπτώματα καρκίνου του μαστού σε πρώιμα στάδια, είναι σημαντική η συχνή παρακολούθηση, αυτοεξέταση και η κλινική εξέταση από ειδικευμένο γιατρό.

Αργότερα μπορεί να εμφανιστεί ένα ψηλαφητό μόρφωμα στον μαστό ή διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων. Ακόμα, μπορεί να εμφανιστεί αλλαγή στο χρώμα του δέρματος ή καθήλωση του δέρματος ή της θηλής του μαστού (εισολκή θηλής).

Τέλος, μπορεί να εμφανιστεί υγρό από τη θηλή του μαστού (έκκριμα), που δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι η γυναίκα έχει καρκίνο του μαστού, αφού και άλλες μη κακοήθεις καταστάσεις προκαλούν το ίδιο εύρημα.

Αν η γυναίκα δεν δώσει σημασία στα παραπάνω αναφερθέντα συμπτώματα τότε μπορεί να εμφανίσει σημάδια προχωρημένης νόσου, όπως θερμό και ερυθρό μαστό (φλεγμονώδης καρκίνος), πόνους στα οστά, μεγάλη διόγκωση (block) λεμφαδένων στη μασχάλη κ.α.

Τονίζεται ιδιαίτερα η μεγάλη αξία της προληπτικής τακτικής εξέτασης των μαστών με μαστογραφία σε γυναίκες μετά τη κλιμακτήριο που δεν παρουσιάζουν σημάδια ή συμπτώματα της νόσου.

Όμως πρέπει να τονιστεί ότι ο καρκίνος αυτός, είναι θεραπεύσιμος, εφόσον ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο, κάνοντας έτσι ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση.

Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο, σε κάποιο όμως -σχετικά- μικρό ποσοστό. Η πλειοψηφία των καρκίνων στο στήθος είναι τυχαίοι, χωρίς ιστορικό από την οικογένεια. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι καμία γυναίκα ανεξαρτήτως ιστορικού, δεν πρέπει να επαναπαύεται.

Συμπερασματικά ανέφερε η κα Λιακοπούλου, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η κάθε γυναίκα πρέπει να αφιερώνει τον απαραίτητο χρόνο για τον προληπτικό έλεγχο, καθώς η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σώζει ζωές.

Φωτογραφίες: Μαίρη Ζαπαντιώτη