Γιόρτασε ο παλαιός Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καλυβίων

Το απόγευμα του Σάββατου εψάλλη Μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας, ενώ σήμερα Κυριακή τελέσθηκαν ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Μετά τη λήξη της λειτουργίας, στο προαύλιο του ναού ο Σύλλογος Γυναικών του χωριού μας, πρόσφερε γλυκίσματα στους παρευρισκόμενους.

Ιστορικά στοιχεία για το ναό

Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου (παλιός) βρίσκεται εντός του κοιμητηρίου των Καλυβίων και ως έτος κατασκευής του θεωρείται το 1676, αφού αυτό προκύπτει από επιγραφή που βρέθηκε.

Ο ταπεινός ναός του αγίου Νικολάου που χτίσθηκε από τους πρώτους κατοίκους, βρίσκονταν σε τέλεια αντίθεση με το ωραιότατο τζαμί των Τούρκων κατακτητών, («χαριτωμένο» χαρακτηρίζεται από τον περιηγητή Εβλιά Τσελεμπή) ενώ το σχήμα του δεν ξεχώριζε πολύ από τα χαμηλά πλιθόκτιστα σπίτια των χριστιανών κατοίκων του Καλιδρομίου (παλιά ονομασία), προφανώς, για να μην προκαλούν τον Οθωμανό Τούρκο κατακτητή. Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο, πολιούχο άγιο του χωριού μας. Πιθανολογείται ότι, η επιλογή του Αγίου Νικολάου, προστάτη αγίου των ναυτικών, ως πολιούχου του χωριού μας πρέπει να βασίστηκε στο γεγονός, ότι η περιοχή του παλιού χωριού ήταν πλημμυρόπληκτη κατά τους χειμερινούς, κυρίως, μήνες από τον ποταμό Αχελώο...

Η εικόνα του Αγίου Νικολάου είναι του 14ου ή του 15ου πιθανώς αιώνα όπως αυτό συνάγεται από την υστεροβυζαντινή τεχνοτροπία της.

Ο κοιμητηριακός, πλέον, ναός στην σημερινή του μορφή είναι ρυθμού βασιλικής, μονόχωρος, χωρίς τρούλο. Είναι πετρόκτιστος  με κεραμοσκεπή. Ο ναός μεταγενέστερα επεκτάθηκε δυτικά για να καλύψει τις θρησκευτικές ανάγκες των κατοίκων του οικισμού που ο πληθυσμός του όλο και μεγάλωνε. Από το εμβαδόν του ναού εξάγεται το ασφαλές συμπέρασμα ότι το παλιό χωριό κατοικούνταν από είκοσι (20) περίπου οικογένειες.

Η παράδοση αναφέρει ότι, ο Εθναπόστολος Πατροκοσμάς ο Αιτωλός, στην διάρκεια της Δ΄ Περιοδείας του και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 1779, αφού επισκέφτηκε για τελευταία φορά την γενέτειρα του, το Μέγα Δένδρο Θέρμου, περιόδευσε τα χωριά της Αιτωλίας, όπως αναφέρεται σε επιστολή που έστειλε στον αδελφό του Χρύσανθο,  οπότε εκτιμάται ότι διήλθε και από τον Αη Νικόλα του παλιού χωριού, πριν διαβεί τον Αχελώο ποταμό, για να μαρτυρήσει στις 24 Αυγούστου 1779 στο Κολικόντασι της Βορείου Ηπείρου.

Ο παλιός ναός εορτάζει στις 20 Μαΐου εκάστου έτους, όπου και τιμάται η  ανακομιδή και μετακομιδή του λειψάνου του Αγίου Νικολάου.

Ιστορικά στοιχεία από το βιβλίο του Ι. Διονυσάτου: «Καλύβια – ιχνηλατώντας τον Καναδά»