Η περιφορά του Επιταφίου στα Καλύβια

Οι ψαλμωδίες από τα Στάσιμα «Η ζωή εν τάφω», «Άξιον εστί» και «Αι γενεαί πάσαι» ακούστηκαν από τον ιερέα π. Θεοδόση Αθανασόπουλο, τους ιεροψάλτες, την Χορωδία Γυναικών με χοράρχη τον κ. Νίκο Στρατόπουλο και από άλλους συγχωριανούς μας, δίνοντας έτσι το μήνυμα της υπέρτατης θυσίας του Θεανθρώπου, που σταυρώθηκε, για να λυτρώσει τους ανθρώπους από την αμαρτία και το θάνατο.

Στη συνέχεια οι πιστοί, κρατώντας αναμμένα κεριά, ακολούθησαν την περιφορά του Επιταφίου γύρω από το ναό, ο οποίος ήταν στολισμένος με πολύχρωμα λουλούδια και κατευθύνθηκαν προς το εξωκλήσι του παλαιού Αγ. Νικολάου.

Στην επιστροφή της πομπής του  Επιταφίου, τηρήθηκε το έθιμο μπροστά στην είσοδο του ναού όπου γίνεται η αναπαράσταση της σκηνής των «κεκλεισμένων θυρών»: Ο ιερέας παριστάνει τον Χριστό ενώπιον των πυλών της Κόλασης και ψέλνει τους στίχους του Δαυίδ «άρατε πύλας, οι άρχοντες υμών και επάρθητε πύλαι αιώνιοι και εισελεύσεται ο Βασιλεύς της δόξας» ενώ ακούγεται μια φωνή, που παριστάνει το διάβολο και προσπαθεί να εμποδίσει την είσοδο. Τελικά ο ιερέας σπρώχνει ορμητικά την πόρτα του ναού και μπαίνει μέσα ως λυτρωτής των αμαρτωλών.

Όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί μετά την κορύφωση του θείου δράματος, που βίωσαν κατά την Μ. Εβδομάδα, αναμένουν να ακουστεί αύριο το χαρμόσυνο αναστάσιμο μήνυμα!