Πανηγύρισε το εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου Πλατάνου Καλυβίων

Την Ιερά Ακολουθία μετά Θείου Κηρύγματος τέλεσε ο ιερέας π. Γ. Τριανταφυλάκης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, για πρώτη φορά 2 αεροπλάνα F16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, εκτελώντας ασκήσεις και ελιγμούς, πέταξαν πάνω από τον καταγάλανο ουρανό της περιοχής Πλατάνου Καλυβίων, κατά τη διάρκεια τέλεσης της Ιεράς Ακολουθίας, ένα γεγονός που μόνο ¨τυχαίο¨ δεν ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων!

Η ζωή του Αγίου Δημητρίου

Σύμφωνα με τα κείμενα για τους βίους των Αγίων, ο Δημήτριος έζησε και μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη την εποχή του Διοκλητιανού.

Πιο συγκεκριμένα, λέγεται ότι ο Άγιος Δημήτριος μαρτύρησε επί Διοκλητιανού (δηλαδή το 284-305 μ.Χ.) εποχή κατά την οποία έλαβε χώρα ο πιο σκληρός διωγμός των Χριστιανών στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, με την παρακίνηση ενός μέλους της Τετραρχίας, με το όνομα Γαλέριος.

Ωστόσο, για το πότε, το πως, αλλά και το που ξεκίνησε να λατρεύεται η μνήμη του Αγίου έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες.

Η επικρατέστερη άποψη ότι, ο Δημήτριος δεν μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη, αλλά στο Σίρμιο της Παννονίας, μια αρχαία περιοχή στην κεντρική Ευρώπη, πάνω από τον Δούναβη, εκεί που σήμερα βρίσκεται η Ουγγαρία.

Παρόλα αυτά, το κέντρο της λατρείας του σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από την πρωτοχριστιανική κιόλας περίοδο, όπου μάλιστα έχει ανεγερθεί προς τιμήν του η διάσημη βασιλική, ίσως ο εντυπωσιακότερος και πιο επιβλητικός ναός της συμπρωτεύουσας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την παράδοση, η ταφή του έγινε στον μεγαλοπρεπή ναό που χτίστηκε προς τιμήν του τον 5ο αι. μ.Χ., δηλαδή στον ίδιο χώρο όπου μετά από πολλές αλλαγές,αλλά και καταστροφές στέκει ο σημερινός Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Από τον τάφο του εικάζεται ότι αναβλύζει άρωμα από μύρο, ένα αρωματικό ρετσίνι που ήταν ένα από τα δώρα που έδωσαν οι Τρεις Μάγοι στον Χριστό, εξ ου και το προσωνύμιο "Μυροβλύτης" που του αποδόθηκε.

Το Απολυτίκιον του Αγίου Δημητρίου

«Μέγαν ερατο, ν τος κινδύνοις,

σ πέρμαχον, οκουμένη,

θλοφόρε τ θνη τροπούμενον.

ς ον Λυαίου καθελες τν παρσιν,

ν τ σταδί θαρρύνας τν Νέστορα,

οτως γιε Μεγαλομάρτυς Δημήτριε,

Χριστν τν Θεν κέτευε,

δωρήσασθαι μν τ μέγα λεος».

Χρόνια πολλά και βοήθεια μας ο Άγιος Δημήτριος!

Aεροπλάνα F16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, πέταξαν πάνω από τον ουρανό της περιοχής Πλατάνου Καλυβίων