?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?> Ιερά Πανήγυρις στον παλαιό Ι.Ν. Αγίου Νικολάου

Ιερά Πανήγυρις στον παλαιό Ι.Ν. Αγίου Νικολάου

Χθες το απόγευμα εψάλλη Μέγας πανηγυρικός εσπερινός, ενώ να υπενθυμίσουμε ότι, η σταθερή Εορτή της Ανακομιδής και μετακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου.

Απολυτίκιο Αγίου Νικολάου (ήχος δ΄)

¨Κανόνα πίστεως, κα εκόνα πραότητος, γκρατείας διδάσκαλον,

νέδειξέ σε τ ποίμν σου, τν πραγμάτων λήθεια

δι τοτο κτήσω τ ταπεινώσει τ ψηλά,

τ πτωχεί τ πλούσια.

Πάτερ εράρχα Νικόλαε, πρέσβευε Χριστ τ Θε,

σωθναι τς ψυχς μν¨.

Ο Άγιος Νικόλαος αποδήμησε ειρηνικά στις 6 Δεκεμβρίου του έτους 343. Μετά τον θάνατό του ονομάστηκε «Μυροβλύτης», καθώς σύμφωνα με την παράδοση της χριστιανικής θρησκείας, τα λείψανά του άρχισαν να αναβλύζουν Άγιο μύρο, όπως και άλλων αγίων. Τα λείψανά του διατηρήθηκαν στα Μύρα της Λυκίας έως και τον ενδέκατο αιώνα, όπου το 1087 κάποιοι ναύτες αφαίρεσαν τα περισσότερα και τα μετέφεραν στην Ιταλία, στην πόλη Μπάρι, όπου τοποθετήθηκαν στο Ναό του Αγίου Στεφάνου. Οι Βυζαντινοί κατηγόρησαν τους Λατίνους για "ιερή κλοπή" και τους προειδοποίησαν ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι εκτός από τον νόμο και με την οργή του ίδιου του Αγίου. Οι ναυτικοί ισχυρίστηκαν ότι πήραν τα οστά για να τα προστατεύσουν από τους Τούρκους που είχαν στην κατοχή τους την Μύρα. Λέγεται ότι κατά την τέλεση της θείας λειτουργίας άρχισε να αναβλύζει τόσο πολύ μύρο από τα ιερά λείψανα, που οι πιστοί το μάζευαν σε δοχεία για θεραπεία από διάφορες αρρώστιες, ενώ αρκετοί λιποθυμούσαν από την ευωδία του μύρου αυτού.