Δεν θα γίνει λιτάνευση του Επιταφίου προς τον παλαιό ναό Αγίου Νικολάου

Αναφορικά με την περιφορά του Επιταφίου φέτος, θυμίζουμε ότι, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε εγκύκλιό της αναφέρει ότι θα γίνει αποκλειστικά μέσα στην εκκλησία. Ωστόσο, όσον αφορά στις κωδωνοκρουσίες, δίνεται κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα να σημάνουν πένθιμα τη Μεγάλη Παρασκευή.

Αν και οι προετοιμασίες καθώς και οι εργασίες καθαριότητας στο κοιμητήριο είχαν γίνει τις προηγούμενες ημέρες με φροντίδα του ιερέα και του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, εν τούτοις λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν, δεν θα γίνει περιφορά του Επιταφίου και ο παλαιός ναός θα παραμείνει κλειστός για τους πιστούς.

Όσοι συγχωριανοί μας θελήσουν να πάνε τις επόμενες μέρες για να προσκυνήσουν και να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη προσφιλών και συγγενικών τους προσώπων, θα πρέπει να προσέλθουν με βάση τα ισχύοντα περί μετακινήσεων.

Ο παλαιός ναός του Αγίου Νικολάου

Ο ιερός ναός του αγίου Νικολάου (παλιός) βρίσκεται εντός του κοιμητηρίου Καλυβίων του Δήμου Αγρινίου. Χτίσθηκε   από του πρώτους κατοίκους του παλιού χωριού το 1676, αφού αυτό προκύπτει από παλαιά επιγραφή που βρέθηκε στο ναό.

Ο ναός είναι αφιερωμένος στον άγιο Νικόλαο, πολιούχο άγιο του χωριού μας. Πιθανολογείται ότι η επιλογή του Αγίου Νικολάου, προστάτη αγίου των ναυτικών, ως πολιούχου του χωριού μας πρέπει να βασίστηκε στο γεγονός, ότι η περιοχή του παλιού χωριού ήταν πλημμυρόπληκτη κατά τους χειμερινούς, κυρίως, μήνες από τον ποταμό Αχελώο.

Η εικόνα του Αγίου Νικολάου είναι του 14ου ή του 15ου πιθανώς αιώνα, όπως αυτό συνάγεται από την υστεροβυζαντινή τεχνοτροπία της. Ο κοιμητηριακός, πλέον, ναός στην σημερινή του μορφή είναι ρυθμού βασιλικής, μονόχωρος, χωρίς τρούλο. Είναι πετρόκτιστος  με κεραμοσκεπή. Ο ναός μεταγενέστερα επεκτάθηκε δυτικά για να καλύψει τις θρησκευτικές ανάγκες των κατοίκων του οικισμού που ο πληθυσμός του όλο και μεγάλωνε.

Ο Εθναπόστολος άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός (1714-1779), στην διάρκεια της Δ’ Περιοδείας του (1777-1779) και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 1779, περιόδευσε τα χωριά της Αιτωλίας, όπως αναφέρεται σε επιστολή που έστειλε στον αδελφό του Χρύσανθο, οπότε εκτιμάται ότι διήλθε πιθανότατα και από τον Αη Νικόλα του παλιού χωριού.

Αντλήθηκαν στοιχεία από το βιβλίο του Γιάννη Διονυσάτου «Καλύβια- Ιχνηλατώντας τον Καναδά»