Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος Έργων Δήμου Αγρινίου έτους 2023

Ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου: «Παρουσιάζουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα και θέλω να σας βεβαιώσω ότι είμαι υπερήφανος, γιατί σε δύσκολες περιόδους καταφέρνουμε και ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις. Το έργο που υλοποιείται στον Δήμο Αγρινίου αναγνωρίζεται κυρίως από τους δημότες, οι οποίοι είναι εκείνοι που ωφελούνται από όλα αυτά τα έργα. Θέλω να συγχαρώ το Τμήμα Προγραμματισμού και την Τεχνική Υπηρεσία, για το συνολικό αποτέλεσμα». 

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αγρινίου έτους 2023 ανά πηγή χρηματοδότησης έχει ως εξής:

Τα έργα της ΔΕΥΑΑ ανέρχονται στο ποσό των 25 εκατομμυρίων, οι νέες εντάξεις πράξεων αγγίζουν τα 24.898.981€, τα νέα έργα με χρηματοδότηση ΣΑΤΑ και ίδια έσοδα 1.870.451,71 και τα συνεχιζόμενα έργα ανέρχονται στο ποσό των 56.253.153,28 €.

Χριστίνα Σταρακά - «Αγρίνιο μπορείς» για Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Αγρινίου:

«Στο Τεχνικό Πρόγραμμα που παρουσίασε η δημοτική αρχή στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο αναδείχθηκε η έλλειψη ενός συνεκτικού σχεδίου αλλά και η απουσία μιας συγκροτημένης πρότασης που θα απαντά στις ουσιαστικές ανάγκες του Δήμου μας.

Ως ειδικός αγορητής της παράταξης επί του θέματος, ο Δημοτικός Σύμβουλος, Παναγιώτης Καψάλης, ανάφερε στην τοποθέτηση του πως το Τεχνικό Πρόγραμμα που έρχεται προς συζήτηση από την δημοτική αρχή είναι αναξιόπιστο, πρόχειρα συνταγμένο, το οποίο περιλαμβάνει διπλοεγγραφές έργων αλλά και άλλων που δεν υλοποιούνται. Επίσης, τόνισε πως τα έργα που συμπεριλαμβάνει είναι έργα -επαναλήψεις των προηγούμενων ετών που η μικρή απορροφητικότητα που επιτυγχάνει ο Δήμος (κάτω από 7%) τα καθιστά μη εκτελεστέα, ενώ έχουν και εικονικό οικονομικό μέγεθος λόγω της μεταφοράς των ανεκτέλεστων από χρονιά σε χρονιά. Όπως εξήγησε, είναι ένα τεχνικό πρόγραμμα δίχως σχεδιασμό αλλά και δίχως όραμα για τον Δήμο Αγρινίου, απλά διεκπεραιωτικό.

Ενδεικτικά ο κ. Καψάλης επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για:

-Έργα που θα αναδείξουν το ιστορικό κέντρο της πόλης και τα εμβληματικά κτίρια και θα δώσουν ταυτότητα στο Αγρίνιο.

-Την αξιοποίηση του υδάτινου στοιχείου των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και του εναλλακτικού τουρισμού.

-Την μελέτη προς επίλυση του κυκλοφοριακού που πνίγει την πόλη με τις εμμονές της δημοτικής αρχής (οδός Βότση).

-Την δημιουργία ποδηλατοδρόμου εντός του ιστού της πόλης, παρ όλη την επικείμενη νέα προμήθεια ηλεκτρικών ποδηλάτων.

-Την απρόσκοπτη κίνηση των ατόμων με προβλήματα κινητικότητας με συνολικό σχεδιασμό κίνησής τους και όχι σημειακών παρεμβάσεων.

-Την βελτίωση της άθλιας εικόνας εναπόθεσης σκουπιδιών, με την υπογειοποίηση των κάδων αλλά και την αύξηση σημείων συλλογής τους.

-Την αναστήλωση των ιστορικών κτιρίων και όχι στην οδήγηση προς κατεδάφιση τους.

-Την δημιουργία υποδομών και σε άλλα αθλήματα (τένις, κλπ) που έχει ανάγκη ο τόπος μας, αφουγκραζόμενοι τις πραγματικές ανάγκες που έχουν οι δημότες μας τόσο στο Αγρίνιο και στις Δημοτικές Ενότητες.

-Την ασφάλεια των αθλούμενων με την αγορά ή μίσθωση ακινήτου πλησίον του ΔΑΚ για την ασφαλή στάθμευση των αυτοκινήτων.

-Την υλοποίηση του καταφυγίου των αδέσποτων ζώων με κωλυσιεργία της Δημοτικής Αρχής.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καψάλης, δήλωσε: «Επειδή το τεχνικό σας πρόγραμμα είναι απλά μια επανάληψη των προηγούμενων ετών  και δεν έχει έργα ουσίας, ούτε σχεδιασμό και προγραμματισμό, η παράταξη μας το καταψηφίζει» .

Από την πλευρά της η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά επεσήμανε:

«Δεν αμφισβητούμε ότι γίνονται ορισμένα έργα μετά από 9 χρόνια στη διοίκηση του δήμου, αν και το Τεχνικό Πρόγραμμα κάθε χρονιάς  στο μεγαλύτερο του βαθμό  φαίνεται να μην υλοποιείται και τα ανεκτέλεστα έργα είναι περισσότερα από τα νέα έργα. To Τεχνικό Πρόγραμμα δεν δίνει λύσεις στα αναπτυξιακά θέματα του Δήμου Αγρινίου. Δεν δίνει προοπτική και ελπίδα για τον τόπο μας. Οι αριθμοί ευημερούν σύμφωνα με το αφήγημα της δημοτικής αρχής αλλά η πόλη, ο Δήμος μας, σβήνει!

Υλοποιείται η στρατηγική επιλογή το Αγρίνιο να αποκτήσει ταυτότητα ; Πώς να αναπτυχθεί η τοπική οικονομία; Πώς θα αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα; Πώς θα γίνει το Αγρίνιο προορισμός; Πώς θα παραμείνουν οι νέοι στο τόπο τους και οι αγρότες στα χωράφια τους;

Από όσα μας παρουσίασε η δημοτική αρχή αναδείχθηκε η έλλειψη ενός συνεκτικού σχεδίου αλλά και η απουσία μιας συγκροτημένης πρότασης που θα απαντά στις ουσιαστικές ανάγκες του Δήμου μας.

Πέρα από αντιαναπτυξιακό, το Τεχνικό Πρόγραμμα για μια ακόμα χρoνιά δεν περιλαμβάνει έργα για τις Δημοτικές Ενότητες ενώ η απορροφητικότητα του είναι και πάλι χαμηλή. Με τα δείγματα γραφής της δημοτικής αρχής δεν μπορεί κάποιος να είναι αισιόδοξος ότι για το 2023 η κατάσταση αυτή θα ανατραπεί. Κι ας λάβουμε υπόψιν μας ότι το συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα είναι και το τελευταίο της δεύτερης θητείας της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής, άρα και η ολοκλήρωση του προεκλογικού της προγράμματος και οράματος για τον Δήμο Αγρινίου.   Επειδή το δικό μας όραμα για την ανάπτυξη και την προοπτική του Δήμου είναι τελείως διαφορετικό, καταψηφίσαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα».

Ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, Νίκος Γκρίζης, σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα κάτωθι:

5+1 Σημεία για την καταψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος 2023

«Ψηφίσθηκε χθες, κατά πλειοψηφία, στο Δημοτικό Συμβούλιο το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αγρινίου για το έτος 2023. Ένα πρόγραμμα καθαρά προεκλογικό, αφού εισερχόμαστε σε προεκλογική χρονιά και, ταυτόχρονα, πρόγραμμα απολογιστικό των πεπραγμένων της δημοτικής Αρχής για τα εννιά (9) χρόνια, που βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου.

Όμως, το συγκεκριμένο πρόγραμμα απέχει πολύ από αυτά, που επαγγέλθηκε η Δημοτική Αρχή, όταν το 2014 ζήτησε την ψήφο των δημοτών και τούτο διότι:

-δεν αποτυπώνονται δράσεις και έργα ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα σε μία κατεξοχήν αγροτική περιοχή

-δεν αποτυπώνονται δράσεις και έργα ενίσχυσης του δευτερογενούς τομέα με αποτέλεσμα η τοπική οικονομία να συρρικνώνεται

-δεν αποτυπώνονται δράσεις και έργα στις δημοτικές ενότητες με αποτέλεσμα τα χωριά να είναι ο φτωχός συγγενής του Δήμου

-δεν αποτυπώνονται δράσεις και έργα που να ενισχύουν το τουριστικό προφίλ του Δήμου

-δεν αποτυπώνονται δράσεις και έργα που να αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής (λίμνες, ορεινοί όγκοι κλπ)

Και το βασικότερο: δεν αποτυπώνονται δράσεις και έργα που αναδεικνύουν το όραμα της Δημοτικής Αρχής γι’ αυτόν τον τόπο, την ταυτότητα, που θα πρέπει να επιδείξει έτσι ώστε να καταστεί ελκυστικός και να βγει από την αφάνεια.

Γι’ αυτούς τους λόγους, καταψήφισα το Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αγρινίου, το οποίο δεν προσδίδει αναπτυξιακή δυναμική και μοιραία οδηγεί στην απομόνωση».