?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?> Την επικινδυνότητα του δρόμου καταγγέλλουν οι κάτοικοι του Πλατάνου Καλυβίων

Την επικινδυνότητα του δρόμου καταγγέλλουν οι κάτοικοι του Πλατάνου Καλυβίων

Τα προβλήματα πολλά όπως μας είπαν.Το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού είναι χτισμένο κατά μήκος του δρόμου Αγρινίου-Καλυβίων. Ενός δρόμου με αρκετά μεγάλη κίνηση. Καθημερινό φαινόμενο οι θανατώσεις ή οι τραυματισμοί ζώων από παρασύρσεις διερχόμενων αυτοκινήτων και με την ευχή όλων το επόμενο θύμα να μην είναι κάποιος συνάνθρωπος, όπως έχει συμβεί παλιότερα.

Υπερβολικές ταχύτητες σε έναν δρόμο χωρίς σήμανση, που τον διασχίζουν παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι. Όπως θα αναδείξουμε παρακάτω μέσα από το φωτογραφικό υλικό και μαρτυρίες κατοίκων που μίλησαν στο agrinio24, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις και κακοτεχνίες.

Ερχόμενοι από τα Καλύβια και μπαίνοντας στον Πλάτανο δεν υπάρχει πινακίδα που να δηλώνει στον οδηγό του διερχόμενου αυτοκινήτου ότι, μπαίνει σε κατοικημένη περιοχή. Ούτε φυσικά πινακίδα υπάρχει σε όλο το μήκος του χωριού για όριο ταχύτητας. Κάποιος που διέρχεται για πρώτη φορά τον δρόμο, μπαίνοντας στον Πλάτανο δεν θα δει τίποτα που θα τον ενημερώσει να μειώσει την ταχύτητά του, αντιθέτως βλέπει μια μεγάλη ευθεία που ξεκινάει από τα πρώτα μέτρα στο ύψος της εκκλησίας του χωριού με διαγράμμιση που του επιτρέπει να κάνει την προσπέρασή του και να αναπτύξει όποια ταχύτητα θέλει.

Μπορεί άνετα με όποια ταχύτητα θέλει να συνεχίσει, να φτάσει στο παλιό δημοτικό σχολείο, που είναι η παιδική χαρά και πηγαίνουν μητέρες με τα παιδιά τους και ανενόχλητος να συνεχίσει την πορεία του προς Αγρίνιο. Σε όλη αυτή την διαδρομή διασχίζοντας τον οικισμό θα βρεθούν παιδάκια που κατέβηκαν από το αστικό, επιστρέφοντας από το σχολείο ή το φροντιστήριο και θα διακινδυνεύσουν να περάσουν τον δρόμο, γυναίκες που βγήκαν να πετάξουν τα σκουπίδια στον απέναντι κάδο σκουπιδιών, ηλικιωμένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που πάνε στην δουλειά τους.

Οι ταχύτητες που αναπτύσσονται εντός κατοικημένης περιοχής μερικές φορές ξεπερνούν τα όρια της λογικής. Ακόμη και κόντρες αυτοκινήτων μεταξύ Ρομά μας πληροφόρησαν ότι γίνονται. Πριν μερικά βράδια, σύμφωνα με μαρτυρίες, αυτοκίνητο τρέχοντας με υπερβολική ταχύτητα χτύπησε έναν σκύλο έξω από καφενείο του χωριού, τμήμα του προφυλακτήρα προσγειώθηκε στην αυλή του καφενείου και από θαύμα δεν χτύπησε κάποιον από τους θαμώνες. Το ζώο σκοτώθηκε, ενώ το διερχόμενο αυτοκίνητο ούτε καν σταμάτησε, αφήνοντας και το τμήμα του προφυλακτήρα για σουβενίρ. Στην θέση του σκύλου θα μπορούσε να ήταν άνθρωπος.

Η λύση όπως μας λένε δεν είναι η αστυνόμευση. Η τροχαία δεν μπορεί να ελέγχει επί 24ώρου τον οικισμό. Η λύση είναι να τοποθετηθούν κάμερες. Και πρέπει να γίνει πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα. Πέρα όμως από τις κάμερες, πρέπει να τοποθετηθούν άμεσα οι πινακίδες που να ορίζουν το όριο ταχύτητας και να αλλάξει η διαγράμμιση γιατί δεν είναι δυνατόν μπροστά στην εκκλησία, στην παιδική χαρά και το δημοτικό σχολείο να υπάρχει διαγράμμιση που να επιτρέπει την προσπέραση, άρα και τις υψηλές ταχύτητες. Και να υπάρχει πλήρης φωτισμός του τμήματος που διασχίζει τον οικισμό.

Για μεγάλο διάστημα υπήρχε πρόβλημα καθώς οι καμένες, για μεγάλο διάστημα, λάμπες στις κολώνες φωτισμού αντικαταστάθηκαν μόλις πρόσφατα. Τα στηθαία σε πολλά σημεία κατεστραμμένα από εκτροπές αυτοκινήτων δημιουργώντας κινδύνους. Τα πεζοδρόμια έχουν αρχίσει σε πολλά σημεία να φουσκώνουν και να καταστρέφονται, σε σημείο που να αποτελούν κίνδυνο για την διέλευση των κατοίκων.

Να αναφέρουμε πως το τοπικό σάιτ kalyvia.gr έχει ασχοληθεί τα τελευταία χρόνια και έχει αναδείξει την επικινδυνότητα του δρόμου τους χειμερινούς μήνες, όταν ο δρόμος λιμνάζει σε κάθε βροχόπτωση. Υπάρχουν κακοτεχνίες σε φρεάτια και οδόστρωμα. Η απάντηση της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας για το δημοσίευμα του τοπικού σάιτ ήταν πως η ευθύνη για τον καθαρισμό των φρεατίων ανήκει στον Δήμο Αγρινίου.

Η ευθύνη για την γενικότερη κατάσταση και την επικινδυνότητα προφανώς και ανήκουν στην Περιφέρεια. Για τις κακοτεχνίες, τις ζημιές και την αποκατάστασή τους. Και δυστυχώς όπως μας λένε οι κάτοικοι δεν βλέπουν καμία έστω προεκλογική αναφορά στο δικό τους πρόβλημα.

 

 

Το πεζοδρόμιο απέναντι από την εκκλησία. Έχουν φουσκώσει από τα δέντρα οι πλάκες πεζοδρομίου. Μια μικρή αλλά επικίνδυνη απόσταση που πρέπει να την διανύσει κάποιος μέσα σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, λόγω των παραπάνω συνθηκών.

Οι μπάρες στο πεζοδρόμιο μπροστά στην εκκλησία ξηλωμένες. Με γυναίκες και παιδιά να πηγαίνουν στην εκκλησία κινδυνεύοντας να πέσουν στο αρδευτικό αυλάκι που τους χειμερινούς μήνες είναι γεμάτο από βρόχινα νερά και το καλοκαίρι είναι επίσης γεμάτο νερό λόγω της άρδευσης. Η μόνη περίοδος που είναι άδειο το αυλάκι είναι τέλη του χειμώνα, επειδή γίνεται καθαρισμός από τον ΤΟΕΒ.

Αναδημοσίευση από agrinio24.eu