Οι θέσεις των αντισταθμιστικών για τα φράγματα του Αχελώου

Το συγκεκριμένο ζήτημα είχε θέσει, για μία ακόμη φορά,ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, με τον Δήμαρχο Αμφιλοχίας, Αποστόλη Κοιμίση και τον Δήμαρχο Αγράφων, Θεόδωρο Μπαμπαλή κατά την 5η ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες στην Φιλιππιάδα.

Τότε πρότειναν τη διεξοδική διερεύνηση των λόγων αποκλεισμού των Μεγάλων ΥΗΣ από την επιβολή του ανταποδοτικού τέλους σε αντιδιαστολή με τους Μικρούς ΥΗΣ και τη δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης που θα άρει αυτόν τον άδικο αποκλεισμό.

Όπως τόνισε ο κ. Σκορδόπουλος κατά την ομιλία του με θέμα «ΔΕΗ και Αντισταθμιστικά Ωφελήματα»: «H Επιχείρηση Ηλεκτρισμού οχυρωμένη πίσω από την αβάσιμη και ατεκμηρίωτη  νομοθετική διάκριση Μεγάλων και Μικρών ΥΗΣ αποδίδει τέλος μόνο για το Μικρό ΥΗΣ του Στράτου II, και όχι για τα άλλα τρία μεγαλύτερα, τα οποία προσφέρουν στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας πολύ μεγαλύτερες ποσότητες και για την κατασκευή τους έγιναν πιο εκτεταμένες παρεμβάσεις και προκλήθηκαν μεγαλύτερα προβλήματα στις περιοχές αυτές. Πρέπει να αποτελέσει κοινή πεποίθηση όλων μας, εσάς των ευρωβουλευτών, των βουλευτών μας, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των πολιτών της χώρας ότι απαιτείται η άμεση κινητοποίηση της Πολιτείας. Είναι ευθύνη της, είναι υποχρέωση της όταν θέλουμε να μιλάμε για ένα κράτος κοινωνικά δίκαιο».

Η επίσκεψη στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δημόσιας παρουσίασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καίριων ζητημάτων, τα οποία έχει επεξεργαστεί το Δίκτυο τα προηγούμενα χρόνια. Τον Δήμο Αγρινίου εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ, Μίμης Σκορδόπουλος,ο οποίος είναι ο Γεν. Γραμματέας του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο κ. Σκορδόπουλος συμμετείχε επίσης στις ενημερωτικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με Έλληνες ευρωβουλευτές όπως τον κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη ο οποίος συντόνισε την δημόσια παρουσίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον κ. Νότη Μαριά, την  κ. Εύα Καϊλή, καθώς και τους συνεργάτες των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ και της κ. Σπυράκη.

Μικρής διάρκειας συνάντηση  πραγματοποιήθηκε με τον Κύπριο Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές αναγνώρισαν το δίκαιο αίτημα του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και δεσμεύτηκαν ότι θα συμβάλλουν στο πλαίσιο διεκδίκησης για την ικανοποίηση του.