Αποφεύχθησαν τα χειρότερα λέει η ΔΕΗ – 1.216 εκατ. m3 νερού «έφυγαν» από τον ΥΗΣ Στράτου

Ωστόσο σύμφωνα με την απάντηση της ΔΕΗ «η εντατική λειτουργία και η παρατεταμένη εκφόρτιση κατάντη του τελευταίου ΥΗΣ Στράτου, είχε ως συνέπεια την επιβάρυνση της κοίτης του Αχελώου με παροχές υψηλότερες από τις συνηθισμένες, αλλά σε κάθε περίπτωση, πολύ χαμηλότερες από τα όρια λειτουργίας των ΥΗΣ της (500 m3 ανά δευτερόλεπτο)».

Επίσης σύμφωνα με τη ΔΕΗ κατά την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου «οι συνολικές εκφορτίσεις στην κοίτη του Αχελώου μέσω του ΥΗΣ Στράτου ανήλθαν σε 1.216 εκ. m3 νερού, έναντι της μέγιστης επιτρεπόμενης ονομαστικής εκφόρτισης που για την περίοδο αυτή θα μπορούσε υα ανέλθει σε 2400 εκ.m3. Στον ταμιευτήρα του ΥΗΣ Κρεμαστών συγκρατήθηκαν περίπου 1050 εκ. m3 νερού, ανυψώνοντας τη στάθμη στα υψηλότερα ανεκτά επίπεδα και εκφορτιστήκαν προς τα κατάντη περίπου 850 εκ.m3 μέτρων νερού. Δηλαδή επιτεύχθηκε ανάσχεση του 55% των εισροών με ανάλογη αντιπλημμυρική προστασία των κατάντη περιοχών». Εν ολίγοις η ΔΕΗ λέει πως χάρις τις εκφορτίσεις αυτές αποφεύχθησαν τα χειρότερα…

Αναλυτικά η απάντηση του Υπ. Περιβάλλοντος και της ΔΕΗ:

Η ΔΕΗ, με το υπ΄ αρ. πρωτ. 971/4-4-18 έγγραφο, αναφέρει ότι οι έντονες και μακράς διαρκείας βροχοπτώσεις της περιόδου Φεβρουαρίου-Μαρτίου, σε συνδυασμό με την ύπαρξη σημαντικών αποθεμάτων χιονιού στις λεκάνες απορροής των ταμιευτήρων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών της, είχαν ως συνέπεια τις μεγάλες και μακράς διαρκείας εισροές στις λίμνες της ΔΕΗ. Ειδικότερα αναφέρει ότι η στάθμη στον ταμιευτήρα των Κρεμαστών ανυψώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριακονταπενταετίας με συνολικές εισροές, στον ταμιευτήρα Κρεμαστών περίπου 1.900 εκ. m3 νερού, ενώ οι συνολικές τοπικές εισροές, στους ενδιάμεσους ταμιευτήρες του Αχελώου (Καστρακίου και Στράτου) ανήλθαν για την ίδια περίοδο σε περίπου 350 εκατ. m3 νερού. Χρειάστηκε επομένως, ειδική διαχείριση για τα πλημμυρικά φαινόμενα, σχετικά με την ασφάλεια των φραγμάτων και των κατάντη περιοχών. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΗ λειτούργησε τους Σταθμούς αδιάλειπτα και για όσο χρόνο χρειάστηκε, ώστε να μην ανυψωθεί η στάθμη των ταμιευτήρων πέρα των επιτρεπόμενων ορίων. Η εντατική λειτουργία και η παρατεταμένη εκφόρτιση κατάντη του τελευταίου ΥΗΣ Στράτου, είχε ως συνέπεια την επιβάρυνση της κοίτης του Αχελώου με παροχές υψηλότερες από τις συνηθισμένες, αλλά σε κάθε περίπτωση, πολύ χαμηλότερες από τα όρια λειτουργίας των ΥΗΣ της (500 m3 ανά δευτερόλεπτο). Πέτυχε με αυτό τον τρόπο, να μην επιβαρυνθεί η κοίτη με υπερχειλίσεις των ενδιάμεσων ταμιευτήρων (Καστρακίου- Στράτου).

Όπως προκύπτει από το υπ΄ αρ. πρωτ. 67190/5-4-2018 έγγραφο της οικείας Δ/νσης Υδάτων, η ΔΕΗ ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή, τους αρμόδιους φορείς για την επικίνδυνη τάση της αύξησης των εισροών στις λίμνες των ΥΗΣ Κρεμαστών Καστρακίου και Στράτου και για την ενεργοποίηση της υπ΄ αρ. 28 Γ/24859/26.08.88 Αστυνομικής Διάταξης «Περί ρυθμίσεως και ελέγχου Ναυσιπλοΐας, αλιείας κ.λ.π. στις Φυσικές και Τεχνητές Λίμνες και τον Ποταμό Αχελώο».

Η ΔΕΗ επίσης αναφέρει ότι η παρατεταμένη εκφόρτιση κατάντη του ΥΗΣ Στράτου, σε συνδυασμό με τις τοπικές εισροές νερού κατάντη των έργων της, δημιούργησε κάποια προβλήματα οφειλόμενα κυρίως σε δραστηριότητες και υποδομές στις παρόχθιες εκτάσεις που εμποδίζουν την ελεύθερη υποδοχή και ροή των νερών στην κοίτη του Αχελώου. Παρότι η ΔΕΗ δεν φέρει καμία ευθύνη για τις ανωτέρω δραστηριότητες και για τις τυχόν ζημιές που έχουν προκληθεί από το αναφερόμενο γεγονός, προσπαθεί να συνδράμει με τη βέλτιστη διαχείριση.

Πηγή: agrinioculture.gr