Οι φτερωτοί επισκέπτες…

Όπως μας ανέφεραν μερικοί κάτοικοι της περιοχής, κάθε τέτοια εποχή περνούν και διαμένουν για 2-3 μέρες μερικοί περαστικοί πελαργοί προκειμένου να πάρουν ¨δυνάμεις¨, να αναζητήσουν τροφή και κατόπιν να αποφασίσουν είτε να εντοπίσουν κοντινά σημεία όπου θα μπορούσαν να μείνουν, ή σε διαφορετική περίπτωση, να συνεχίσουν πιο βόρεια για να βρουν τις παλιές φωλιές τους.

Ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου ως αρχές Μαρτίου, ανάλογα με τον τόπο όπου θα πάνε, οι πελαργοί εγκαταλείπουν τον τόπο που διαχείμασαν στην Αφρική και αρχίζουν να επιστρέφουν στον τόπο όπου γεννήθηκαν, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο. Ο χρόνος της επιστροφής τους συνήθως είναι πολύ ακριβής. Κανονικά, στον τόπο της γεννήσεως, γυρίζουν μόνο τα ώριμα άτομα. Οι δακτυλιώσεις όμως που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έδειξαν ότι γυρίζουν και μερικά μονοετή πουλιά.

Πάντως όπως πληροφορηθήκαμε, όταν φθάνει το φθινόπωρο και η εποχή μετανάστευσης των πελαργών, ο Πλάτανος Καλυβίων αποτελεί ¨κομβικό σημείο¨, μιας και εκεί συγκεντρώνονται σε ομάδες δεκάδες πελαργοί για να ξεκινήσουν το μεγάλο ταξίδι προς τις θερμότερες περιοχής της Αφρικανικής ηπείρου.