?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?> Σταυρούλα Καραλή: Επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ, μια εμπειρία ζωής

Σταυρούλα Καραλή: Επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ, μια εμπειρία ζωής

Η Ιερουσαλήμ είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της παγκόσμιας ιστορίας. Βρίσκεται στο Ισραήλ, σε ένα οροπέδιο στα όρη της Ιουδαίας, ανάμεσα στη Μεσόγειο και τη Νεκρά Θάλασσα. Το καθεστώς της πόλης είναι αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη. Το Ισραήλ την έχει ανακηρύξει πρωτεύουσά του από το 1949, και παράλληλα αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, αλλά το ανατολικό τμήμα της πόλης θεωρείται από τη διεθνή κοινότητα ως κατεχόμενο τμήμα της Παλαιστίνης, μετά τον πόλεμο των έξι ημερών, το 1967, όταν οι Ισραηλινές δυνάμεις το κατέλαβαν από την Ιορδανία.

Είναι πόλη, η οποία αποτελεί ιουδαϊκό, χριστιανικό και ισλαμικό κέντρο θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας. Η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, και λόγω των Αγίων Τόπων παρουσιάζει σημαντική τουριστική κίνηση.

Ξεκινώντας την διήγησή της η Σταυρούλα Γ. Καραλή, μας αναφέρει συγκεκριμένα: «Ναι, πήγαμε μόνοι μας, σχεδόν απροετοίμαστοι για το τι θα δούμε, αλλά για μας αποδείχθηκε μια σπουδαία εμπειρία ζωής! Μείναμε στην νέα Ιερουσαλήμ, μια πόλη πανέμορφη με τεράστια, πολύ ψηλά κτήρια, όλα στα χρώματα της άμμου, να θυμίζουν την παλιά εποχή, ενώ η νέα Ιερουσαλήμ έχει και πολύ πράσινο με ωραία πάρκα. Επισκεφθήκαμε επίσης την παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, που ήταν πολύ κοντά μας και μείναμε έκπληκτοι από αυτά που συναντήσαμε και αναφέρομε στα κτίρια, τους θρησκευτικούς ναούς και τον πολύ κόσμο που συναντήσαμε εκεί…»

Συνεχίζοντας η Σταυρούλα Καραλή μας λέει:

«Γενικότερα το Ισραήλ έχει τουρίστες όλο το χρόνο και οι άνθρωποι έρχονται από όλο τον κόσμο, από διαφορετικές θρησκείες, αυτό δεν το βλέπεις πουθενά αλλού, και είναι μια πολυπολιτισμική περιοχή γιατί συνυπάρχουν χριστιανοί, καθολικοί, μουσουλμάνοι,Ιουδαίοι και μάλιστα για αυτόν το λόγο η Ιερουσαλήμ είναι χωρισμένη σε 4 συνοικίες. Ιδιαίτερα η παλιά πόλη που είναι γνωστή για θρησκευτικούς λόγους και είναι και ο τόπος που καθημερινά γίνεται μεγάλος συνωστισμός από τον κόσμο, αποτελείται από παλιά κτήρια και σπίτια, όλα πετρόχτιστα, και θυμίζουν την τηλεοπτική σειρά «ο Ιησούς από την Ναζαρέτ». Οι δρόμοι είναι στενοί, με μαγαζιά που πωλούν θρησκευτικά είδη, όπου βρήκαμε και ένα ελληνικό μαγαζί, καθώς και πολλές δημόσιες αγορές (παζάρια), με μπαχαρικά, διάφορα είδη τσάι, γλυκά και φαγητά με διάφορες έντονες ανατολίτικες μυρωδιές…»

Ακολουθώντας την Οδό του Μαρτυρίου ¨Via Dolorosa…¨

Στη παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ υπάρχουν πολλές Ελληνικές χριστιανικές εκκλησίες, με Έλληνες ιερείς και οι Ελληνικές σημαίες κυματίζουν ψηλά! Εμείς διασχίσαμε την Οδό του Μαρτυρίου ή όπως είναι γνωστή ως ¨Via Dolorosa¨. Από αυτό το μακρύ στενό δρομάκι, ξεκίνησε η δραματική πορεία του Ιησού Χριστού, κρατώντας στους ώμους του τον βαρύ σταυρό, προς το μαρτύριο και την σταύρωση Του στον Γολγοθά… Οι στάσεις που έκανε ο Ιησούς προς το Γολγοθά είναι 14 και οι 8 είναι εμφανείς με σημάδια στους δρόμους που τις αριθμούν… Είδαμε ανθρώπους από τη Κίνα, τη Κορέα, τη Νιγηρία και άλλες χώρες της Αφρικής, μερικοί από αυτούς να κρατάνε μεγάλους σταυρούς και να διασχίζουν όλη την διαδρομή αυτή και να αναπαριστούν την κορύφωση του μαρτυρίου...

Επισκεφθήκαμε ακόμη το Πραιτώριο (φυλακή) του Χριστού, του Βαραββά και των ληστών, όπου εκεί οι επιγραφές ήταν όλες γραμμένες στα Ελληνικά και είχε μέσα μόνο Έλληνες ιερείς.

Στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως

Ακολούθως βρεθήκαμε στο σημείο που γεννήθηκε η Παναγία, πήγαμε στον Ναό της Αναστάσεως, ένας τεράστιος ναός όπου μέσα είναι ο Πανάγιος τάφος, και η πέτρα που εναποτέθηκε το σώμα του Χριστού!

Μέσα  στο ναό της Αναστάσεως ενυπάρχουν διάφορες θρησκευτικές εκκλησίες, όπως Αρμενίων και Καθολικών με ξένους ιερείς, αλλά και πάρα πολλούς Έλληνες ιερείς που συνέχεια έψελναν ύμνους, άκουγες Ελληνικά και έβλεπες παντού γραμμένα Ελληνικά, καθώς και πολλές τοιχογραφίες αγίων με επιγραφές στα ελληνικά! 

Εμείς από την πλευρά μας, δεν μπορούσαμε να διαχειριστούμε όλες αυτές τις πρωτόγνωρες εικόνες, νοιώθαμε ένα ¨σοκ¨, ένα δέος, γιατί οι εικόνες ήταν πολύ έντονες και καθηλωτικές, κόσμος ξένος, γυναίκες με μαντίλες, άντρες αλλόθρησκοι, Έλληνες, οι οποίοι όμως, με μεγάλο σεβασμό έρχονταν να δουν τον Τάφο του Χριστού, με τον ιερό χώρο να ευωδιάζει με λιβάνι και παντού με ελληνικά να αναγράφεται το «Χριστός Ανέστη».

 

 

Στον Όρος των Ελαιών

Κατόπιν πήγαμε στην Γεσθημανή, όπου εκεί ήταν οι ελιές από την εποχή του Χριστού, με τεράστιους κορμούς και διατηρούνται από τότε. Βρεθήκαμε στο Όρος των Ελαιών και στην Ιερά Μονή της Αναλήψεως του Κυρίου, ένα πανέμορφο Ελληνικό μοναστήρι! Εκεί μόλις, οι μοναχοί κατάλαβαν ότι ήμασταν Έλληνες, και συγκεκριμένα μας υποδέχτηκε μια Ελληνίδα μοναχή, η οποία μας οδήγησε μέσα σε ένα εκκλησάκι και μας μιλούσε για τον μοναχισμό στην περιοχή αυτή αλλά και γενικά το πόσο δύσκολα διαβιούν… Μας ανέφερε μάλιστα, πως το μοναστήρι αυτό ήταν ακριβώς 70 μέτρα από το σημείο της Αναλήψεως!

Ιερουσαλήμ, μια πολυπολιτισμική πόλη

Πήγαμε στην Εκκλησία όλων των Εθνών, μια μεγάλη και πολύ όμορφη εκκλησία, ρωμαιοκαθολική, όπου εκεί έλεγαν πως ενώνονται όλες οι θρησκείες και μέσα στο στο ναό αυτό λένε πως υπάρχει ένα τμήμα του βράχου πάνω στον οποίο προσευχήθηκε ο Χριστός.

Είδαμε παρά πολλά ενδιαφέροντα θρησκευτικά μνημεία όπως ο τάφος της Παναγίας, που ήταν όλο χτισμένα από πέτρα, με πολλές εικόνες και Έλληνες ιερείς.  Πήγαμε σε έναν εβραϊκό τάφο, αλλά και στο «Τοίχος των Δακρύων» που θεωρείται το πιο ιερό σημείο του Ιουδαϊσμού και συγκεντρώνονται οι Εβραίοι για να προσευχηθούν γοερά ενθυμούμενοι την καταστροφή του Ναού του Σολομώντα. Ο χώρος αυτός φρουρείται και εποπτεύεται αυστηρά από τις αρχές, γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος σε όλους τους επισκέπτες, ενώ δεν επιτρέπονταν να πλησιάσει κανείς το τοίχος, παρά μόνο οι ραβίνοι. Εκεί οι χριστιανοί είναι μειονότητα, μόνο ένα 2%, ενώ οι Ιουδαίοι είναι στο 75% και οι Μουσουλμάνοι στο 18%. Πάρα πολύ άντρες ήταν ντυμένοι ραβίνοι με επίσημες στολές όλη την ημέρα. Γι΄αυτούς εκεί, η εβδομάδα ξεκινάει από τη Κυριακή και όχι από τη Δευτέρα, όπως στην Ευρώπη.. Το Σαββάτο, το γνωστό sabbat θεωρείται αργία για την εβραϊκή κοινότητα. Δεν εργάζονται οι άνθρωποι, τα πάντα είναι κλειστά, φανταστείτε ότι δεν μιλάνε ούτε στο κινητό τους, τρώνε συγκεκριμένο φαγητό, τα πάντα κλείνουν από την Παρασκευή με τη δύση του ηλίου και ανοίγουν πάλι Κυριακή πρωί.»

 

Ταξίδι και εμπειρία ζωής

Η Σταυρούλα Γ. Καραλή και ο Γιώργος Μωυσιάδης, κλείνοντας μας αναφέρουν τα εξής: «Γενικότερα ήταν ένα ταξίδι ζωής! Μακάρι όλοι οι άνθρωποι να κατάφερναν μια φορά στη ζωή τους να κάνουν αυτό το ταξίδι… Δεν υπάρχει κίνδυνος, έχει παντού στους δρόμους αστυνομία, δεν σε φοβίζει κάτι πέρα από το ίδιο το γεγονός ότι είσαι απλώς σε μια ξένη χώρα. Δοκιμάσαμε ωραίες γεύσεις , περίεργες και ξεχωριστές… Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά που περιέγραψα νωρίτερα, αλλά και τα συναισθήματα που νοιώσαμε, ήταν τόσο έντονα και θα έλεγα ότι, αποτυπώθηκαν ανεξίτηλα στη μνήμη μας.

Νομίζω γυρίσαμε καλύτεροι άνθρωποι, σίγουρα πιο ήρεμοι, πιο χαρούμενοι, με πιο ανάλαφρη την ψυχή μας! Μάλιστα ο προκαθήμενος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ'  μας είπε, πως όσοι καταφέρνουν να πάνε στο σημείο αυτό, στους Άγιους Τόπους, είναι θέλημα Θεού να έρθουν!» τονίζει η Σταυρούλα Καραλή, την οποία ευχαριστούμε για όσα μας μετέφερε, έστω και νοερά, από το ταξίδι της.

Η Ιερουσαλήμ, αλλά και οι Άγιοι Τόποι, έχουν μεγάλη ιστορική και θρησκευτική αξία, ενώ  η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία κατέχει στην φύλαξη και διακονίας της πολλά και σημαντικά προσκυνήματα, τα οποία αξίζει κάποιος να τα επισκεφθεί.

Επιμέλεια: Γιώργος Αν.Πανταζόπουλος