Εικόνες του Γεναριού!

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Τα χρώματα της φύσης, τα σύννεφα στον ουρανό, το φως του ήλιου που πλημμυρίζει τον κάμπο, η βροχή που ποτίζει τη γη, τα χιονισμένα βουνά και τα ¨γυμνά¨ δέντρα, είναι μερικές από τις εικόνες που συναντά κανείς αυτή την εποχή, χειμωνιάτικα στιγμιότυπα, που δείχνουν την ομορφιά του τόπου μας!

Για τον Ιανουάριο ο λαός μας έχει δώσει διάφορες ονομασίες, όπως το Γενάρης, επειδή τότε γεννούν τα γιδοπρόβατα, και Μεσοχείμωνας επειδή είναι ο μεσαίος από τους μήνες του χειμώνα, όπως δηλώνει και η παροιμία «ως τα’ Αϊ-Γιαννιού, τρυγόνα, είναι η φούρια του χειμώνα».

Είναι επίσης και ο μήνας με το λαμπρότερο φεγγάρι: «Του Γενάρη το φεγγάρι παρά ώρα μέρα μοιάζει». Ονομάζεται και Γατόμηνας επειδή στη διάρκειά του ζευγαρώνουν οι γάτες, και Μεγάλος μήνας ή Τρανός μήνας ή Μεγαλομηνάς γιατί είναι ο πρώτος μήνας του έτους και σε αντιδιαστολή με τον Φεβρουάριο, που είναι «κουτσός» (Κουτσοφλέβαρος).

Οι αλκυονίδες ημέρες τού έχουν δώσει και την ονομασία «γελαστός», αλλά είναι επίσης γνωστός και ως «κλαδευτής»: «Γενάρη μήνα κλάδευε, φεγγάρι μη γυρεύεις». Άλλες ονομασίες: Γενολοήτης (επειδή αυτόν τον μήνα γεννοβολούν τα κοπάδια), Κρυαρίτης γιατί είναι ο πιο «κρυουλιάρης».

Φωτογραφίες: Γιώργος Πανταζόπουλος

Πληροφορίες από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια el.wikipedia.org