?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?> Ημερίδα στο Αγρίνιο για το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή

Ημερίδα στο Αγρίνιο για το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή

Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, στο Αγρίνιο, με ομιλίες από τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Λάμπρος Δημητρογιάννης, τον Δήμαρχο Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου και κεντρικό ομιλητή τον αναπλ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά, σε συστήματα και Πολιτικές Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, πρώην υπουργό, Γιάννη Μανιάτη. και ο, Λάμπρος Δημητρογιάννης

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριος Φαρμάκης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Στην εκδήλωση για την κλιματική και ενεργειακή κρίση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, παρουσία του πρώην Υπουργού, Γιάννη Μανιάτη, είχα την ευκαιρία να επισημάνω και πάλι ότι η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ και μας απειλεί. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μία από τις πρώτες στη χώρα που θα φτάσει στην υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, που περιγράφει αναλυτικά τις απειλές, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης, με συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις.

Δεν υπάρχει τομέας της κοινωνίας και της οικονομίας που δεν επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή. Γι’ αυτό και έχουμε ευθύνη να επιταχύνουμε και να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα του τόπου μας. Και τμήμα αυτού του σχεδιασμού, αποτελεί και η προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας και μετατροπή της Δυτικής Ελλάδας σε αυτόνομη ενεργειακά περιοχή της χώρας.

Γι’ αυτό και συνεχίζουμε την εμβληματική προσπάθεια για το μεγάλο συνεργατικό φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μεσολόγγι, γι’ αυτό επιταχύναμε όλα τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων και αντικατάστασης των λαμπών οδοφωτισμού στις εθνικές οδούς. Γι’ αυτό ανοίξαμε τον δρόμο προς τα δίκτυα φυσικού αερίου και συστήνουμε Παρατηρητήριο Ενέργειας.

Η πυξίδα μας για τη Δυτική Ελλάδα του 2030 στοχεύει σε έναν τόπο που δεν θα αισθάνεται ανοχύρωτος απέναντι στην κλιματική αλλαγή και δεν θα είναι έρμαιο των ενεργειακών μεταβολών. Θέλουμε, η «ευάλωτη Δυτική Ελλάδα» να μετατραπεί σε… ¨φρούριο¨ αντοχής απέναντι στην κλιματική αλλαγή, ενεργειακής αναβάθμισης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Η μεγάλη συμμετοχή των συμπολιτών μας, επιβεβαιώνει ότι η Δυτική Ελλάδα καθίσταται Ενεργειακός Κόμβος και Δίαυλος Βιώσιμης Ανάπτυξης!»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Δημητρογιάννης ανέφερε τα εξής: «Η συνδρομή της Περιφέρειας είναι πλέον καθοριστική, καθώς εκτός των πρωτοβουλιών για τα μεγάλα ενεργειακά έργα (φυσικό αέριο-ενεργειακές κοινότητες), συμβάλλουμε στην υλοποίηση 1,5 δις ευρώ για επενδύσεις στην Αιτωλοακαρνανία και προχωρούμε παράλληλα  στη σύσταση Παρατηρητηρίου Ενέργειας, μοναδικό εγχείρημα στην αυτοδιοίκηση! Επιπλέον, παρουσιάσαμε χθες το Περιφερειακό Σχέδιο για την κλιματική κρίση, με 166 δράσεις και μέτρα, ενδεδειγμένου ύψους 193 εκ.ευρώ».

Τέλος να σημειώσουμε ότι, κατά τη διάρκεια της ενδιαφέρουσας ημερίδας, εκτός των κεντρικών εισηγήσεων, ακολούθησε διάλογος με τη συμμετοχή και ανταλλαγή απόψεων του συνόλου των κοινωνικών εταίρων με την εξειδίκευση των έργων και των δράσεων.