Ποιος το έβαλε εκεί και για ποιους λόγους δεν γνωρίζουμε και μόνο υποθέσεις και εικασίες μπορούμε να κάνουμε γι΄ αυτό το ασυνήθιστο γεγονός…
Μήπως γίναμε ξαφνικά Μεξικό και δεν το καταλάβαμε; Μήπως στο χωριό οι κάτοικοι φορούν το δημοφιλές μεξικάνικο καπέλο, το σομπρέρο, για τουριστικούς σκοπούς;
Μήπως πρόκειται να ξεκινήσει κάποιο… επαναστατικό κίνημα και ¨υιοθετήθηκε¨ το σομπρέρο, ως σύμβολο που διαλαλεί την ανεξαρτησία από κάθε επιβουλή;
Ή μήπως το χωριό μας διάγει μέρες ευημερίας και αισιοδοξίας και παίρνοντας μάλιστα παράδειγμα από τους φίλους Μεξικανούς, οι οποίοι στο πρόσφατο παρελθόν έχουν αναδειχθεί ο πιο ευτυχισμένος λαός του πλανήτη, να ακολουθούμε τα βήματά τους;
Θυμάμαι ότι, στις αρχές του ΄80 ένας συγχωριανός μας που ταξίδευε ως ναυτικός, είχε φέρει στα μέρη μας ένα τεράστιο σομπρέρο, το οποίο όταν το φορούσε στο κεφάλι του, εντυπωσίαζε τους περίοικους που το κοιτούσαν με απορία και θαυμασμό!
Επίσης τους θερινούς μήνες οι αγρότες για να προστατευθούν από τον ήλιο στον καλυβιώτικο κάμπο φορούσαν στις υπαίθριες εργασίες ένα μεγάλο ψάθινο καπέλο, όμως το σομπρέρο είναι κατά πολύ μεγαλύτερο σε μέγεθος…
Ακόμη πιο γνωστοί βέβαια είναι οι συμπατριώτες μας αδελφοί Κατσάμπα που με τους latin ρυθμούς, τις κιθάρες και τα σομπρέρο τους, μας γνώρισαν τη λατινοαμερικάνικη κουλτούρα, αλλά θυμόμαστε και την κλασσική σκηνή στην ταινία "Η Θεία από το Σικάγο", στην οποία η Γεωργία Βασιλειάδου ψάχνει γαμπρούς φορώντας σομπρέρο!
Το σομπρέρο (sombrero) είναι ένα πλατύγυρο καπέλο. Είναι αρκετά μεγάλο για να μπορεί να καλύπτει από τον ήλιο το πρόσωπο, το λαιμό και τους ώμους και γυρνάει ελαφρώς στην άκρη. Τα καπέλα των αγροτών είναι συνήθως φτιαγμένα από άχυρο, ενώ οι πλουσιότεροι άνθρωποι φορούν σομπρέρο από τσόχα.
Η λέξη σομπρέρο (sombrero) είναι ισπανικής προέλευσης, βγαίνει από τη λέξη sombra που είναι η σκιά, και σημαίνει αυτό που κάνει σκιά, δηλαδή γενικά το καπέλο.
Πολλοί συγγραφείς συμφωνούν πάντως ότι, το καπέλο charro, έχει την προέλευσή του, όπως και παρόμοια ρούχα, από την Ισπανία την εποχή έναρξης του εποικισμού, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η καταγωγή του προέρχεται από τη στολή αναβάτη της Σαλαμάνκα στην ισπανική περιφέρεια της Castilla (Μαδρίτη).
Κάνοντας μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο εκτός από αποκριάτικα καπέλα και αξεσουάρ, αντλήσαμε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία που σχετίζονται με τη λέξη σομπρέρο:
Καλύβια Αγρινίου
Ένα σομπρέρο υποδέχεται τους επισκέπτες...
Το σομπρέρο της επανάστασης
Ο Εμιλιάνο Ζαπάτα, ηγέτης της Μεξικανικής Επανάστασης, προστάτης των φτωχών αγροτών της πατρίδας του.
Οι αγρινιώτες Αδελφοί Κατσάμπα
Οι συμπατριώτες μας Αδελφοί Κατσάμπα (χαϊδευτικά "Τα Κατσαμπάκια") κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο «Μελωδίες Λατινικής Αμερικής» στα 1968 για να ακολουθήσουν δεκάδες άλλοι. Αρκετά έργα τους είναι Latin δημιουργίες. Πήραν επίσης μέρος σε πολλές ταινίες του ελληνικού σινεμά αλλά και στην αμερικανική παραγωγή "Ξεφάντωμα στο Μεξικό" ("Fun in Acapulco", 1963), με πρωταγωνιστή τον Έλβις Πρίσλεϊ.
Ο Πάπας… με σομπρέρο!
Ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στη Λατινική Αμερική δεν δίστασε να περάσει ορισμένες στιγμές χαλάρωσης, φορώντας μάλιστα ένα σομπρέρο που το δώρισε μια μεξικανή δημοσιογράφος για να γιορτάσουν το ταξίδι του στην πατρίδα της.
Μπύρα… για τον Ντόναλντ Τράμπ!
Προσφάτως, Μεξικανοί και Αμερικανοί παραγωγοί μπύρας, αποφάσισαν να παρουσιάσουν τον Αμερικάνο Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, ως έναν μουσικό μαριάτσι με θήκη όπλου στην ετικέτα μίας νέας μπύρας που παράγεται από την ζυθοποιία Casa Cervecera Cru Cru.
Με αυτόν τον τρόπο οι παραγωγοί στηλιτεύουν τη στάση Τραμπ απέναντι στους μετανάστες και το τείχος που έχει δεσμευτεί ότι θα χτίσει στα σύνορα Μεξικό-ΗΠΑ.
Στη ζωγραφική
Έργο του Diego Rivera
Μουσική
Τα καπέλα Charro χρησιμοποιούνται σήμερα από τους τραγουδιστές της μεξικανικής λαϊκής μουσικής εν γένει. Αναφέρεται ότι το μέγεθος πρέπει να συμβαδίζει με το ύψος και το πλάτος της πλάτης αυτού που το φορά.
Επιστημονική ανακάλυψη
Ο Γαλαξίας Σομπρέρο (Sombrero Galaxy), γνωστός και ως Μεσιέ 104 (Μ104) ή NGC 4594, είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας στον αστερισμό Παρθένος. Ξεχωριστά χαρακτηριστικά του είναι ο λαμπρός πυρήνας, το ασυνήθιστα μεγάλο κεντρικό εξόγκωμα και μία έντονη σκοτεινή λωρίδα σκόνης στον εμφανιζόμενο υπό μεγάλη κλίση δίσκο του. Η λωρίδα αυτή και το πολύ μεγάλο κεντρικό εξόγκωμα δίνουν σε αυτό τον γαλαξία την εμφάνιση ενός μεξικάνικου καπέλου «σομπρέρο», από όπου και η ονομασία του.
Η μασκότ στο μουντιάλ του 1970
Στο Mundial του 1970, η μασκότ ήταν ο Χουανίτο, ένας 11χρονος Μεξικανός με ποδοσφαιρική αμφίεση και το... παραδοσιακό σομπρέρο του να αποτελεί το κλισέ που δεν μπορούσε να λείπει. Όπως άλλωστε και το όνομα, καθώς το Χουανίτο είναι υποκοριστικό του Χουάν, ενός από τα πιο συνηθισμένα ονόματα της Λατινικής Αμερικής.
Ποδοσφαιρική ελληνική ιστοσελίδα
SOMBRERO : Όταν ένας ποδοσφαιριστής "τσιμπάει" την μπάλα πάνω από το κεφάλι ενός ανυποψίαστου αντιπάλου και την ξανά παίρνει περνώντας την από πίσω του. Σύμφωνα με τους Λατινοαμερικάνους ο όρος προέρχεται από το περίγραμμα που σχηματίζεται από την πορεία της μπάλας στον αέρα και την πορεία του παίκτη γύρω από τον αντίπαλό του. Το σχήμα ενός "σομπρέρο"!
Ενδιαφέρουν επίσης:
Ασκάνιο Σομπρέρο
Ο Ιταλός χημικός Ασκάνιο Σομπρέρο ανακάλυψε τη νιτρογλυκερίνη, ένα βαρύ, ελαιώδες εκρηκτικό υγρό, το 1846.Επιπλέον, υπήρχε κάποιο πρόβλημα με το υγρό το οποίο δεν μπορούσε να λύσει ο Σομπρέρο: Όταν χυνόταν και το χτυπούσε κάποιος με σφυρί, εκρηγνυόταν μόνο εκείνο το σημείο του υγρού στο οποίο χτυπούσε το σφυρί, χωρίς να επηρεάζεται το υπόλοιπο.Ο Σομπρέρο τραυματίστηκε σοβαρά στο πρόσωπο από θραύσματα γυαλιού εξαιτίας μιας έκρηξης, και τελικά έπαψε να ασχολείται με αυτή την ουσία.
Ο αληθινός ντεσπεράντο Billy The Kid
Ο Billy The Kid Καθώς ήταν διάσημος για τις ικανότητές του στα όπλα και όντας παράνομος, ταξίδευε από πόλη σε πόλη στην άγρια δύση για να γλυτώσει από σερίφηδες και κυνηγούς κεφαλών και άλλαζε το όνομα του τακτικά… Ο Kid ήταν φιλικός και ευπαρουσίαστος με κομψό ντύσιμο και συχνά φορούσε ένα μεξικάνικο σομπρέρο.
Πολιτικός όρος
Σομπρέρο είναι στην πολιτική –με μεγάλη χρήση στην ακρο/αριστερή και αναρχική– αργκό ο υπερθετικός του καπελώματος, το πολύ μεγάλο καπέλο (κινηματικά το Μεξικό είναι γενικά πηγή έμπνευσης). Είναι σχετικά πρόσφατος όρος με τάσεις γλωσσικού καπελώματος απέναντι στο παραδοσιακό καπέλο (το μεγάλο καπέλο άλλωστε καλύπτει το μικρό), λόγω και της υπερβολής που χαρακτηρίζει τα πολιτικά ήθη.
Καφέ στην Θεσσαλονίκη
Cafe Sobrero ονομάζεται ένα από τα πιο όμορφα διακοσμημένα καφε στην Κ. Τούμπα Θεσσαλονίκης. Μάλιστα παραγγέλνεις ελληνικό καφέ και σου λένε μετά και το φλιτζάνι!
Πληροφορίες από: ΑΠΕ -ΜΠΕ, ert.gr, el.wikipedia.org, sansimera.gr, sombrero.gr, slang.gr, lifo.gr, iefimerida.gr, thetoc.gr