Χθες το πρωί επισκέφθηκε το χώρο ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Σπύρος Αδάμης, αρμόδιος του Τμήματος Αυτεπιστασίας και Συντηρήσεων καθώς και του Τμήματος Συντήρησης Πρασίνου, ο οποίος συνομίλησε με τους υπεύθυνους από το Σπίτι Ημερήσιας Φροντίδας «Το Χαμόγελο του Παιδιού», προκειμένου να προγραμματιστούν ήπιες παρεμβάσεις με κλαδέματα και γενικότερο καλλωπισμό του δέντρου, ενώ συζητήθηκε και η εξεύρεση τρόπων προστασίας από ασθένειες που μπορεί να το προσβάλλουν, όπως είναι το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι της περιοχής τελευταία έχουν διαπιστώσει σημάδια δολιοφθορών στον κορμό και τα κλαδιά, που έχουν ¨πληγώσει¨το δέντρο και μάλλον έχουν προκληθεί από ανθρώπινο ¨χέρι¨ και άλλους εξωγενείς παράγοντες. Ένας προσωρινός τρόπος να προστατευθεί είναι να δημιουργηθεί μια περίφραξη με πλέγμα γύρω από το δέντρο, ώστε να αποτρέπει κάποιους να το καταστρέφουν…
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι, οι κυριότεροι παράγοντες διάδοσης του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου θεωρείται ο άνθρωπος. Ο μύκητας είναι τραυματοπαράσιτο, εισβάλει από πληγές στο φλοιό του κορμού, των κλάδων και των ριζών του πλατάνου και τον νεκρώνει σε σύντομο διάστημα. Η ασθένεια πάντως μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά εάν διαπιστωθεί στα πρώτα στάδια της προσβολής.
Μια πρόταση για την ανάδειξη και προστασία του πλατάνου
Μια αξιοσημείωτη πρόταση την οποία θέτουμε υπ΄ όψιν όλων των τοπικών φορέων, δηλ. της Τ.Κ. Καλυβίων, του Δήμου Αγρινίου της Δασικής Υπηρεσίας, αλλά και των κατοίκων, είναι να γίνουν οι απαραίτητες προσπάθειες και ενέργειες, ώστε ο αιωνόβιος πλάτανος να κηρυχθεί ως «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης», όπως υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα σε άλλες περιοχές.
Κατά την άποψή μας, μπορεί σε εύλογο χρονικό διάστημα να προχωρήσει από ειδικευμένους επιστήμονες, η σύνταξη Ειδικής Έκθεσης Προστασίας «αιωνόβιου πλατάνου για την κήρυξή του ως Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης» μιας και ο πλάτανος έχει ιδιαίτερη επιστημονική, οικολογική, αισθητική, ιστορική και πολιτισμική αξία, ενώ παράλληλα μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό πόρο, με κύριο γνώμονα την φροντίδα και την προστασία του.
Να αναφέρουμε ότι, ο πλάτανος, με περίμετρο 6,80 μέτρα και πιθανή ηλικία που προσεγγίζει τους 7 αιώνες, είναι ένα από τα ψηλότερα και πιο υγιή δέντρα της περιοχής που ομορφαίνει το χωριό μας, ενώ θυμίζουμε ότι, παρόμοια δέντρα προβάλλονται ως τουριστικά αξιοθέατα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας!