Το φίδι βρέθηκε στο εσωτερικό της κατοικίας και στην προσπάθεια του να διαφύγει κρύφτηκε στην σόμπα του σπιτιού. Μετά από 2 ώρες αναζήτησης και προσπαθειών το φίδι φάνηκε και έγινε προσπάθεια απεγκλωβισμού του από την σόμπα στην οποία είχε κρυφτεί σε δυσπρόσιτο σημείο.
Να αναφέρουμε ότι, το μικρό ερπετό δυσκόλεψε την επιχείρηση διάσωσής του καθώς δεν είχε σκοπό να βγει εύκολα έξω, αφού ήταν πολύ φοβισμένο… Τελικά απεγκλωβίστηκε, ενώ έγινε ενημέρωση στους ιδιοκτήτες, πρόληψης και προστασίας για την αποφυγή φιδιών κοντά στην κατοικία.
Ξεχωριστή περίπτωση εθελοντή για την περιοχή μας αποτελεί ο Νίκος Πατερέκας, ο οποίος ασχολείται με την περίθαλψη και μελέτη των άγριων ζώων και πτηνών που ζουν και αναπτύσσονται στην Αιτωλοακαρνανία.
Ο Νίκος έχει καταφέρει να αναγνωρίζει όλα τα είδη φιδιών που ζουν στην γύρω περιοχή, χωρίς να φοβάται, όπως όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι, στην θέα του συγκεκριμένου ερπετού. Μπορεί να τα πιάνει, να τα περιθάλπει, να τα απεγκλωβίζει από διάφορα σημεία. Ο παππούς του ήταν αυτός που του δίδαξε ότι πρέπει να αγαπάει τα ζώα και φυσικά να μην τα σκοτώνει.
Επίσης, προς ενημέρωση του κοινού, οι Σαΐτες (Platyceps najadum) είναι λεπτοκαμωμένα, λιγότερο του μέτρου φίδια, που συνήθως επισκέπτονται αυλές σπιτιών προς αναζήτηση της αγαπημένης τους τροφής που είναι τα σαμιαμίδια (νταλακάκια στην ντοπιολαλιά) τα μικρά σαυράκια που εμφανίζονται το βράδυ στα φώτα μιας βεράντας για να κυνηγήσουν έντομα που προσελκύονται από το φως. Στην φύση όλα είναι ένας κύκλος, το σαμιαμίδι τρώει τα κουνούπια και τα μικρά έντομα και το σαμιαμίδι το τρώει μια Σαΐτα.
Να σημειωθεί πως παρόλο την κακή τους φήμη σαν φίδια, λόγω άγνοιας και μη σωστής ενημέρωσης, οι Σαΐτες είναι μη δηλητηριώδη και άκακα φίδια, που διαθέτουν πολύ μικρό στόμα, το οποίο δεν επιφέρει κανένα τραύμα αν δαγκώσουν άνθρωπο, ούτε καν επιφανειακό σημάδι στο δέρμα.
Είναι από την φύση τους ευέλικτα φίδια και νευρικά, και μπορούν να πηδήξουν όσο το μήκος τους συνήθως για να ξεφύγουν. Όπως όλα τα φίδια αν στριμωχτούν ή πιαστούν ξαφνικά, ως έσχατη άμυνα θα δαγκώσουν από ανασφάλεια.
Τέλος καλό, όλα καλά, λοιπόν!