Τα χελιδόνια είναι από τα πλέον γνωστά μεταναστευτικά πουλιά που κατακλύζουν από τις αρχές του Μάρτη την Ελλάδα αλλά και άλλες Μεσογειακές χώρες προκειμένου να αναπαραχθούν και στα μέσα του φθινοπώρου μεταναστεύουν μαζικά, σε ένα ταξίδι όπου έρχονται αντιμέτωπα με πολλούς κινδύνους και δυσκολίες.
Όλα τα νεαρά πουλιά και οι γονείς τους συγκεντρώνονται σε μεγάλα σμήνη το φθινόπωρο πριν μεταναστεύσουν στην Αφρική. Τον Αύγουστο και στις αρχές Σεπτεμβρίου ένα τέτοιο σμήνος μπορεί να έχει μέχρι και 100.000 πουλιά. Πριν φύγουν, τα μικρά χελιδόνια εξοικειώνονται με την περιοχή τους, που είναι πολύ χρήσιμο για την επόμενη άνοιξη που θα επιστρέψουν.
Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτά τα ιδιαίτερα πουλιά, επιστρέφουν πάντα στην ίδια φωλιά γνωρίζοντας ότι εκεί θα βρουν τις κατάλληλες συνθήκες για τη διαβίωσή τους. Ερευνητές που έχουν εξετάσει αυτά τα πουλιά, συμπεραίνουν ότι διαθέτουν ένα εσωτερικό ρολόι συγχρονισμένο με τη κίνηση του ήλιου καθώς και μια μαγνητική πυξίδα και χρησιμοποιώντας τον ήλιο, τα αστέρια και τη σελήνη πετυχαίνουν να προσανατολιστούν με ακρίβεια διατηρώντας σταθερή πορεία και αναγνωρίζοντας ορισμένα συγκεκριμένα τοπικά σημεία, επιστρέφοντας στη πρώην τους φωλιά.
Τα χελιδόνια διανύουν περίπου 10.000 χλμ για να έρθουν σε μας. Ξεκινούν από την Αφρική (νότια της Σαχάρας) σε μεγάλα σμήνη για να φτάσουν εδώ την άνοιξη. Το ίδιο μεγάλο ταξίδι κάνουν και το φθινόπωρο, όταν φεύγουν από την Ελλάδα. Συνολικά δηλαδή μπορεί να ταξιδέψουν περίπου 20.000 χλμ για να έρθουν εδώ και να επιστρέψουν στην Αφρική!
Μέσα σ’αυτή τη τεράστια απόσταση που διανύουν τα χελιδόνια κάθε χρόνο αντιμετωπίζουν προβλήματα που κάνουν το ταξίδι τους πιο δύσκολο.
Σκεφτείτε ότι πρέπει να έρθουν αντιμέτωπα με αρπακτικά πουλιά, καταιγίδες και δυνατούς ανέμους. Πρέπει να διασχίσουν τεράστιες ερήμους όπως τη Σαχάρα και απέραντες θάλασσες όπως το Αιγαίο. Η λίστα με τις δυσκολίες δε σταματά όμως εδώ, πολλά από τα μέρη που θα μπορούσαν να ξεκουραστούν έχουν καταστραφεί ή ρυπανθεί με αποτέλεσμα πολλά από τα χελιδόνια να μη τα καταφέρουν, αλλά ακόμη και αυτά που φτάνουν στο προορισμό τους συναντούν όλο και λιγότερα μέρη που θα μπορούσαν να φωλιάσουν.
Υπάρχει τέλος και μια άποψη που λέει ότι, η χρονική περίοδος που τα χελιδόνια ξεκινούν τη μετανάστευσή τους το φθινόπωρο δείχνει και πόσο βαρύς θα είναι ο επόμενος χειμώνας.
Πληροφορίες από ornithologiki.gr, ecotimes.gr