Ο μικρός πελαργός τραυματίσθηκε μετά από πτώση από τον τρούλο της εκκλησίας και το ευχάριστο ήταν πως κάτοικοι ειδοποίησαν άμεσα το Δασαρχείο που συνεργάστηκε με τον γνωστό εθελοντή Νίκο Πατερέκα διασώστη άγριων ζώων & συνεργάτη της ΑΝΙΜΑ για την περιοχή του Αγρινίου, προκειμένου να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, στον πελαργό που ήταν αρκετά εξουθενωμένος.
Να αναφέρουμε ότι, σε 3-4 εβδομάδες οι νεοσσοί πελαργοί μπορούν και στέκονται για μερικά λεπτά στα πόδια τους και μετά από επτά εβδομάδες για ένα τέταρτο περίπου. Αποκτούν τα πρώτα τους φτερά στην τρίτη εβδομάδα από όταν γεννηθούν, αργότερα αρχίζουν να εξασκούνται στο πέταγμα. Αλλά και όταν αρχίσουν να πετούν, επί 15 μέρες ακόμη εξακολουθούν να τρέφονται από τους γονείς τους και να κοιμούνται στη φωλιά. Κατόπιν γίνονται ανεξάρτητοι.
Όπως μας εξηγεί ο Νίκος Πατερέκας, το νεαρό πουλί προφανώς προσπάθησε να πετάξει για πρώτη φορά αλλά τα φτερά του ακόμα δεν ήταν δυνατά (είχε ακόμα νέα πρωτεύοντα, δηλαδή τα φτερά της πτήσης) και έπεσε στο έδαφος από την κορυφή του τρούλου της εκκλησίας όπου βρίσκονταν η φωλιά!
Oι κάτοικοι του χωριού μας νοιάστηκαν για το πουλί και τηλεφώνησαν για βοήθεια, όπου βρήκαν άμεση ανταπόκριση ! Το πουλί δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες, το τάϊσαν και του έδωσαν αρκετό νερό λόγω ζέστης, αλλά την επομένη ξημερώματα που είχε οριστεί να μεταφερθεί στο Κέντρο του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, στην Αθήνα πέθανε, προφανώς ίσως είχε κάποιο εσωτερικό τραύμα από την πτώση και είχε και εξωπαράσιτα που δεν ευνοούσαν την υγεία του.
Ο Σύλλογος Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, είναι περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία και την περίθαλψη της άγριας ζωής με έδρα την Αθήνα.
Παράλληλα η ΑΝΙΜΑ, ως Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής, έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της και πέραν της περίθαλψης, οργανώνοντας δράσεις προστασίας της άγριας ζωής και ενημέρωσης των πολιτών σε σχετικά θέματα, μπαίνοντας δυναμικά στον χώρο της περιβαλλοντικής αγωγής και συνεργαζόμενη με άλλες περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η ΑΝΙΜΑ διαθέτει, Σταθμό επανένταξης σε περιοχή εντός του Δήμου Σαρωνικού, κοντά στο Λαγονήσι.
Να θυμίσουμε τέλος ότι, ο λευκοπελαργός φημίζεται για την προτίμησή του στις ανθρώπινες κατασκευές και, στα χωριά ή στις επαρχιακές πόλεις, φτιάχνει την φωλιά του στα υψηλότερα σημεία κάθε λογής κτηρίων, κυρίως όμως σε καμπαναριά ή τρούλους εκκλησιών, σε καμινάδες, πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στέγες σπιτιών. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η καλή του «σχέση» με τους ανθρώπους που κατοικούν εκεί, που, στις περισσότερες περιπτώσεις, ισχύει.
Ευχαριστούμε το Δασαρχείο Αγρινίου και τον εθελοντή Νίκο Πατερέκα, διασώστη άγριων ζώων & συνεργάτη της ΑΝΙΜΑ για την περιοχή του Αγρινίου, για τις πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό.
Πληροφορίες από: agriniopress.gr, ornithologiki.gr, el.wikipedia.org, wild-anima.gr