ΟΠΕΚΕΠΕ: Από το 2023 η εφαρμογή γεωσήμανσης των αγροτεμαχίων

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, από το έτος αιτήσεων 2023 θα εφαρμοστεί για το σύνολο της χώρας η εφαρμογή Agrisnap-GR, η οποία θα αξιοποιηθεί από τους ίδιους τους γεωργούς για τη λήψη φωτογραφιών με γεωσήμανση των αγροτεμαχίων τους. Ήδη αυτό εφαρμόζεται σε τρεις νομούς της χώρας.

Σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, αναφέρονται τα εξής:

Όσον αφορά στους ελέγχους που πραγματοποιούνται με τη μέθοδο του monitoring, στο πλαίσιο της υποβολής της ΕΑΕ 2022, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Ο έλεγχος με τη μέθοδο του monitoring έχει ως σκοπό τη διεπαφή του συστήματος με τους γεωργούς, με στόχο την ελαχιστοποίηση των κυρώσεων κατά τις πληρωμές. Για τον λόγο αυτό τέθηκε στη διάθεση των γεωργών η εφαρμογή Agrisnap-GR, η οποία θα αξιοποιηθεί από τους ίδιους για τη λήψη φωτογραφιών με γεωσήμανση (geotagged photos), προκειμένου να αποδεικνύουν με τρόπο εύχρηστο και εύκολο τη χρήση γης και την επιλεξιμότητα των αγροτεμαχίων τους, σε όποιες περιπτώσεις και για όσα αγροτεμάχια αυτό τους ζητηθεί.

Οι γεωργοί θα πρέπει να μεταβούν στα αγροτεμάχιά τους, για τα οποία θα έχουν διαπιστώσει μέσω της εφαρμογής Agrisnap-GR ότι απαιτείται η λήψη φωτογραφίας (θα έχει προηγηθεί η αποστολή σχετικής ειδοποίησης μέσω της εφαρμογής), για να τραβήξουν τις απαιτούμενες φωτογραφίες με γεωσήμανση, τις οποίες στη συνέχεια -μέσω της εφαρμογής- θα αποστείλουν στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για περαιτέρω αξιολόγηση και έλεγχο. Εάν κατά τον έλεγχο επιβεβαιωθεί η επιλεξιμότητα των αγροτεμαχίων, αυτά θα χαρακτηριστούν με «πράσινο φωτεινό σηματοδότη» και θα ληφθούν υπόψη στον υπολογισμό των επόμενων πληρωμών.

Για τη χρήση της Android εφαρμογής Agrisnap-GR, η οποία είναι ήδη διαθέσιμη στο Google Play Store (σχεδιάζεται η διάθεσή της και μέσω του App Store της Apple), απαιτείται κωδικός, ο οποίος θα διατεθεί από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Οι γεωργοί θα λάβουν τους απαιτούμενους κωδικούς καθώς και αναλυτικές οδηγίες χρήσης της εφαρμογής, μέσω της αποστολής μηνύματος στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δήλωσαν με την υποβολή της ΕΑΕ 2022. Οι εν λόγω οδηγίες χρήσης θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

Στόχος των ελληνικών αρχών είναι, με τη συνδρομή/ενεργό συμμετοχή των γεωργών, να καταστεί δυνατή η διόρθωση όλων των πιθανών σφαλμάτων, ώστε να πραγματοποιούνται πληρωμές με τις λιγότερες δυνατές κυρώσεις για τους δικαιούχους.

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω διαδικασία ελέγχου, που στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2022 εφαρμόζεται στις Π.Ε. Τρικάλων, Ημαθίας και Καρδίτσας, σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία, θα εφαρμοστεί για το σύνολο της χώρας από το έτος αιτήσεων 2023.