Ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός στην Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λιγοβιτσίου

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Την ιστορική γυναικεία Ιερά Μονή της Παναγίας της Λιγοβιτσιάνας που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου, στους πρόποδες του όρους Λιγοβίτσι, πάνω από την φυσική λίμνη Οζερός επισκέφθηκε το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Η Ηγουμένη Γερόντισσα Μακρίνα και η Αδελφότητα επεφύλαξαν θέρμη υποδοχή στον Σεβασμιώτατο, ο οποίος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας η Γερόντισσα καλωσόρισε τον Μητροπολίτη και του ευχήθηκε καλή δύναμη στην νέα διακονία που του εμπιστεύθηκε η Εκκλησία. Τόνισε ότι η Αδελφότητα του Λιγοβιτσίου θα είναι πάντα δίπλα του και στις χαρές και στις λύπες του, προσευχόμενη για αυτόν και σε ανάμνησή της πρώτης επισκέψεώς του, του προσέφερε μια εικόνα της Παναγίας.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την Ηγουμένη, τις μοναχές και τους προσκυνητές για την θερμή υποδοχή και τη χαρά της πρώτης Θείας Λειτουργίας λέγοντας, ότι από τους πρώτους στόχους της διακονίας του είναι να επισκεφθεί τα μοναστήρια που αποτελούν τον πνευματικό πνεύμονα της Εκκλησίας.

Εξέφρασε τη χαρά του, γιατί η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας είναι ένας τόπος κατάσπαρτος από Μοναστήρια, στα οποία ευλογημένες ψυχές αφιέρωσαν τη ζωή τους στον Θεό.

Ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο και τους τοπικούς άρχοντες γιατί συμπαρίστανται στην Εκκλησία τονίζοντας ότι ένα Μοναστήρι που παραμένει ανοιχτό, πέρα από την λατρεία του Θεού, συμβάλει και στην ανάπτυξη της περιοχής.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι κατά την επισκοπική του διακονία έχει πλήρη συναίσθηση πως οφείλει να θυσιαστεί και να δώσει τη ζωή του για να προσφέρει έμπνευση και οραματισμό, να κηρύξει το Ευαγγέλιο και να καταδείξει παντού τον Χριστό.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, συνεχάρη την Αδελφότητα γιατί διακονεί το προσκύνημα αυτό της Παναγίας, κρατά τις πύλες του ανοιχτές και υποδέχεται τους ανθρώπους τονίζοντας ότι οφείλουμε να μην ξεχνάμε πως οι πιστοί δεν είναι κτήμα και οπαδοί κανενός, αλλά είναι ζωντανές εικόνες του Θεού που οφείλουμε να διακονούμε με αγάπη, στοργή και ανεκτικότητα αφήνοντάς τους ελεύθερους εν Χριστώ, αφού η πίστη δεν καταργεί την ελευθερία.

Μεταξύ των εκκλησιασθέντων ήταν ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, ο Διοικητής  του Α.Τ. Κατούνας κ. Δημήτρης Κόκκιος, ο Διοικητής της Π.Υ. Αμφιλοχίας κ. Ευστάθιος Ντζέμος, οι Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Φυτειών, Σκουρτούς και Παπαδάτου και πλήθος πιστών.