Καλύβια: Η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της «Γρίπης»

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Εορτάσθηκε σήμερα Κυριακή στα Καλύβια, με την λιτάνευση της Ιερής Εικόνας  της Παναγίας της Προυσιώτισσας, ή Παναγία της «Γρίπης», όπως αλλιώς αναφέρεται, το θαύμα της Μεγαλόχαρης, τον Νοέμβριο του 1918, όταν «έσωσε» τους κατοίκους από την θανατηφόρα πανδημία της γρίπης.

Το πρωί στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου πραγματοποιήθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, στη συνέχεια ακολούθησε περιφορά της Ιερής Εικόνας γύρω από το ναό, ενώ κατόπιν οι κάτοικοι του χωριού συμμετείχαν πάνδημα και με θρησκευτική κατάνυξη στην Ιερά Παράκληση που τελέσθηκε σε ανάμνηση του θαύματος της Μεγαλόχαρης.

Απολυτίκιο της Παναγίας της Προυσιώτισσας:

«Της Ελλάδος απάσης συ προΐστασαι πρόμαχος και τερατουργός εξαισίων τη εκ Προύσσης εικόνι Σου, Πανάχραντε Παρθένε Μαριάμ, και γαρ φωτίζεις εν τάχει τους τυφλούς δεινούς τε απελαύνεις δαίμονας και παραλύτους δε συσφίγγεις αγαθή. Κρημνών τε σώζεις και πάσης βλάβης τους σοι προστρέχοντας. Δόξα τω σω ασπόρω τοκετώ, δοξα τω σε θαυμαστώσαντι, δόξα το ενεργούντι δια σου τοιαύτα θαύματα».

Στο τέλος λόγω του βροχερού καιρού οι πιστοί μέσα στην εκκλησία, αφού ασπάζονταν την εικόνα της Παναγίας, ακολούθως έπαιρναν την ευλογία από τον ιερέα και στη συνέχεια λάμβαναν αγιασμό σε μικρά δοχεία!

Επίσης με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων προσφέρθηκαν στους πιστούς, αρτοκλασία και γλυκίσματα λόγω της εορτής.

Να θυμίσουμε ότι, το ξέσπασμα της πανδημίας της Ισπανικής Γρίπης, το 1918, προκάλεσε εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο αλλά και στην πατρίδα μας. Είχε οδηγήσει στο θάνατο δεκάδες μικρούς και μεγάλους στο Αγρίνιο, στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στα Καλύβια. Έτσι, σαν ύστατη ελπίδα ζητήθηκε από τις Αρχές και τον Μητροπολίτη Ναυπακτίας, Αμβρόσιο, να έρθει για προσκύνημα στον τόπο μας, η Ιερή Εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας.

Η θαυματουργή εικόνα, συνοδεία χιλιάδων πιστών μεταφέρθηκε συνοδεία του ιερού κλήρου και χιλιάδων πιστών, από την ομώνυμη Ιερά Μονή Προυσού, στο Αγρίνιο, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, «…όπου αναπέμπεται ευχαριστήρια Δέηση και ακολουθεί Μεγάλη Παράκληση για την απαλλαγή του δοκιμαζόμενου λαού από την μάστιγα της τρομερής αρρώστιας.

Και μετά όταν μπήκε η Εικόνα της Θεομήτορος στο Ναό, επί ένα εικοσιτετράωρο συνεχώς, οι Ιερείς δεν σταμάτησαν να ψέλνουν ομαδικές Παρακλήσεις των πιστών, ενώ άλλοι μεταλάμβαναν των Αχράντων Μυστηρίων».

Μετά από λίγες ημέρες κατέφθασε στα Καλύβια, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας με όλες τις πρέπουσες τιμές, όπου σύσσωμοι οι κάτοικοι ακολούθησαν την λιτάνευση στους δρόμους του χωριού και προσκύνησαν την Θεία Χάρη της! Το θαύμα της Μεγαλόχαρης είχε επιτελεστεί και οι συνέπειες της ασθένειας εξαλείφθηκαν.