Από την Ιταλία με ποδήλατο και μέσω Καλυβίων… στην Ταϊλάνδη!

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Ο 27χρονος Μάρκο Τόνι (Marco Togni) από το Μπέργκαμο της βόρειας Ιταλίας, ξεκίνησε πρόσφατα ένα πολύ μεγάλο ταξίδι με ποδήλατο με τελικό προορισμό την  μακρινή Ταϊλάνδη. Θα κάνει ποδηλασία για περίπου 16.000 χλμ. Στη διαδρομή βρέθηκε τυχαία στα Καλύβια Αγρινίου και φιλοξενήθηκε από την οικογένεια του Θανάση Χ. Κερασιώτη!

Φεύγοντας από την Ιταλία, ο ποδηλάτης γνώρισε το έδαφος των Βαλκανίων δηλ. την Σλοβενία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, φτάνοντας πριν λίγες μέρες στην Ελλάδα. Από εδώ θα συνεχίσει για την Τουρκία, όπου σχεδιάζει να σταματήσει για μεγαλύτερη παραμονή. Προγραμματίζει να επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία, θα συνεχίσει προς το Ιράκ, το Ιράν, το Πακιστάν, την Ινδία, το Μπαγκλαντές, τη Μιανμάρ και τέλος, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να καταλήξει στον πολυαναμενόμενο προορισμό, την Ταϊλάνδη. Το ψευδώνυμο του είναι viagatoro από το ''viagatore'' που σημαίνει «Ταξιδευτής».

Ο Θανάσης Χρ. Κερασιώτης μας περιγράφει την γνωριμία του με τον Ιταλό ποδηλάτη: «Ο Μάρκο σταμάτησε τυχαία έξω από το σπίτι μας, στα Καλύβια και ζήτησε ένα μέρος να κατασκηνώσει, ώστε να περάσει το βράδυ, οπότε φυσικά και του προσφέρθηκε, μάλιστα στη κουβέντα που είχαμε πίνοντας ένα κρασί, μου εξήγησε ότι εκτός από το ταξίδι το πολύ μακρινό το οποίο πιστεύει ότι θα έχει διάρκεια 4-5 μήνες, έχει κάνει και αλλά παρόμοια όχι με ποδήλατο αλλά πεζοπορώντας, όπως για παράδειγμα όταν διέσχισε την Ισπανία για 3 μήνες ή ένα άλλο ταξίδι με τα πόδια στη Νορβηγία. Του αρέσει να ταξιδεύει μόνος, να βλέπει καινούργια μέρη, να γεύεται διαφορετικές ¨κουζίνες¨ και να γνωρίζει διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Άλλωστε σημασία έχει η διαδρομή και όχι ο προορισμός, όπως γράφει και ο Καβάφης. Αν καταφέρει τελικά και φτάσει στην Ταϊλάνδη, θα γυρίσει αεροπορικώς από τη μακρινή αυτή χώρα, μετά μάλλον από τον Απρίλιο».

Για την γνωριμία του με την οικογένεια του Θανάση Χρ. Κερασιώτη και το χωριό μας, ο Μάρκο Τόνι έγραψε τα εξής:

«ΚΑΛΥΒΙΑ: Η ελληνική φιλοξενία δεν άργησε να έρθει!

Είναι ο Θανάσης και απόψε, σε συμφωνία με τον οι γονείς του, την γυναίκα του και τα παιδιά του, αποφάσισαν να με αφήσουν να κοιμηθώ με την σκηνή στον κήπο τους.

Ο παππούς (Χρήστος) πήγε στο εστιατόριο χθες το βράδυ και μου αγόρασε μια μερίδα σουβλάκι (σουβλάκια κρέατος), η γιαγιά (Ελένη) μου ετοίμασε ελληνική σαλάτα και ο Θανάσης μοιράστηκε με εμένα ένα πολύ καλό μπουκάλι ροζέ (κρασί).

Για να συνεχίσω το ταξίδι μου με έχουν δώσει 27 μανταρίνια, 4 αυγά, ένα πακέτο μπισκότα και 3 μπουκάλια νερό. Το ευχαριστώ δεν είναι αρκετό!»

Σήμερα το πρωί ο Μάρκο Τόνι, αφού ευχαρίστησε για την ολόθερμη φιλοξενία την οικογένεια Κερασιώτη, αναχώρησε για τον επόμενο σταθμό του ταξιδιού του, που ήταν το Μεσολόγγι!

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, η αναχώρηση του ¨τολμηρού¨ ποδηλάτη έγινε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022, από το Ούργκανο (Urgnano) την πατρίδα του Τόνι, μια κοινότητα στην επαρχία του Μπέργκαμο στην ιταλική περιοχή της Λομβαρδίας, που βρίσκεται περίπου 45 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μιλάνου και περίπου 11 χιλιόμετρα νότια του Μπέργκαμο, ενώ δεν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής.

Ο Μάρκο για να πραγματοποιήσει το όνειρό του, αποφάσισε να παραιτηθεί από την δουλειά του ως εργάτης αποθήκης σε τοπική εταιρεία. Μάλιστα, εδώ και πολλούς μήνες προπονούνταν εντατικά για να προετοιμαστεί για την μεγάλη ¨πρόκληση¨, κάνοντας ποδήλατο 60 χιλιόμετρα την ημέρα.

Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «prima Bergamo» ο Μάρκο Τόνι μίλησε για το σκεπτικό και την όλη ¨φιλοσοφία¨ που τον ενέπνευσε ώστε να κάνει αυτό το μεγάλο ταξίδι, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Εμπνεύσθηκα από τα βιβλία του Τερζάνι (Terzani), αλλά και από τον Τζιανλούκα Γκότο (Gianluca Gotto) και άλλους ταξιδιώτες, όπου η βασική ιδέα είναι η εξής: έχουμε έναν κόσμο να δούμε και να ανακαλύψουμε… Ωστόσο, η ζωή μας περιορίζεται στο να σηκωνόμαστε, να δουλεύουμε 8 ώρες την ημέρα και ξανά πάλι ύπνος… Αυτό επαναλαμβάνετε κάθε μέρα, με λίγες ώρες ελεύθερου χρόνου το Σαββατοκύριακο. Είναι αυτή η ζωή; Ή μάλλον είναι αυτή η πραγματική ζωή; Δεν νομίζω, ή μάλλον αρχικά θέλω να τη δοκιμάσω και να τη γνωρίσω τη ζωή προσωπικά ο ίδιος, διότι νομίζω ότι η ουσία της ύπαρξής μας είναι ο χρόνος και είναι απαραίτητο να μάθουμε να τον διεκδικούμε ξανά. Θέλω να γνωρίσω πολιτισμούς και κουλτούρες όπου η ζωή κυλά αργά και όχι ξέφρενα όπως είναι εδώ στην πατρίδα μου. Όπου ο υλισμός υπάρχει οριακά…. Θέλω να αφιερώσω τον χρόνο μου στη γνώση του άλλου, για να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου και να ζήσω αρμονικά - ή μάλλον ακολουθώντας έναν αρμονικό ρυθμό του χρόνου».

Να δούμε τι έγραψε στο Ημερολόγιο Ποδηλάτου όταν ξεκίνησε από την Ιταλία:

«Εβδομάδα 1 - η αρχή

Επιτέλους κινούμαι… Περίμενα καιρό αυτή τη στιγμή και η χαρά μου είναι ανυπολόγιστη.

Από την πρώτη βόλτα ένιωσα ελεύθερος και πάνω από όλα αληθινός και μοναδικός κύριος της εποχής μου. Ο δρόμος από κάτω, ο ουρανός από πάνω, και ο κόσμος μπροστά, έτοιμος να με εκπλήξει ανά πάσα στιγμή.

Η καλοσύνη των ανθρώπων που συναντώ αυτές τις μέρες ήταν ατελείωτη.

Φιλοξενήθηκα και ένιωσα σαν στο σπίτι μου, μοιράστηκα σκέψεις, ιδέες και όνειρα και πήρα ως αντάλλαγμα πολλές διδασκαλίες, συμβουλές και πολλή, πολλή θετική ενέργεια. Είμαι μόνο στην αρχή αλλά νιώθω ότι το εσωτερικό μου ταξίδι, το βαθύτερο, της έρευνας και της ανακάλυψης, έχει ήδη ξεκινήσει.

Η πρώτη εβδομάδα κλείνει με μια ημέρα ξεκούρασης στο Borgo Giant Grotta (Τριέστε) και από αύριο ξεκινούν τα πρώτα σύνορα, Σλοβενία και Κροατία. Έμαθα να ονειρεύομαι πλέον, δεν θα σταματήσω.»

Ευχόμαστε στον Μάρκο Τόνι, καλή συνέχεια, καλό ταξίδι και να πετύχει τον στόχο του, φτάνοντας ασφαλής και γεμάτος εμπειρίες στον προορισμό του!

- Ευχαριστούμε την οικογένεια του Θανάση Χρ. Κερασιώτη για τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες

- Επιμέλεια κειμένου – έρευνα: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος