?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?> Ο Παναιτωλικός που αγάπησα!

Ο Παναιτωλικός που αγάπησα!

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Μια μαρτυρία του αείμνηστου Τάσου (Τασάκλα) Αναστασιάδη για την αγρινιώτικη ομάδα

Μια παλιά ενδιαφέρουσα αφήγηση-μαρτυρία του αξέχαστου συγχωριανού μας Αναστάσιου (Τασάκλα)  Αναστασιάδη (1926- 1910) αντλήσαμε από το βιβλίο του Αριστείδη Μπαρχαμπά που κυκλοφόρησε το 1998 με τίτλο: ¨Παναιτωλικός: Γ.Φ.Σ. Αγρινίου. Ιστορική αναδρομή – Προεκτάσεις 1893-1967¨.

Ο αείμνηστος Τάσος (Τασάκλας) Αναστασιάδης αγαπούσε με πάθος το ποδόσφαιρο, είχε μάλιστα αγωνιστεί τη δεκαετία του ΄50 με τις άτυπες ομάδες  Αχελώος και Ολυμπιακός Καλυβίων, εργάζονταν πολλά χρόνια ως ταξιτζής στο Αγρίνιο, ενώ δεν έχανε παιχνίδι του Παναιτωλικού.

Διαβάζουμε λοιπόν τις αναμνήσεις του αξέχαστου «Τασάκλα», από τα δύσκολα χρόνια του Παναιτωλικού στις αρχές της δεκαετίας του ΄60, όπως τα αποτύπωσε στο βιβλίο του ο Αριστείδης Μπαρχαμπάς:

Για την φτώχεια που μάστιζε τον Σύλλογο η μαρτυρία του φίλαθλου «Τασάκλα», ίσως να είναι ένα αποδεικτικό στοιχείο. Ο Τάσος Αναστασιάδης ή «Τασάκλας», ο Καλυβιώτης ταξιτζής με την στεντόρεια φωνή και την απέραντη αγάπη για τον Παναιτωλικό, θυμάται:

«Μια μαρτυρία θα σας πω – απ΄ όσες έχω ζήσει, τον Παναιτωλικό μας αφορά- που έχω αγαπήσει. Ξέχασα όμως τη χρονιά. Νομίζω 1961-62.

Ο Παναιτωλικός μας έπαιζε στο περιφερειακό πρωτάθλημα. Αντίπαλοί του ήταν ο Πύργος, Αμαλιάδα, Αίγιο, Μεσολόγγι, καλάαα… Γαστούνη, όλες οι Πατρινές ομάδες, εκτός από την Παναχαϊκή. Φόβος και τρόμος γι΄ αυτούς, ο ανίκητος, ο μέγας, ο Παναιτωλικός μας. Όμως φτώχεια στον Σύλλογο, γιατί η ομάδα, αντί να παίζει στη Β΄ Εθνική, έπαιζε στο τοπικό πρωτάθλημα. Παρ΄ ότι πρωταθλήτρια. Ουλ΄ μας κυνήγαγαν, ουλ. Έτσι στον αγώνα με τον Αίαντα Γαστούνης, έμαθα ότι η ομάδα, λόγω οικονομικής αδυναμίας, δεν θα πήγαινε να παίξει στην Γαστούνη. Αμέσως, επιστράτευσα τους συναδέλφους μου ταξιτζήδες, Κ. Καραχρήστο και Λάμπρο Μπουλούμπαση (θεός σχωρές τους), «ψώνια» κι αυτοί με τον Παναιτωλικό μας και πήγαμε την ομάδα στην Γαστούνη.

Οι Γαστουνιώτες φίλαθλοι, έβλεπαν με δέος τους λεβέντες τ΄ Αγρινίου, που προτού όμως ζεσταθούν, τα καμάρια μου φάγανε γκολ. Δεν μπόρεσα να το καταπιώ. Μπούκωσα. Ήταν αχώνευτο γαμούτο. Όμως όταν συνήλθαν οι παιχταράδες μου, άρχισαν τον βομβαρδισμό. Είκοσι σουτ χτύπησαν στα δοκάρια. Βόηθα Παναγιά, οι Γαστουνιώτες. Ξετεντώθηκε ο τερματοφύλακας στο μπλονζόν. Έπιασε ίσα με τριάντα βολίδες, όμως γκολ γιοκ. Φύγαμε με το 1-0 στο λάρυγγα.

Στην επιστροφή, δεν μπορούσα με τίποτα να παρηγορήσω αυτά τα παιδιά. Ήταν οι πιο φιλότιμοι άντρες που γνώρισα. Μα την Παναγιά, σας λέω. Αμίλητοι. Για καλή μου τύχη και για καλή τους, να ένα γάιδαρος που έφραζε κάθετα το δρόμο. Στα κορναρίσματά μου, απαντούσε με γκαρίσματα. Η γαϊδουρινή απάθειά του, ξύπνησε την Καλυβιώτικη ζοχάδα μου. Σβήνω την μηχανή, βγαίνω, πάω μπροστά του, τον πιάνω απ΄ τ΄αυτιά, του ψυθίρισα κάτι γλυκόλογα στ΄ αυτί, αλλά αυτός γαϊδούρι. Τότε, του δίνω μια κεφαλιά  στο δόξα πατρί και ο Μοραϊτικος τετράπους, μ΄ αργά βήματα, παραμέρισε να περάσει η άτυχη Παναιτωλικάρα μου.

Μέχρι το Αγρίνιο έγινε της κακομοίρας.

«Πες μας Τασάκλα τι του είπες;», το ερώτημα απ΄ τα καμάρια μου. Φάνηκε επιτέλους  χαμόγελο στα χείλη τους κι ένας ζόγκος (καρούμπαλο) στη μπάλα μου.

Τι να πρωτοθυμηθώ; Τι χαρές, τι νίκες ήταν εκείνες! Όμως πάντα μας κυνηγούσαν.

Παν τα χρόνια εκείνα… πουν τα χρόνια τα παλιάααα. Γιατί μωρέ χάθηκαν;»

Επιμέλεια: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος

- Απόσπασμα και φωτογραφίες από το βιβλίο του Αριστείδη Μπαρχαμπά:

¨Παναιτωλικός: Γυμναστικός και Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Αγρινίου. Ιστορική αναδρομή – Προεκτάσεις 1893-1967¨ που εξεδόθη το 1998 από τον Όμιλο Βετεράνων Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Παναιτωλικού.

(Αρχείο της Παπαστρατείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγρινίου)

Φωτογραφίες

1) Αναστάσιος (Τασάκλας)  Αναστασιάδης (1926- 1910) 

 

2) Καλυβιώτες φίλαθλοι παρακολουθούν αγώνα του Παναιτωλικού στην εξέδρα με τα ευκάλυπτα (δεκαετία του ΄60). Διακρίνονται από αριστερά όρθιοι και πιο πίσω από τον συρμάτινο φράκτη, μεταξύ άλλων στην πρώτη σειρά: Τάσος Αναστασιάδης (Τασάκλας), Πάνος Αναστασίου, Παντελής (Λάκης) Μπουχάνης, Ζώης Τάγκαλος. Πιο πίσω διακρίνονται οι: Αλέξανδρος Στρατόπουλος και Νίκος Ζαχαράτος

Αρχείο Γιώργου Π. Μπουχάνη

 

3) ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 1959-1960

 

4) ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 1959-1961

 

5) Το εξώφυλλο του βιβλίου